Втрати серед цивільних громадян та об’єктів від вторгнення Росії (оновлюється)

Дата: 01 Жовтня 2022 Автор: Микола Мирний , Олена Шевчик
A+ A- Підписатися

З перших днів повномасштабного вторгнення російських військ в Україну в різних її районах під обстріли та авіаудари потрапляють мирні громадяни, автомобілі швидкої допомоги, дитячі будинки, лікарні та житлові райони. 

Таке свідоме грубе порушення законів та звичаїв війни є воєнним злочином, який належить до міжнародно-правових злочинів. Їх розглядає Міжнародний кримінальний суд, що розташований у Гаазі. Тож, щоб допомогти Україні зібрати докази й покарати воєнних злочинців, Центр прав людини ZMINA фіксуватиме інформацію про напади на мирне населення та об’єкти цивільної інфраструктури.

Дані про кількість жертв не остаточні через інтенсивність бойових дій по всій країні.

Нижче в режимі онлайн додаватимемо чергові втрати серед цивільного населення та цивільних об’єктів.  

Деякі зображення та відео можуть шокувати.  

06.11. З початку повномасштабного вторгнення армії РФ в Україну російські військові пошкодили 1100 медичних закладів, з них 144 – зруйновані повністю.

06.11. Російські військові вдарили ракетами по житловому кварталу Запоріжжя. Відомо про щонайменше одного загиблого. 

06.11. Російські війська випустили по Ворожбянській громаді на Сумщині понад 70 снарядів з реактивної системи залпового вогню та ствольної артилерії. Унаслідок обстрілу загинула одна жінка, ще одна отримала поранення.

05.11. Російські війська обстріляли Нікопольський район Дніпропетровщини. Унаслідок атаки поранення отримала 9-річна дитина, її госпіталізували.

04.11. Російські війська вбили трьох цивільних у Донецькій області, ще восьмеро людей отримали поранення.

04.11. На звільнених територіях Херсонської, Донецької та Харківської областей з кінця лютого виявили тіла 868 убитих цивільних. Також правоохоронці знайшли 34 катівні Збройних сил РФ.

04.11. У деокупованому селищі міського типу Високопілля правоохоронці виявили тіла трьох розстріляних мирних мешканців.

03.11. У Богодухівському та Чугуївському районах на Харківщині тракторист і комбайнер підірвалися на мінах, залишених російськими військовими. Один з чоловіків загинув, іншого госпіталізували.

02.11. У селищі Високопілля на Херсонщині після деокупації правоохоронці ексгумували тіла подружжя, яке російські окупанти розстріляли на подвір’ї власного дому.

01.11. Внаслідок обстрілів Миколаєва російськими військовими загинула жінка

Фото: Кирило Тимошенко

06.10. У деокупованому селищі міського типу Куп’янськ-Вузловий у Харківській області правоохоронці виявили тіла двох чоловіків зі слідами катувань.

06.10. Внаслідок обстрілу російськими військовими у ніч на 6 жовтня Запоріжжя загинули семеро цивільних, ще п’ятеро людей досі вважаються зниклими безвісти. Рятувальники продовжують розбирати завали.

05.10. На території бази відпочинку в Харківській області правоохоронці виявили два тіла цивільних, яких убили російські бійці спецпідрозділу. Руки загиблих чоловіків були зʼєднані кайданками.

05.10. У селі Кам’янка на Ізюмщині правоохоронці виявили муміфіковані останки двох чоловіків у підвалі. Тіла скерували на судово-медичну експертизу.

05.10. У деокупованому Святогірську Донецької області правоохоронці виявили тіла чотирьох убитих росіянами цивільних.

05.10. У деокупованому Лимані Донецької області знайшли понад 50 могил цивільних мешканців. Деяких людей досі не ідентифіковано, тому окремі могили просто мають таблички з номерами. 

04.10. Внаслідок обстрілу російськими військовими в ніч на 4 жовтня міста Нікополь на Дніпропетровщині постраждали четверо цивільних. 

04.10. Унаслідок обстрілу російськими військовими Харкова в ніч на 4 жовтня загинула цивільна.

02.10. У результаті російських обстрілів Миколаївської області у ніч на 2 жовтня загинули двоє цивільних, ще семеро людей отримали поранення.

02.10. Автомобіль швидкої допомоги, який їхав на виклик до звільненої Балаклії, підірвався на міні та згорів. Водій швидкої загинув.

01.10. У Куп’янському районі поблизу села Курилівка, що на Харківщині, виявили обстріляну колону з автомобілями, де перебували цивільні, які намагалися виїхати від обстрілів. Загинули щонайменше 24 людей, з яких 13 дітей.

01.10. Після обстрілялів Миколаєва під завалами п’ятиповерхового будинку знайшли тіло 29-річної жінки. Зранку місцева влада повідомляла про п’ятьох поранених цивільних.

30.09. Унаслідок обстрілів з боку російських військ загинули четверо жителів Донецької області і ще шестеро людей отримали поранення.

30.09. На Херсонщині російські окупанти переслідують колишніх учасників АТО та проводять обшуки у їхніх домівках. Наразі поліції відомо про щонайменше двох колишніх атовців, які загинули від рук росіян.

30.09. На деокупованій частині Харківської області правоохоронці виявили похованим цивільного чоловіка

30.09. Російські військові завдали ракетного удару по гуманітарній колоні, яка їхала на тимчасово окуповані території. Кількість загиблих через обстріл збільшилась до 31 людини. 

30.09. Внаслідок обстрілу російськими військовими міста Дніпро загинули двоє людей

Фото: Валентин Резніченко

29.09. Внаслідок обстрілу російськими військовими міста Краматорськ на Донеччині поранення отримали 10 цивільних

29.09. Внаслідок обстрілу російськими військовими Дніпропетровської області поранення отримали щонайменше 13 людей

Наслідки нічного обстрілу Дніпра. Фото: телеграм-канал Валентина Резніченка

29.09. Кількість загиблих внаслідок нічного російського обстрілу у Дніпрі сягнула чотирьох. Серед загиблих двоє дітей.

Місце обстрілу. Фото: телеграм-канал Валентина Резніченка

29.09. Ввечері російські військові вдарили по Миколаєву касетними снарядами, які влучили в районі зупинки громадського транспорту. Внаслідок обстрілу є загиблі та поранені, точна кількість ще уточнюється.

29.09. За добу внаслідок обстрілів російськими військовими на Харківщині поранення отримали семеро людей, ще один цивільний підірвався на міні

28.09. Слідчі Нацполіції вже зафіксували на звільнених від російських військових територіях Харківської області 582 воєнні злочини.

28.09. На тимчасово окупованій території Донецької області російські військові з Республіки Чечня зґвалтували двох чоловіків, яких “мобілізували” бойовики так званої “ДНР”. 

28.09. З-під завалів частково зруйнованої внаслідок російського обстрілу школи в селі Миколаївка на Донеччині дістали тіло загиблої жінки

Фото: ДСНС

27.09. У місті Слов’янськ Донецької області рятувальники дістали з-під завалів житлового будинку тіло загиблої жінки. Споруду зруйнували обстріли з боку російських військ.

26.09. Під час ворожого обстрілу Харківщини загинув водій Центру екстреної медичної допомоги. Росіяни також обстріляли населені пункти Чугуївського, Куп’янського, Харківського, Ізюмського та Лозівського районів області. 

26.09. Після звільнення від російських військових села Піски-Радьківські на Харківщині правоохоронці виявили 11 трупів військовослужбовців з РФ.

26.09. Унаслідок обстрілів російських військових 26 вересня на Донеччині поранення отримали четверо людей.

26.09. Унаслідок обстрілу російськими військовими міста Первомайськ на Харківщині загинула 15-річна дівчина

26.09. Внаслідок обстрілу російськими військовими міста Куп’янськ на Харківщині поранення отримала одна людина

24.09. На території деокупованого Ізюма у Харківської області виявили ще два масові поховання із сотнями тіл убитих українців.

Місце масового поховання людей поблизу Ізюма. Джерело: ДСНС

24.09. На Харківщині у Чугуївському та Ізюмському районах цивільні, які збирали гриби, підірвалися на двох мінах.

24.09. Близько 3:30 російські військові вдарили по Запоріжжю. Пошкоджено житловий будинок, постраждали цивільні. На місці вже працюють відповідні служби. Відомо про щонайменше трьох поранених та руйнування об’єктів інфраструктури.

24.09. Російські військові продовжують обстрілювати Донеччину. Протягом доби загинули двоє мирних жителів та ще восьмеро отримали поранення. Крім того, росіяни застосовували заборонені касетні боєприпаси у Бахмутському районі.
 
24.09. Прокурори разом із правоохоронцями провели огляд низки місць, де проживали російські військові під час окупації Липецької сільської територіальної громади. У Черкаських Тишках ексгумували труп місцевого мешканця.
 

23.09. Внаслідок обстрілу російськими військовими міста Марганець на Дніпропетровщині загинули двоє, а поранення отримали дев’ятеро цивільних. 

23.09. На Харківщині правоохоронці ексгумували тіло чоловіка, якого застрелив російський військовий під час окупації. 

23.09. У селищі міського типу Козача Лопань на Харківщині виявили братську могилу

23.09. Близько 23:30, окупанти вдарили по обласному центру. Російські військові поцілили в обʼєкти інфраструктури. Внаслідок обстрілу постраждали троє цивільних.

23.09. Внаслідок атаки російських військових в Одесі загинула людина

22.09. Внаслідок обстрілів російськими військовими на Харківщині загинув чоловік, а поранення отримали ще семеро осіб, серед яких двоє дітей. 

Рятувальники ліквідують наслідки російських обстрілів на Харківщині. Фото: ДСНС

22.09. Неподалік села Гракове на Харківщині під час проведення ремонтних робіт двоє співробітників “Харківобленерго” та співробітник ДСНС підірвалися на міні. Одна людина загинула, двоє перебувають у лікарні з пораненнями.

22.09. Внаслідок обстрілів російськими військовими Донеччини загинули семеро, а поранення отримали 17 цивільних. Майже два десятки людей вдалось врятувати після влучання окупантами у багатоповерхівку в Торецьку.

21.09. Близько 13:30, росіяни поцілили пʼятьма ракетами по трьох районах Запоріжжя. Внаслідок обстрілу постраждали троє мирних жителів.

21.09. Під завалами будинку, обстріляного російськими військовими в Кураховому на Донеччині, знайшли тіло загиблого чоловіка. Загалом в області загинули п’ятеро, а поранення отримали 12 цивільних. 

Фото: ДСНС

20.09. Війська РФ завдали ударів по восьми областях України. Били ракетами, артилерією, касетними боєприпасами тощо. Внаслідок обстрілів руйнувань зазнала цивільна інфраструктура та житлові будинки. У деяких областях є загиблі та поранені

20.09. Унаслідок обстрілу російськими військовими міста Бахмут на Донеччині та влучання в багатоповерховий будинок стався обвал декількох під’їздів

20.09. Правоохоронці виявили на території Київщини поховання вбитих російськими військовими людей

Фото: Офіс генерального прокурора

19.09. Унаслідок нічного обстрілу Торецька на Донеччині загинув цивільний

18.09. На Харківщині у прикордонному селі Стрілеча російські військові влучили з танка по цивільному автомобілю та вбили двох жінок.

18.09. Внаслідок обстрілу російськими військовими Куп’янського району Харківщини загинув пастор церкви євангельських християн-баптистів Євген Білоцерківський

Євген Білоцерківський. Фото: baptyst.com

18.09. За добу на звільнених від російських військових територіях Харківської області підірвалися шестеро мирних мешканців. Їх усіх госпіталізували з пораненнями. 

18.09. Армія РФ двічі обстріляла Нікополь на Дніпропетровщині. Зруйновані житлові та господарчі будівлі, троє людей зазнали поранень.

Наслідки обстрілів Нікополя. Фото: Валентин Резніченко

18.09. Через обстріли російськими військовими поранення отримали на Донеччині троє людей. Крім того, у Вугледарі росіяни вбили двох цивільних.

Наслідки обстрілу Донеччини з боку росіян. Джерело: фейсбук-сторінка Павла Кириленка

18.09. Окупанти заявили про нібито обстріл колонії в Оленівці, де тримають українських військовополонених, та смерть одного з них

17.09. Цієї ночі російські війська обстріляли село Дмитрівка Куцурубської громади Миколаївської області. Відомо про одного загиблого.

17.09. У тимчасово окупованій Василівці Запорізької області російські військовослужбовці на великій швидкості виїхали в цивільний автомобіль, який намагався евакуюватися. Ще одна цивільна машина підірвалася на російській міні.

17.09. Внаслідок обстрілів армією РФ Краматорська і Костянтинівки на Донеччині поранені десятеро цивільних, двоє з них діти.

Наслідки обстрілу Краматорська з боку військ РФ. Фото: Павла Кириленка

17.09. На Харківщині під Ізюмом знайшли поховання сім’ї з маленькими дітьми – чотири покоління родини Столпакових убили російські військові.

17.09. Російська армія завдала ракетного удару по Чугуєву на Харківщині, внаслідок атаки поранень зазнала 11-річна дівчинка.

16.09. Вночі російські військові вдарили по Харкову. Внаслідок цього постраждали чотири людини, зокрема діти п’яти  й сімнадцяти років.

14.09. Упродовж ночі війська РФ тричі обстрілювали Нікопольський район, випустивши 75 снарядів. Також росіяни вчинили масований обстріл Миколаєва, внаслідок цього загинуло двоє людей, ще троє зазнали поранень.

14.09. У деокупованій Балаклії на Харківщині, підірвавшись на розтяжці, яку залишили російські військові. Загинув енергетик, який відновлював критичну інфраструктуру міста.

14.09. Представники поліції зафіксували один підтверджений факт смерті цивільного внаслідок тортур у приміщенні Балаклійського відділку поліції, який контролювали російські окупанти.

13.09. У звільненій Балаклії на Харківщині правоохоронці виявили та ексгумували тіла двох цивільних, яких російські військові вбили в останні дні окупації. 

12.09. Внаслідок обстрілу російськими військовими Харкова в місті знову зникли електропостачання, припинено подання води та зупинено рух громадського транспорту. Крім того, є загиблий та поранені. Відомо про загиблого у Новобаварському районі Харкова. Там Росія влучила в житловий будинок. Ще двоє отримали травми.

12.09. На звільнених територіях Харківщини поліція вилучила тіла чотирьох цивільних громадян, убитих військовими Російської Федерації.

Фото: Поліція Харківської області
12.09. Через обстріли російськими військами населених пунктів Донецької області загинуло п’ятеро цивільних, іще 10 людей зазнали поранень.
 
11.09. Російські військові обстрілювали Нікополь Дніпропетровської області з “градів”, внаслідок цього у місті пошкоджені 35 багатоповерхових та приватних будинків, кілька навчальних закладів, амбулаторія, об’єкт промислової інфраструктури, автівки, газогони та лінії електропередач. Поранення дістали троє людей.
 
11.09. У ніч проти 11 вересня Миколаїв зазнав потужних обстрілів з боку військ РФ. Унаслідок цього дев’ятеро людей зазнали поранень, четверо з них у лікарні.
 
11.09. На Харківщині внаслідок ракетного удару, якого завдали війська РФ по підстанції загинуло двоє чергових диспетчерів
 
Світлана Курилович та Олександр Холодний. Джерело: фейсбук-сторінка “Укренерго”

11.09. Українські військові звільнили село Богородичне Донецької області. З’явилися нові свідчення про тортури, вбивства і знущання, які росіяни застосовували до місцевих мешканців

10.09. Росія обстрілювала села Любимівка, Ольгине, Станіслав та селище Архангельське на Херсонщині. Є цивільні загиблі та поранені.

10.09. Уночі Росія завдавала ударів по Харківщині. Унаслідок обстрілів загинула жінка

10.09. Близько 18:30 російські війська обстріляли Холодногірський район Харкова. Унаслідок обстрілів постраждали щонайменше дві людини та ще одна людина загинула.

10.09. У деокупованому селі Гракове на Чугуївщині поліція ексгумувала тіла двох чоловіків, вбитих під час окупації. Місцевий житель розповів, що окупанти змусили його закопати тіла цих людей.

10.09. На Донеччині російські війська застосували РСЗВ “Ураган”, артилерію, авіаудар ракетою Х-59 та ракети “Іскандер-М”. Внаслідок цього щонайменше десятеро цивільних загинули.

09.09. Російські війська завдали ракетних ударів по Харкову та районах області, внаслідок чого за добу загинули п’ятеро людей і ще десятьох госпіталізували.

09.09. У селі Мощун на Київщині правоохоронці виявили присипаний землею череп. Поліція вважає, що це останки людини, яку вбили російські військові під час окупації цієї частини області.
 
09.09. За добу росіяни поцілили у 9 населених пунктів Донеччини. Є загиблі та поранені серед мирного населення.
 
08.09. Вранці війська РФ обстріляли два житлові райони Харкова. Унаслідок обстрілу Індустріального району двоє людей загинули, п’ятеро отримали поранення.
 
08.09. У Запорізькій області російські військові зруйнували 28 цивільних об’єктів у 23 населених пунктах. Також вони обстріляли українські позиції з танків, реактивної та ствольної артилерії вздовж усієї лінії фронту, однак основні зусилля росіяни зосереджують на утриманні зайнятих рубежів.
 

08.09. Російські війська обстріляли з “ураганів” Бахмут та Торецьк у Донецькій області. Через обстріли загинуло двоє людей, ще четверо зазнали поранень.

07.09. В селі Мала Токмачка, що в Запорізькій області, росіяни обстріляли цивільних, які стояли в черзі по гуманітарну допомогу. Троє людей загинули, семеро поранені. 
 

07.09. До України повернули тіло померлого в полоні британського волонтера Пола Урі зі слідами катувань.

07.09. Російські війська завдали 18 ударів по оселях мирних жителів та інфраструктурі Донеччини. Унаслідок обстрілів загинули семеро цивільних, ще двоє людей отримали поранення.
 

06.09. Селище Високопілля на Херсонщині було під окупацією росіян майже пів року. Після його звільнення на початку вересня Міжнародна правозахисна організація “Truth Hounds” задокументувала воєнні злочини, які чинила Росія в селищі. 

06.09. Уночі російські війська обстріляли Індустріальний район Харкова. Через обстріл загинула літня жінка. Крім того, вщент вигоріли кілька приватних будинків. В одному з них жив батько Владислава Зубенка – загиблого героя Небесної сотні.

Віталій Зубенко на руїнах свого дому. Фото: Сергій Бобок / Харків Times

06.09. Росія три рази обстріляли Нікопольський район на Дніпропетровщині з “Градів”. У самому місті завдали удару по житлових кварталах, унаслідок цього чоловік та жінка отримали поранення.

06.09. Протягом доби російські війська вбили трьох мирних жителів Донеччини, ще двох – поранили. 

Фото: Павло Кириленко.

05.09. Село Велика Дорога на Чернігівщині було під окупацією з 24 лютого до 1 квітня. За цей час російські військові пограбували цивільних мешканців, декого повиганяли з власних будинків, також відомо про щонайменше одного вбитого чоловіка

05.09. У місті Буча на Київщині правоохоронці виявили останки ще двох людей, убитих російськими військовими під час окупації регіону.
 
Джерело: телеграм-канал Андрія Нєбитова

05.09. Станом на 5 вересня в медичних закладах Миколаївщини перебувало понад пів тисячі цивільних поранених. Люди постраждали під час обстрілів армією РФ населених пунктів області.

05.09. У селищі Золочів Харківської області внаслідок артилерійського обстрілу російських окупантів загинули двоє мирних жителів.
 
04.09. Російські війська обстріляли село Безруки Дергачівської громади на Харківщині. Крім артилерії, окупанти застосували запалювальні боєприпаси, унаслідок цього згоріло щонайменше 16 будинків.
 
04.09. Протягом доби російські війська 11 разів атакували міста і села на Донеччині. У всіх випадках снаряди вдарили по цивільних спорудах та будинках мирних жителів. Унаслідок обстрілів загинуло троє цивільних.
 

03.09. У Харківській області внаслідок обстрілів з боку російських військ у Чугуївському районі загинула 45-річна жінка, ще одна зазнала поранень. В Ізюмському районі поранений чоловік.

03.09. В Часовому Ярі Донецької області російські військові обстріляли багатоквартирний будинок, в якому розміщувався хоспіс для літніх людей, підтримуваний місією “Проліска”. На момент попадання снарядів, в квартирах хоспісу ночувала волонтерка та дві літні жінки, нещодавно евакуйовані з прифронтових селищ. 

Фото з фейсбуку Капліна

03.09. Російські війська продовжували обстрілювати Миколаїв та область. Відомо про щонайменше шістьох поранених, а також про одну загиблу дитину

03.09. Російські війська обстріляли Зеленодольську громаду у Дніпропетровській області з “Ураганів”. Через обстріл загинула дев’ятирічна дитина, ще 10 людей отримали важкі поранення.
 
03.09. Росія обстріляла 11 населених пунктів Донеччини з “градів” та артилерії. Унаслідок цього загинули чотири мирні мешканці.
 

02.09. Військові РФ обстрілювали Дніпропетровську область. Зокрема, вночі вони вчергове вдарили по Нікопольському району. Внаслідок цього зруйнована інфраструктура та поранений цивільний чоловік

02.09. Росія вдарила вночі ракетами по Харкову, у результаті цього пошкоджено спорткомплекс. В області протягом доби внаслідок обстрілів загинула одна людина та ще троє отримали поранення.

01.09. На Київщині у селі Здвижівка Бучанського району правоохоронці виявили тіло ще одного закатованого російськими військовими цивільного.

01.09. Станом на 1 вересня у Київській області правоохоронці виявили 1 356 тіл цивільних мешканців, убитих російськими окупантами. Через військове вторгнення Росії у Київській області 13 дітей втратили своїх батьків. Зараз вони перебувають у прийомних сім’ях.

31.08. Протягом доби на Донеччині окупанти обстріляли 13 населених пунктів. Внаслідок цього загинули п’ятеро людей, ще 12 отримали поранення.

 
30.08. Уночі російські окупанти завдали ударів по Нікополю на Дніпропетровщині. Внаслідок цього одна людина отримала поранення, пошкоджені 12 багатоповерхівок, школа та спорткомплекс.
 
30.08. Протягом доби росіяни 29 разів вдарили по Донецькій області. Внаслідок цього є загиблі та поранені, зруйновані житлові будинки та квартири, а також приватні автомобілі та робоча техніка. Місцевих жителів закликають евакуюватися.
 

30.08. У Дніпропетровській області загинув 17-річний хлопець, який торкнувся касетного боєприпасу. Це вже восьма смерть в області через такі боєприпаси.

30.08. Російські військові обстріляли центральні райони Харкова з артилерії. Відомо про щонайменше пʼятьох загиблих і девʼятьох потерпілих.

30.08. Унаслідок обстрілу російськими військовими Миколаєва загинула цивільна людина.

29.08. Внаслідок обстрілу російськими військовими Харкова поранення отримав 77-річний цивільний

Фото: Олег Синєгубов

29.08. Уночі росіяни обстріляли житлові квартали Енергодара. Внаслідок цього поранення отримали щонайменше десятеро цивільних

29.08. Унаслідок обстрілу Миколаєва російськими військовими загинули двоє цивільних. Прильоти також зафіксували на території одного з елеваторів. Внаслідок обстрілів пошкоджена портова інфраструктура та житлові будинки. Поранення отримали четверо цивільних, ще одна людина загинула

29.08. Протягом доби правоохоронці відкрили 15 кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів, скоєних військовими РФ на території Херсонської області. Зокрема, йдеться про фіксацію обстрілів житлових будинків, а також викриття колаборантів.

Фото: Поліція Херсонської області

28.08. Російські війська завдали удару по Нікополю на Дніпропетровщині. Унаслідок атаки загинула 67-річна жінка, також відомо про двох поранених.

28.08. Минулої доби внаслідок обстрілів населених пунктів Донецької області загинули восьмеро людей, ще семеро дістали поранення. Від початку російського вторгнення на Донеччині загинуло 775 цивільних без урахування жертв у Маріуполі та Волновасі.

28.08. Російські війська 14 годин обстрілювали місто Оріхів у Запорізькій області з реактивних систем залпового вогню і ствольної артилерії. Унаслідок обстрілів двоє дітей трьох і шести років отримали контузії, а у їхньої матері – черепно-мозкова травма.

27.08. Протягом доби унаслідок обстрілів з боку російських військ загинув житель Донецької області, ще двоє отримали поранення.
 

27.08. Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну і станом на кінець серпня у Миколаївській області російські Росія знищила 10 тисяч цивільних об’єктів. Більшість з них – це об’єкти житлового фонду, житлозабезпечення, навчальні, медичні та заклади культури.

26.08. Внаслідок обстрілів російськими військовими у ніч на у Харківській області загинула цивільна жінка

26.08. Російські окупанти завдали удару по окупованому селищу Кам’янка Запорізької області. Внаслідок цього загинули пʼятеро людей, серед них мати та двоє її малолітніх дітей.

26.08. Протягом доби російські війська 26 разів обстріляли житлові квартали Донеччини. Внаслідок цього загинули двоє цивільних осіб, ще 12 отримали поранення. 

25.08. Російські окупаційні війська впродовж кількох годин обстрілювали місто Оріхів, що в Запорізькій області. Внаслідок цього загинув 17-річний хлопець. Ще одна жінка дістала поранень.

25.08. Внаслідок обстрілів російськими військовими на Донеччині загинули двоє цивільних, а поранення отримали шестеро.

24.08. Минулої доби російські війська знову обстріляли кілька громад у Миколаївській області, поранивши дев’ятьох мирних жителів, серед яких двоє дітей.

24.08. Внаслідок ракетного удару по залізничній станції Чаплине в Дніпропетровській області загинули щонайменше 25 людей, близько 50 поранено.

Наслідки обстрілу залізничної станції у Чаплиному 24 серпня 2022 року, де загинули 25 цивільних. Фото: телеграм-канал Украина-Новости-Война

24.08. Внаслідок обстрілу російськими військовими Дніпропетровської області загинула 11-річна дитина. Також відомо, про обстріли трьох районів Дніпропетровщини з ракет, “Градів” та “Ураганів”. Унаслідок цього постраждали двоє людей та перебито лінію електропередач.

24.08. Поліція Донеччини зафіксувала 20 обстрілів сіл та міст області. Внаслідок цього загинули три цивільні та поранення дістала ще одна людина.

23.08. У тимчасово окупованому Енергодарі російські військові вбили працівника Запорізької АЕС. 

23.08. Минулої доби російські окупанти завдали 26 ударів по Донеччині. Били з авіації, артилерії, танків, РСЗВ “Град” і ракетами. Внаслідок цього є загиблі та поранені цивільні мешканці.

22.08. Російські військові в Донецькій області зруйнували ще один заклад освіти – Костянтинівську школу №17. Крім того, росіяни вбили двох цивільних.

Фото: Павло Кириленко

22.08. Внаслідок обстрілів російськими військовими Дніпропетровської області в ніч на постраждали четверо людей

Фото: телеграм-канал Валентина Резніченко

21.08. У Запорізькій області на російському блокпості біля окупованої Василівки загинула жінка, яка чекала евакуації до Запоріжжя.

21.08. Начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко повідомив про обстріли російської армії, внаслідок яких загинули двоє людей на Донеччині: у Костянтинівці та Георгіївці.

21.08. Внаслідок обстрілу російськими військовими Зеленодольської громади у Криворізькому районі загинула 59-річна жінка. Шестеро людей поранені, серед них 9-річний хлопчик, повідомив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко.

Фото: телеграм-канал Миколи Лукашука

20.08. Російські війська обстріляли Вознесенськ на Миколаївщині, ракети влучили в пʼятиповерховий будинок та приватні помешкання. 12 осіб постраждали

20.08. Протягом доби на Донеччині російські війська обстріляли вісім населених пунктів. Унаслідок обстрілів загинули чотири мирних жителі.

19.08. Вранці війська РФ завдали ракетних ударів по трьох районах Харкова. Унаслідок цього загинула жінка, яка працювала охоронцем у закладі освіти. Крім того, щонайменше один чоловік отримав поранення.

Наслідки обстрілів Харкова військовими РФ. Джерело: телеграм-канал Олега Синєгубова

19.08. На Донеччині протягом доби росіяни вбили сімох місцевих жителів, 13 людей отримали поранення. Загалом від початку повномасштабного наступу 24 лютого відомо про 751 загиблого у цій області.

18.08. Російські військові протягом ночі та ранку завдали масованих ракетних ударів по Харкову: 11 людей загинули, десятки отримали поранення. Серед загиблих – 11-річний хлопчик. За життя пораненої 14-річної дитини борються лікарі Харківської обласної клінічної лікарні №1.

18.08. Вранці російська ракета влучила у житловий будинок в Краснограді Харківської області. Загинув чоловік та жінка. Їхню 12-річну дитину вдалося врятувати, її ушпиталили.

18.08. Російські війська обстріляли околиці одного з районів Запоріжжя вночі проти 18 серпня, внаслідок обстрілу загинула жінка, троє людей поранені.

18.08. Внаслідок російських обстрілів на Донеччині загинули троє цивільних

17.08. Унаслідок ракетного удару російських військових по триповерховій житловій будівлі в Харкові ввечері загинуло 19 людей.

Джерело: Головне управління ДСНС України у Харківській області

17.08. На дорозі між селами Здвижівка та Блиставиця в Київській області правоохоронці виявили тіло 58-річного чоловіка, якого росіяни вбили під час окупації області.

17.08. Військові РФ атакували Одещину авіаційними ракетами Х-22, внаслідок чого отримали поранення щонайменше четверо людей.

Фото: Кирило Тимошенко

16.08. Уночі російські окупанти обстріляли два райони Дніпропетровщини – Нікопольський та Криворізький. Є поранені.

16.08. У Донецькій області протягом доби російська армія обстріляла 13 населених пунктів. Унаслідок цього є вбиті та поранені серед мирного населення.

16.08. Упродовж кількох годин росіяни обстрілювали Оріхів Запорізької області із систем залпового вогню. Внаслідок цього одна людина загинула, шестеро – поранені. Також постраждала цивільна інфраструктура.

Фото: Олександр Старух

15.08. На Херсонщині на міні підірвався цивільний автомобіль. Унаслідок цього загинула вчителька, її син дістав травми та опіки.

15.08. Близько 20:00 російські військові вдарили по Миколаєву шістьма ракетами РСЗВ “Смерч”. Внаслідок цього поранена людина, пошкоджені житлові будинки, водогін та трамвай.

15.08. До поліції звернувся мешканець Баштанського району та повідомив, що в березні, під час окупації села, російський військовий зґвалтував його доньку

15.08. Кількість постраждалих унаслідок обстрілу російськими військовими Харкова зросла до шести, а ще одна людина померла у лікарні. 

Фото: ДСНС

14.08. Російські війська знову обстріляли тимчасово окупований Енергодар на Запоріжчині. Унаслідок обстрілу загинув цивільний мешканець. 

14.08. Військові РФ вбили трьох мирних жителів Донеччини. Ще 13 людей отримали поранення. Цивільні загинули у Бахмуті, Соледарі та Мар’їнці. Ще 13 людей отримали поранення, повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

13.08. Російська армія обстріляла Харків та область: за даними Центру екстреної медичної допомоги, протягом доби госпіталізували трьох цивільних, серед них — 13-річний хлопець.  

12.08. Після російського обстрілу міста Курахове на Донеччині під завалами одного з будинків виявили тіла двох чоловіків. Загалом за добу Росія вбила п’ятьох мирних мешканців, а з початку повномасштабного вторгнення Росії від рук окупантів в області загинули щонайменше 728 цивільних.

ДСНС

12.08. У Бучанському районі Київській області у лісі виявили тіло ще одного вбитого росіянами мирного жителя. За попередніми даними, це 58-річний чоловік.

Фото: Бучанська міська рада

12.08. Ввечері військові РФ обстріляли Запоріжжя. Зафіксовано п’ять “прильотів”. Внаслідок цього двоє людей дістали поранення, а ще одна жінка загинула

11.08. Внаслідок обстрілу російськими військовими Дніпропетровської області у ніч на загинули дві людини

Фото: голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко

10.08. Унаслідок обстрілу російських військових на Харківщині загинули двоє цивільних

10.08. Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко повідомив про загибель 11 мирних жителів внаслідок ракетних обстрілів російськими військовими у Нікопольському районі Дніпропетровської області. Ще 13 осіб зазнали поранення. У Марганці загинуло 10 людей, 11 постраждали. У Вищетарасівці Мирівської громади загинула одна жінка, будинок якої вщент зруйнував ворожий снаряд.

10.08. Російські військові обстріляли з артилерії центр Кушугума Запорізького району. Внаслідок ворожої атаки три будинки в селищі зруйновано, ще майже 30 пошкоджено. Відомо,  що одна жінка загинула.

Фото: Сосуновський Володимир

09.08. В Ізюмському районі Харківської області внаслідок обстрілів російських загарбників загинуло щонайменше 855 жителів, понад тисячу будинків зруйновано.

09.08. Начальник Донецької обласної військової адміністрації повідомив про загибель двох мирних жителів Донеччини: в Очеретиному та Шевченко внаслідок російського обстрілу. Ще шість людей отримали поранення.

08.08. Унаслідок обстрілу російськими військовими зранку Харкова загинула одна людина

08.08. Унаслідок обстрілу російськими військовими Черкаської області двоє цивільних отримали поранення

08.08. За добу російські військові вбили в Донецькій області трьох цивільних. 

07.08. Вночі війська РФ обстріляли два райони Дніпропетровської області. У Марганці постраждали двоє цивільних осіб.
 
06.08. Протягом доби у Донецькій області російські окупанти вбили п’ятьох і поранили вісьмох цивільних жителів.
 
06.08. Російські військові вчергове атакували Нікопольський та Криворізький райони Дніпропетровської області. Зокрема, з “Градів” обстріляли місто Нікополь, є постраждалі

06.08. Унаслідок обстрілу російськими військами селища Березнегувате на Миколаївщині, загинуа літня жінка, ще п’ятеро цивільних отримали поранення.

06.08. Російські військові обстріляли сім мікрорайонів Миколаєва, тяжкі поранення отримали двоє людей.

Снаряд у житловому будинку/ Фото: телеграм-канал Сєнкевича

05.08. У Київській області на Житомирській трасі в технічному колодязі знайшли тіло чоловіка, який загинув під час окупації цієї території.

05.08. Протягом доби у Донецькій області російські військові вбили п’ятьох мирних жителів, ще 14 людей отримали поранення.

04.08. На Донеччині російські військові обстріляли зупинку громадського транспорту в Торецьку. У результаті цього восьмеро людей загинули та четверо зазнали поранень, серед них  три дитини. Загалом в області внаслідок обстрілів з боку РФ загинули семеро мирних мешканців. Ще девʼятеро цивільних в області дістали поранення.

Фото: Павло Кириленко

04.08. Уночі російські військові завдали ракетних ударів по околицях одного з районів Запоріжжя. Зафіксовано два “прильоти”. Повідомляється про одного пораненого

02.08. Російські військові вбили в Чугуєві на Харківщині росіянина, який був цивільною особою. 

Фото: Сергій Болвінов

02.08. О четвертій ранку в кількох районах Миколаєва прогриміли вибухи. Внаслідок цього одна людина контужена.

02.08. Внаслідок обстрілів російськими військовими на Донеччині загинули четверо цивільних

01.08. Під окупацією в селі на Харківщині за два дні померло троє: жінка у власному домі від осколків, а двоє чоловіків на її похованні.

01.08. Військові РФ розстріляли евакуаційний мікроавтобус із цивільними біля селища Довгове на Херсонщині, двоє людей загинуло.

01.08. Унаслідок обстрілу російськими військовими Харкова загинув чоловік, який працював у комунальних службах міста. 

31.07. Через обстріли російськими військовими Середино-Будської громади на Сумщині загинула одна людина. Вранці внаслідок нових обстрілів у Миропільській громаді загорілася ферма.

Наслідки обстрілу ферми на Сумщині з боку військових РФ

31.07. У Донецькій області російські війська вбили трьох мирних жителів, ще 16 дістали поранення.

31.07. У селі Нове Залісся Бучанського району на Київщині українські правоохоронці виявили тіло закатованого російським військовими цивільного мешканця.

Фото: телеграм-канал Андрія Нєбитова

31.07. Під час обстрілів Миколаєва росіянами, загинув 74-річний власник найбільшої зерноторгової компанії “Нібулон” Олексій Вадатурський та його дружина. Загалом російські війська двічі завдали масованих ударів по Миколаєву. 

31.07. У Миколаївській області зруйновано травмпункт однієї з лікарень. Там згорів гуманітарний склад з медикаментами та продовольством. Також пошкоджено приватні будинки й поранено трьох цивільних.

31.07. За п’ять місяців тимчасової окупації частини Запорізької області російські військові захопили в заручники 453 мирних мешканців. За інформацією Запорізької ОВА, 191 людина досі перебуває в полоні, серед них двоє неповнолітніх.

30.07. На Сумщині на мінах підірвалося п’ятеро цивільних. Один чоловік загинув, ще четверо отримали поранення.

Джерело: фейсбук-сторінка Дмитра Живицького

30.07. Військові РФ обстріляли один зі спальних районів Миколаєва. Внаслідок цього одна людина загинула, шестеро поранені.

30.07. Росіяни вбили шістьох мирних жителів на Донеччині. Загалом від початку повномашстабного росийського вторгнення на Донеччині внаслідок агресії Росії загинуло 665 мешканців

29.07. Росія заявила про загибель 40 українських військовополонених, унаслідок обстрілу колонії в Оленівці Донецької області, де їх утримували. 

29.07. Російські військові обстріляли Слов’янськ на Донеччині. Є поранений

29.07. Внаслідок обстрілу російськими військовими Краматорська загинула цивільна людина

28.07. Внаслідок обстрілів окупаційними військами на Херсонщині загинули семеро мирних жителів, поранено ще шістьох.

28.07. Внаслідок російського обстрілу Миколаєва руйнувань зазнали школа та житлові будинки, постраждала людина

28.07. Під час розмінування росіянами меткомбінату в Маріуполі загинули восьмеро містян, заявив радник міського голови Петро Андрющенко.

28.07. Внаслідок обстрілу російськими військовими Кропивницького загинули щонайменше п’ятеро людей.

27.07. Внаслідок обстрілу російськими військовими міста Марганець на Дніпропетровщині постраждала цивільна жінка. Росіяни пошкодили у цьому місті лікарню, садок, вісім будинків та автобус.

27.07. Війська РФ завдали ударів по готелю в Бахмуті Донецької області. Обстріляли також і інші населені пункти. Є загиблі та поранені. Загалом відомо про п’ять загиблих мирних жителів, ще восьмеро отримали поранення.

Фото: Головне управління ДСНС України у Донецькій області

27.07. Унаслідок ранкового обстрілу російськими військовими Харкова постраждали шестеро осіб, серед яких батько з 12-річною дитиною. 

27.07. Під час несення служби на деокупованій території Бериславського району на Херсонщині поліцейські виявили поховання двох застрелених літніх цивільних чоловіків. 

26.07. Російська армія вдарила по Одещині двома типами крилатих ракет – Х-59 і Х-22 – з літаків, які базуються глибоко в тилу окупантів. Наслідком цього є руйнування понад 15 баз відпочинку, 60 дачних ділянок та близько 80 торговельних павільйонів.

25.07. Російські військові в тимчасово окупованому Енергодарі зі спальних районів обстрілювали реактивними системами залпового вогню населенні пункти на протилежному березі Каховського водосховища, постраждала дитина

25.07. На тимчасово окупованій території Запорізької області російська військова вантажівка переїхала легкову машину з цивільними людьми, серед яких була дитина.

25.07. Під завалами будинку культури в Чугуєві, куди уночі поцілили російські військові, виявили загалом тіла трьох людей

Фото: телеграм-канал Олега Синєгубова

24.07. На околиці Харкова на невідомому вибухонебезпечному предметі підірвався трактор. Тракторист загинув. 

23.07. Щонайменше 18 медичних працівників загинули та ще понад 50 отримали поранення за 5 місяців повномасштабної війни РФ проти України. 

23.07. На Запоріжжі військові РФ на блокпосту у Василівці майже не пропускають автівки цивільних, які хочуть виїхати на підконтрольну Україні територію. Люди вимушені стояти в спеку та без їжі по кілька діб, що вже призвело до смерті чотирьох людей.
 
23.07. Російські військові випустили 13 ракет по Кіровоградщині. Внаслідок обстрілу пошкоджений аеродром та один з об’єктів “Укрзалізниці”, є загиблі та поранені.

23.07. Російські військові обстріляли спальний район Миколаєва, за попередніми даними, влучили у житловий будинок, депід завалами перебувають люди. Загалом внаслідок обстрілів загинули двоє місцевих жителів, ще п’ятеро зазнали поранень.

22.07. Внаслідок обстрілу російськими військовими на Харківщині загинула цивільна жінка.

22.07. Російські військові з реактивних систем залпового вогню обстріляли Нікополь на Дніпропетровщині. Унаслідок цього є загиблий і поранений.

21.07. Росіяни обстріляли “ураганами” один з густонаселених житлових районів Харкова. В результаті троє людей загинули, а ще 23 отримали поранення, серед них одна дитина.

21.07.Під завалами школи у Краматорську на Донеччині, куди влучила російська ракета, виявили загалом тіла трьох людей. Загалом в області російські військові убили п’ятьох мирних жителів, ще десятеро людей отримали поранення.

Фото: МВС

21.07. За добу російські військові 65 раз обстріляли Миколаївську область. Внаслідок обстрілів поранення отримали двоє людей.

20.07. Внаслідок обстрілу російськими військовими Харкова загинули щонайменше троє людей

20.07. Російські війська вбили одного та поранили п’ятьох мирних мешканців Донеччини.

20.07. Уночі російські військові знову обстріляли з “Градів” житловий сектор Нікопольського району на Дніпропетровщині, загинули двоє людей.

20.07. На Запоріжжі росіяни вбили одного мирного жителя, а ще трьох поранили.

19.07. Росія обстрілювала мирне населення Донеччини ракетами та артилерією. Розбито 56 цивільних об’єктів. Є загиблі та поранені.

19.07. Унаслідок обстрілу російськими військовими міста Гуляйполе на Запоріжжі загинули цивільні

19.07. Унаслідок обстрілу російськими військовими 19 липня Краматорська на Донеччині загинув цивільний та постраждали десятеро людей.

Фото: телеграм-канал Павла Кириленка

18.07. Внаслідок російських обстрілів 29 жителів Миколаївської області отримали поранення

16.07. Росія завдала ракетних ударів по Чугуєву на Харківщині, унаслідок яких троє людей загинули, ще троє поранені.

Фото: Олег Синєгубов

17.07. Миколаїв і населені пункти Миколаївської області зазнали масованого ракетного обстрілу ворога. Загинуло четверо осіб

16.07. За добу 16 липня на Донеччині внаслідок обстрілів з боку російських військових загинули троє мирних мешканців, 12 отримали поранення.

15.07. У Сумській області автомобіль із двома цивільними чоловіками підірвався на міні, внаслідок чого одна людина загинула, а ще одна перебуває у лікарні з травмами, переломами та опіками.

14.07. Внаслідок обстрілу російськими військовими  Вінниці загинули щонайменше 28 людей. Серед загаблих – журналіст ГО “Дорожній контроль Вінниця”, волонтер, захисник України Володимир Даценко, а також чотирирічна дівчинка Ліза з синдромом Дауна. Вона загинула на місці, а її маму Ірину у важкому стані забрали у реанімацію.

14.07. Внаслідок обстрілу російськими військовими зранку Миколаєва поранення отримала одна людина

12.07. Унаслідок ранкового обстрілу російськими військовими Миколаєва постраждали 12 людей

11.07. Російські військові обстріляли шість населених пунктів Донеччини та вбили людину

11.07. Російські військові завдали по Харкову ударів, попередньо реактивними системами залпового вогню. За останньою інформацією, поранено 31 людину, серед них двох дітей 4 і 16 років. Серед шести цивільних загиблих – 17-річний хлопець зі своїм батьком, які проїжджали повз.

10.07. Кількість загиблих внаслідок обстрілу російськими військовими міста Часів Яр на Донеччині людей сягнула 47 осіб. 

10.07. На Донеччині внаслідок російських обстрілів загинули щонайменше двоє людей і п’ятеро дістали поранення.

10.07. Впродовж доби російські військові обстрілювали Ізюмський, Богодухівський, Чугуївський, Харківський райони, у результаті загинула одна людина, двоє отримали поранення.

 
Наслідки обстрілу Харкова

10.07. На тимчасово захоплених РФ територіях України росіяни зруйнували 87 медичних закладів. Загалом на окупованих територіях розташовані понад 400 медичних закладів.

10.07. Внаслідок російських обстрілів Миколаївщини постраждали дев’ятеро людей

09.07. Внаслідок ракетного обстрілу росіянами житлового масиву Інгулець у Кривому Розі загинула 20-річна чемпіонка України зі спортивних танців Дар’я Курдель.

Дар’я Курдель. Джерело: фейсбук-сторінка спортсменки
 
09.07. За добу внаслідок обстрілів Миколаївської області з боку російських військ поранення отримали 16 людей.

08.07. Військовослужбовці РФ вбили п’ятьох людей та поранили ще 21 цивільного мешканця Донеччини.

07.07. Внаслідок ракетного удару російських військових по Харкову загинули троє цивільних осіб.
 
07.07. Внаслідок обстрілу російськими військовими Краматорська  загинула щонайменше одна людина. Загалом за добу на Донеччині через росіян шестеро людей загинули та ще двадцять одна отримала поранення.
 
07.07. У Запорізькій області 50-річний мешканець села Таврійське підірвався на касетному боєприпасі від ракети “Ураган”.
 
07.07. Внаслідок обстрілів з боку російських військ зазнали поранень 54 жителі Миколаївщини.
 
06.07. Внаслідок обстрілу росіянами в ніч на 6 липня Харкова зруйнованою залишилася будівля місцевого вишу. Одна людина загинула.
 
06.07. На Донеччині росіяни вбили сімох мирних жителів.
 
Фото: Павло Кириленко

05.07. Унаслідок обстрілу Слов’янська, який вчинили російській військові, загинуло щонайменше двоє людей. Загаалом внаслідок обстрілів російськими військовими Донеччини загинуло щонайменше п’ятеро цивільних.

04.07. У Бахмуті Донецької області російські військові вбили двох мирних жителів та чотирьох поранили.
 
04.07. Кілька людей поблизу річки Інгулець на Півнді України підірвалися на залишках касетних снарядів.
 
03.07. Російські окупанти обстріляли Слов’янськ на Донеччині, за словами місцевої влади унаслідок обстрілу щонайменше шестеро людей загинули, ще 15 зазнали поранень.
 
03.07. Через повномасштабну російську агресію в Україні повністю зруйновані 215 закладів освіти, ще понад 2 тисячі – пошкоджені.
 
Зруйнована школа у Василькові Київської області

03.07. У лікарні Енергодара від тілесних ушкоджень, завданих російськими окупантами, помер Андрій Гончарук, водолаз гідроцеху Запорізької атомної електростанції.

03.07. В результаті обстрілу російськими військами Харківського району загинули троє мирних мешканців, одна людина отримала поранення.

02.07. Російські війська обстріляли Баштанський та Миколаївський райони Миколаївщини, де загинула одна людина.

02.07. Через обстріли окупантів на Донеччині четверо мирних мешканців загинули, троє дорослих і двоє дітей отримали поранення.

01.07. Російські військові вбили у Донецькій області щонайменше чотирьох цивільних. Ще 12 людей отримали поранення, серед них 11-річна дитина.

01.07. Унаслідок ракетного удару, який завдали російські військові по курортному селищу Сергіївка на Одещині, загинуло 22 осіб. 39 людей отримали поранення, зокрема, бабуся співавторки цього матеріалу. 
 

01.07. З початку повномасштабного вторгнення окупанти скоїли 407 воєнних злочинів проти культурної спадщини України. Найбільше – у Харківській та Донецькій областях, повідомив міністр культури Олександр Ткаченко

30.06. За добу на Сумщині внаслідок обстрілів з боку російських військ загинула одна людина, ще четверо поранені.

30.06. Російські військові намагалися захопити Лисичанськ на Луганщині, постійно обстрілюючи місто з авіації. Внаслідок цього там загинула мирна мешканка

30.06. Минулої доби на Донеччині внаслідок російських обстрілів загинули щонайменше четверо цивільних

29.06. Внаслідок обстрілу зранку російськими військами Миколаєва загинули восьмеро цивільних

Наслідки російського обстрілу. Фото: ДСНС

28.06. Переважна більшість випадків загибелі або поранення цивільних осіб, зафіксованих моніторинговою місією ООН в Україні з 24 лютого, сталася через обстріли населених пунктів з важкої артилерії, зокрема, реактивних систем залпового вогню, а також через ракети та застосування авіації, йдеться у доповіді моніторингової місії за лютий-травень поточного року. 

28.06.  Тіла двох загиблих цивільних виявили під завалами будівлі автотранспортного підприємства у Дніпрі, по якому російські військові вдарили під вечір 28 червня.

28.06. Внаслідок обстрілу російськими військовими Очакова на Миколаївщині загинули двоє цивільних, серед яких шестирічна дитина, а поранення отримали шестеро, серед яких четверо – діти. 

28.06. Під час розбирання завалів у Маріуполі від вибуху постраждали чоловік та підліток, яких росіяни незаконно залучили до робіт. 

Маріуполь

27.06. Російські військові в понеділок атакували селище Печеніги Харківської області, через яке проходив “зелений коридор” для мешканців окупованих районів. Мешканець селища, 90-річний чоловік, який пережив Другу світову війну, отримав поранення.

27.06. У Харкові війська РФ продовжують обстрілювати житлові райони, найбільш зруйнований масив Північна Салтівка знову під ударом. Там внаслідок вечірнього обстрілу, поранення отримали дев’ятнадцятеро людей, серед яких четверо дітей. Також чотири людини загинули

27.06. На Харківщині загинув рятувальник, який під час гасіння пожежі отримав смертельне поранення внаслідок російського обстрілу. 

 

27.06. Унаслідок обстрілів російськими військовими в Лисичанську на Луганщині загинули щонайменше восьмеро, а поранення отримала 21 особа.

Фото: телеграм-канал Сергія Гайдая

27.06. Російсько-окупаційні війська завдали ракетного удару по місту Кременчук Полтавської області. Влучили в торговельний центр “Амстор”. Внаслідок атаки відомо про щонайменше 20 загиблих, майже 60 поранених та понад 40 зниклих безвісти. 

26.06. Військові РФ випустили понад 150 снарядів і мін по чотирьох громадах у Сумській області. Унаслідок ворожих обстрілів загинув цивільний мешканець, ще один отримав поранення.

26.06. У Чугуївському районі Харківщини внаслідок російського обстрілу двоє жінок загинули. Один чоловік отримав поранення, повідомило Суспільне з посиланням на мерку Чугуєва Галину Мінаєву.

26.06. У тимчасово окупованому Маріуполі при обстеженні одного зі знищених російськими військовими будинків під завалами виявили більше сотні загиблих

26.06. У Донецькій області внаслідок обстрілів з боку російських військ загинули троє цивільних. Ще дві людини дістали поранення.

26.06. Унаслідок ракетного обстрілу Черкаської області загинула одна людина та ще п’ятеро цивільних отримали травми.

26.06.  Росія поцілила у бдинок в Шевченківському районі Києва. Одна людина загинула, Трьох осіб, зокрема, дитину ушиталили до лікарні.  

 
26.06. У селі Заградівка на Херсонщині цивільний чоловік підірвався на касетному снаряді. Його евакуювали до лікарні Кривого Рогу.

25.06. За добу на Донеччині окупанти обстріляли 13 населених пунктів, на Луганщині – атакують Лисичанськ. Є загиблі та поранені. 

24.06. Російські військові завдали двох ракетних ударів по об’єкту цивільної інфраструктури у місті Сарни Рівненської області. Унаслідок обстрілу три людини загинули, ще четверо  зазнали поранень. 

24.06. Російські окупанти завдали ракетного удару по Костянтинівці, що на Донеччині. Загинула одна людина. Також під артилерійський обстріл окупантів потрапив Райгородок, де загинули двоє людей, одна людина отримала поранення, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко

23.06. Під час обстрілів території Сумської області російські військові використали заборонені фосфорні боєприпаси. У результаті обстрілу 13-річний хлопчик з села Іволжанське отримав опіки ніг, повідомляє Суспільне з посиланням на речницю Сумської обласної прокуратури Наталю Науменко

23.06. Російські окупанти продовжували обстрілювати цивільну інфраструктуру в Харкові та Харківській області. Внаслідок обстрілів поранено семеро цивільних, серед них – двоє дітей.

23.06. У селі Загальці Бородянського району на Київщині знайшли тіло ще одного цивільного, вбитого російськими військовими.

Фото з телеграму Нєбитова

23.06. Російські військові обстріляли 14 населених пунктів Донеччини, є загиблі та поранені.

22.06. Внаслідок обстрілу російськими військовими 22 червня села Пришиб на Харківщині загинули п’ятеро місцевих мешканок. Протягом дня в області загинули десять осіб, ще десятеро зазнали поранень.Внаслідок обстрілу Немишлянського району Харкова чотири мешканці отримали поранення.

Відомо, що у Золочеві з-під завалів дістали тіла ще двох загиблих. Загалом внаслідок обстрілу у цьому селищі загинули троє людей. У Чугуєві загинули двоє мирних людей, а четверо зазнали поранень. В селі Тихопілля, Лозівського району, – один поранений, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

22.06. Уночі та вранці російські війська обстрілювали Харківщину. В обласному центрі – щонайменше троє поранених, в області також є загиблі та поранені.

22.06. Протягом дня росіяни обстрілювали Сумську область з різних видів зброї, всього понад 80 прильотів з артилерії. На Великописарівську громаду з безпілотника росіяни скинули вибуховий пристрій, одразу за цим відкрили мінометний вогонь. Внаслідок цього загинула людина, повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький

22.06. Внаслідок обстрілів окупаційними Збройними силами РФ міста Лисичанськ, що на Луганщині, троє мирних жителів отримали поранення. Їх ушпиталили до лікарень Краматорська та Павлограда. Також було знайдено тіло чоловіка без ознак життя з ураженнями, отриманими від обстрілів, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

22.06. Російські військові завдали удару по пляжу на озері Золота Рибка, що на Донеччині, використавши касетні снаряди. Внаслідок цього одна людина загинула, ще одинадцять отримали поранення, серед них щестеро дітей.

Фото: Павло Кириленко

22.06. Росіяни вбили четверо мирних жителів Донеччини: двох у Пречистівці, одного у Красногорівці та одного в Залізному. Ще п’ять людей дістали поранення, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

21.06. Внаслідок обстрілу російськими військовими Харкова та області загинули щонайменше 15 осіб.

21.06. Російські окупанти продовжують обстрілювати Краснопільську громаду Сумської області. Там було всього 42 прильоти. Внаслідок атак з дронів-камікадзе четверо людей поранені. З них двоє – в тяжкому стані в лікарні, повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький

21.06. Через брак інсуліну у тимчасово окупованому Маріуполі помирають пацієнти

20.06. Двоє людей підірвались на ворожій міні біля села Мала Токмачка, що у Запорізькій області. Потерпілі отримали тяжкі поранення і наразі госпіталізовані до лікарні.

20.06. Російські війська під час війни в Україні застосували проти українських військ та міст з мирними жителями не менше 210 видів забороненого міжнародними конвенціями озброєння, повідомляє американське видання The New York Times.

Фото: Deutsche Welle

20.06. У селищі Циркуни, що на Харківщині, 74-річний чоловік підірвався на міні.

20.06. В Ізюмському районі Харківської області у водойму, де купалися двоє дітей 13 та 14 років, потрапив снаряд, який здетонував. Діти загинули від осколкових поранень.

20.06. Внаслідок обстрілів російськими військовими на Харківщині загинули троє мирних жителів:  65-річна жителька Кутузівки Харківського району, а також 61-річна жінка й 49-річний чоловік у Балаклії. Протягом дня двоє людей зазнали поранень внаслідок обстрілів РФ в Індустріальному районі Харкова.

20.06.  Два російські безпілотники скинули чотири вибухівки на територію Юнаківської громади на Сумщині. Також російські військові застосовували міномети. Внаслідок цього один чоловік загинув та один – поранений, повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький

20.06. Впродовж на Донеччині окупанти вбили двох цивільних, ще 12 людей отримали поранення.

19.06. Російські війська завдали ракетного удару по Очакову Миколаївської області. Унаслідок обстрілу одна людина загинула, ще двоє отримали поранення.

19.06. На Херсонщині в тимчасово окупованому Скадовську російські військові вбили рятувальника. Вони викрали його з дому після того, як працівник місцевого ДСНС повернувся з роботи.

18.06.  Протягом доби у Харківській області від російських обстрілів загинула одна людина, ще п’ятеро цивільних отримали поранення.
 
17.06. Впродовж у Донецькій області російські окупанти вбили щонайменше чотирьох цивільних, ще шестеро людей отримали поранення.
 
17.06. Внаслідок ранкового обстрілу російськими військовими Миколаєва загинула одна людина.
 
16.06. У Лисичанську Луганської області в братській могилі поховані близько 300 цивільних. Люди загинули через обстріли за останні місяці як у самому Лисичанську, так і в Сєвєродонецьку та Рубіжному. Тіла запаковані в мішки і звалені у траншею, оскільки немає рідних, які могли б забрати й поховати загиблих. 
Тайлер Хікс/The New York Times

16.06. Мешканці Гостомеля Київської області розповіли про обставини вбивства російськими військовими двох цивільних чоловіків під час окупації.  

16.06. Російські військові здійснили авіаудар по Лисичанську Луганської області, влучили у будівлю, де переховувалися цивільні, є загиблі та поранені. 

16.06. Внаслідок ракетного удару по Садівської ОТГ, що на Сумщині, загинули чотири людини, щонайменше шестеро поранені, повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький

16.06. У Запорізькій області російські військові продовжують викрадати та вчиняти злочини щодо цивільних: за останні дні полонили щонайменше чотирьох людей й зґвалтували жінку. 

16.06. Внаслідок вибуху російської ракети на території житлового будинку в одному із сіл Пологівського району Запорізької області загинув 14-річний підліток.

15.06. Унаслідок обстрілів російськими військовими в ніч на Дніпровщини загинули четверо цивільних чоловіків. 

Під час окупації Київщини російські військові вбили на території власного будинку мешканку Ірпеня Надію Мякушко. Невдовзі пропагандистські медіа в РФ почали розповідати історію про те, що смерть жінки нібито є фейком. 

Надія Мякушко. Фото: Суспільне

15.06. Біля села Вишеград Бучанського району Київщини поліцейські виявили тіло розстріляного окупантами мирного жителя.

15.06. Під час окупації Чернігівщини російські військові місяць прожили в будинку родини в селі Льгів, катували чоловіка на ім’я Олександр та вчиняли сексуальне насильство щодо його 16-річної сестри. 

13.06. На Київщині знайшли тіла ще сімох цивільних, яких убили російські військові під час окупації регіону. 

Фото: фейсбук-сторінка Андрія Нєбитова
 
12.06. Унаслідок обстрілу російськими військами Харківської області увечері 10 червня у селі Коробочкине загинули п’ятеро мирних жителів.
 
Джерело: фейсбук-сторінка Сергія Болвінова

12.06.  Російські окупанти обстріляли два райони Дніпропетровської області. Унаслідок обстрілів загинула жінка.

12.06. Внаслідок військових дій РФ у місті Соледар Донецької області загинув один мирний мешканець, ще троє цивільних отримали поранення.

12.06. У Лисичанську Луганської області внаслідок обстрілів з боку російських військових загинула шестирічна дитина.

11.06. У Чкалівській громаді на Харківщині внаслідок обстрілів було зруйновано приватний будинок, де загинули чотири людини.

11.06. Внаслідок обстрілів російськими військовими на Луганщині загинула цивільна

Фото: телеграм-канал Сергія Гайдая

11.06. Британська розвідка дійшла висновку, що через брак точніших і сучасніших ракет окупаційні війська Збройних сил РФ використовують застарілі та неефективні. Це призводить до побічних руйнувань та цивільних жертв.

11.06. У селі Грибівка Одеської області на одному з пляжів від вибуху міни в морській воді загинув цивільний чоловік.

10.06.  Внаслідок обстрілів російських військових у Донецькій та Луганській областях загинули щонайменше п’ятеро цивільних

09.06. Внаслідок обстрілів російськими військовими 9 червня на Донеччині загинули троє цивільних

Руїни Льодового палацу у Сєвєродонецьку. Фото: телеграм-канал Сергія Гайдая

09.06.  У Маріуполі двоє російських солдатів зґвалтували дівчину, яка ховалась у підвалі від обстрілів. 

08.06.  Внаслідок обстрілів російськими військовими у Харкові загинули двоє цивільних. 

08.06.  Внаслідок обстрілів російськими військовими на Луганщині та Донеччині загинули восьмеро цивільних

07.06. Унаслідок обстрілу Харкова з боку російських військових загинула одна людина і, за попередніми даними, ще троє отримали поранення.
 
06.06. Російські війська обстрілюють Дергачівську громаду на Харківщині. Відомо про поранених та загиблих, також обстрілами пошкоджено магістральний газогін високого тиску. Загалом на Харківщині за добу троє людей загинули.
 
06.06. У східних регіонів України загинуло щонайменше вісім цивільних осіб, 15 людей поранено. 

06.06. На пляжі “Піщаний” у тимчасово окупованому Маріуполі від вибуху міни загинули двоє людей, зокрема восьмирічний хлопчик.

05.06. На Київщині правоохоронці знайшли тіло чоловіка, вбитого російськими військовими під час окупації регіону. 

05.06. Російські війська обстріляли 22 населених пункти Донецької і Луганської областей. Внаслідок цього загинуло щонайменше вісім цивільних осіб, четверо людей поранено. 

04.06. Із 24 лютого до 4 липня Управління Верховного комісара ООН з прав людини підтвердило 4 889 випадків загибелі і 6 263 випадки поранення цивільних осіб. Лише в червні загинула 361 цивільна особа, а 1 029 – отримали поранення.

04.06. У селищі Лазурне на Херсонщині, російській військові замінували узбережжя. Троє місцевих жителів, які відпочивали в одному з пансіонатів підірвалися на міні. Ніхто з постраждалих не вижив.

04.06. Внаслідок обстрілів російськими військовими Донецької та Луганської областей загинули щонайменше семеро людей. Також внаслідок обстрілів російських військових у Гірському на Луганщині загинула жінка з дитиною

03.06. Дев’ятеро людей отримали поранення різного ступеню тяжкості у результаті обстрілів російськими військовими Миколаївської області 3 червня.

03.06. За 100 днів повномасштабного військового вторгнення Росії у Києві росіяни вбили 95 цивільних мешканців міста, четверо з них – діти.

03.06. Головне управління розвідки Міністерства оборони України опублікувало чергове перехоплення телефонної розмови російського солдата, яке свідчить про вбивство українського військовополоненого. 

03.06.  Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну поліція отримала близько пів сотні заяв про сексуальні злочини російських окупантів.

03.06. У Лисичанську від вибуху снаряда загинула жінка.

03.06. За час повномасштабного військового вторгнення Росії в Україну правоохоронці загалом зареєстрували 22 678 злочинів. Із них 15 446 – воєнні злочини. 
 

03.06. Харківська обласна прокуратура розпочала розслідування через обстріл російськими військовими школи у Харкові, через який загинула 71-річна жінка.  

02.06. Від початку повномасштабної військової агресії росіяни вбили в Україні 261 дитину та поранили понад 460 дітей.

02.06. Окупаційні Збройні сили РФ обстріляли Київський та Слобідський райони Харкова, у результаті чого одна людина загинула та одна отримала поранення.

02.06. На Херсонщині у селі Високопілля російські військовослужбовці розстріляли у власному дворі подружжя Світлани та Сергія Ланевичів.

02.06. Внаслідок російських обстрілів протягом доби на Миколаївщині отримали поранення 23 людини, усі вони доставлені до медичних закладів та отримують необхідну допомогу. Дітей серед постраждалих немає.

02.06. З початку повномасштабного російського вторгнення військові РФ убили 11 медичних працівників, ще 46 отримали поранення. Крім цього, повністю знищено понад 100 медичних закладів.
 
Зруйноване приймальне відділення лікарні в Ізюмі. Архівне фото. Джерело: фейсбук-сторінка Володимира Мацокіна

01.06. У Миколаївській області внаслідок обстрілів з боку російських військ за добу загинула одна людина. Зранку 1 червня ще один цивільний отримав поранення. Також є руйнування будинків та підприємств.

31.05. Росіяни понад 10 годин обстрілювали з артилерії селище Золочів у Харківській області, одна літня жінка загинула, ще одну тяжко поранили.

31.05.  З-під завалів 16-поверхівки в Індустріальному районі Харкова, обстріляної російськими військовими в березні, дістали тіла ще двох загиблих чоловіків. 
 
31.05. Внаслідок обстрілів з боку російських військових Донецької області загинуло четверо людей, ще семеро отримали поранення.

30.05. Окупаційні Збройні сили РФ обстріляли машину, яка їхала забирати цивільних з території Луганщини, унаслідок обстрілу загинув французький журналіст Фредерік Леклерк-Імхофф.Вони також вбили на Луганщині двох й поранили щонайменше чотирьох цивільних. 

30.05. Під час артилерійського обстрілу з боку Росії в селі Уди Харківської області загинув 55-річний чоловік, а в області – ще двоє.

30.05. Російські окупанти обстріляли Святогірську лавру на Донеччині, загинули три людини, ще три отримали поранення.

Наслідки обстрілу Святогірської лаври. Архівне фото. Джерело: ДСНС

29.05. Росіяни обстріляли з артилерії село Миролюбівку на Херсонщині. Унаслідок цього загинула дев’ятирічна дівчинка. Ще двоє дітей, семимісячне немовля і п’ятирічна дівчинка, отримали поранення.

29.05. У лісовій зоні Вишеграда біля Макарова неподалік від позицій, де стояли російські військові, поліцейські Київщини виявили та оглянули труп чоловіка: попередньо, окупанти забили його до смерті.

29.05. Унаслідок обстрілів російських військових в Сєвєродонецьку на Луганщині загинули двоє цивільних. 

28.05. Окупаційні Збройні сили РФ обстріляли житлові квартали Миколаєва. Внаслідок обстрілу загинула одна людина, щонайменше семеро людей отримали поранення.

28.05. Дії РФ в Україні дають достатньо доказів, щоб зробити висновок, що Кремль розпалює геноцид та вчиняє звірства, спрямовані на знищення українського народу. Про це йдеться у першому незалежному звіті щодо звинувачень Росії у геноциді в Україні.

27.05. У тимчасово окупованому Маріуполі на території однієї зі шкіл підліток підірвався на нерозірваному російському снаряді.

27.05. Російські військовослужбовці вчергове обстріляли Чорнобаївку на Херсонщині. Унаслідок обстрілів одна людина загинула, ще шестеро отримали поранення.

26.05.  Із 24 лютого до 26 травня Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 8 766 випадків загибелі або поранення цивільних осіб у контексті збройного нападу Росії на Україну. Із цієї кількості 4 031 загиблий, з них 261 дитина. 4 735 отримали поранення, з яких 406 дітей, переважно внаслідок обстрілів і авіаударів. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Зруйнована внаслідок обстрілу російськими ракетами частина будівлі загальноосвітньої школи №2 м. Новгород-Сіверський Чернігівської області

26.05.  Одна з жертв російського обстрілу Харкова загинула внаслідок прильоту уламка ворожого снаряда у її квартиру. 

26.05. Російські військові обстріляли 11 населених пунктів Донецької області, зруйновані 94 цивільних об’єкти, є загиблі та поранені.

26.05. Внаслідок обстрілів російськими військовими 26 травня Луганщини загинуло п’ятеро цивільних. 

25.05. У черговій перехопленій українськими спецслужбовцями телефонній розмові російський військовий розповів дружині про те, що вбиває цивільних. 

25.05. Унаслідок російського обстрілу селища Уди в Харківській області загинув цивільний

Наслідки одного з російських обстрілів у селищі Уди у квітні. Фото: “Суспільне”

25.05. Через обстріли російськими військовими Балаклії на Харківщині загинув 64-річний чоловік. Ще семеро людей дістали поранення, зокрема дев’ятирічна дитина.

25.05. Унаслідок обстрілів російських військових на Чернігівщині загалом зруйнованими залишилися 3,7 тисячі будівель. Більшість із них – житлові. 

25.05. Унаслідок обстрілів російськими військовими Запоріжжя 25 травня загинула місцева жителька. 

25.05. Протягом доби на Миколаївщині внаслідок обстрілів загинули двоє людей та 14 поранені.

25.05. У Донецькій області 26 травня внаслідок обстрілів російськими військовими загинули п’ятеро цивільних жителів.

25.05. Внаслідок обстрілу російськими військовими 25 травня Луганської області загинули троє цивільних. 

24.05. Унаслідок обстрілів російських військових по території підприємства “Азот” у Сєвєродонецьку загинули четверо цивільних. 

Фото: телеграм-канал Сергія Гайдая

24.05. На території Миколаївської області українські військові виявили кілька цивільних автівок з понівеченими та розстріляними людьми всередині.

24.05. Протягом доби в Сєвєродонецьку росіяни вбили шістьох людей і поранили щонайменше вісьмох. Окупанти навмисне б’ють по укриттях, де ховаються від обстрілів цивільні.
 
Джерело: фейсбук-сторінка Луганської ОВА

23.05. Між селами Горенка та Мощун на Київщині поліція виявила тіло мирного жителя, ймовірно вбитого окупантами. Перед убивством чоловіку зв’язали руки та ноги, а також заклеїли очі.

23.05. Під час проведення польових робіт у селі Киїнка на Чернігівщині трактор наїхав на вибуховий пристрій. Від отриманих травм водій помер у лікарні.

Фото: ДСНС

23.05. Російські окупанти вбили трьох мирних жителів Донецької області.

23.05.Унаслідок обстрілів російських військових в Сєвєродонецьку на Луганщині загинули четверо людей. 

22.05. Російські війська обстріляли Дергачівську громаду Харківської області касетними снарядами, мінометами та запускали ракети з вертольотів. Загалом за минулу добу на Харківщині через обстріли з боку росіян 11 мирних жителів отримали поранення.

22.05. Російські війська завдали ракетного удару по Малину Житомирської області, щонайменше одна людина загинула.

22.05. На Донеччині внаслідок обстрілів російських військових загинули шестеро цивільних. 

22.05. Унаслідок обстрілів російських військових в Лисичанську на Луганщині загинула місцева жителька

21.05. У селі Бузова Бучанського районі під Києвом виявили ще двох вбитих російськими окупантами мирних жителів. 

21.05. На території Донеччини російські окупанти вбили щонайменше 7 мирних жителів, ще 10 отримали поранення.

21.05. Російські військові обстріляли селище Білозерка на Херсонщині. Наразі відомо про трьох загиблих та ще трьох поранених.

20.05. У Харківському військовому шпиталі помер 26-річний Олег Гайдабур – в його трактор влучила ракета, коли він працював у полі. Ще 20 громадян України у Харківській області отримали поранення.

20.05. Американські журналісти опублікували декілька записів, зокрема з камери спостереження, зроблених у Бучі під час окупації міста російськими військовими, що підтверджують вбивство останніми восьми чоловіків. 

20.05. Внаслідок обстрілів російських війська на Луганщині загинули шестеро людей, а на Донеччині  троє мирних жителів.

20.05. З початку повномасштабної війни проти України й до 12 травня включно у бойових діях померли 17 247 мобілізованих з ОРДЛО. Ще 8931 – отримали поранення. Такі дані наводить українська розвідка і наполягає, що реальна кількість втрат може бути значно більшою.

18.05. На Донеччині та Луганщині внаслідок обстрілів окупантів загинуло щонайменше 15 цивільних мешканців, серед них дві родини з неповнолітніми дітьми, ще сім отримали поранення.

У Бахмуті окупаційні Збройні сили РФ однією ракетою вбили 5 мирних жителів, зокрема дворічну дитину. Фото: телеграм-канал Андрія Цаплієнка

18.05.  У Сєвєродонецьку російські військові за день вбили 12 людей, понад 40 людей отримали поранення. 

18.05. Внаслідок російських обстрілів на Луганщині загинули четверо цивільних. 

17.05. На Київщині біля селища Макарів правоохоронці виявили тіла трьох убитих російськими військовими цивільних, серед яких громадянин Чехії, що був волонтером. 

Скриншот відео

17.05. Села Кам’янку, Свободне та Краснівку Херсонської області російські військові зайняли в середині березня. В окупації населені пункти перебували два тижні, доки їх не звільнили ЗСУ. Місцеві мешканці розповіли, що російські солдати не випускали їх із сіл, вимагали від пенсіонерів золото, долари та діаманти, а також зґвалтували вагітну жінку і пенсіонерку. 

17.05. Окупаційні військові Збройних сил РФ вбили Антона Кушніра – співвласника одного з місцевих автосалонів, коли той намагався виїхати з тимчасово окупованого Херсона.

17.05. У тимчасово захопленому Ізюмі на Харківщині окупаційні війська РФ обстріляли пожежний автомобіль. Загинув водій 28-ї Державної пожежно-рятувальної частини 6-го Державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС у Харківській області Костянтин Маляров, інформує Головне управління ДСНС Харківщини. 

17.05. Унаслідок обстрілів російськими військовими Чернігівщини є загиблі та поранені

16.05. Внаслідок російських обстрілів на Харківщини загинуло двоє цивільних. 

16.05. Внаслідок обстрілів російських окупантів загинули  дев’ять мирних мешканців Донеччини: троє у Лимані, двоє в Авдіївці, один у Мар’їнці, один у Клиновому, один у Дробишевому та один у Катеринівці. Ще шестеро людей отримали поранення, повідомляє очільник Донецької ОВА Павло Кириленко.

15.05. Управління Верховного комісара ООН з прав людини зі 108 заяв про сексуальне насильство, пов’язане з війною в Україні, наразі перевірило та підтвердило 23 випадки. 

15.05. Унаслідок обстрілів російських військових Сєвєродонецька на Луганщині загинули двоє людей. 

14.05. У перехопленій Службою безпеки України телефонній розмові, російський віськовий розповів матері про розстріл українського військовополоненого в спину за те, що той попросив дозволу скористатися туалетом. 

14.05. Внаслідок дій російських окупантів на Донеччині загинуло троє цивільних. Ще четверо отримали поранення. 

13.05. У Херсоні російські військові вбили одного з ув’язнених тамтешнього СІЗО. 

13.05. Унаслідок обстрілів з боку окупантів на Донеччині щонайменше одна людина загинула і ще 12 отримали поранення.
 
12.05. Російські війська завдали авіаударів по школах у місті Новгород-Сіверський на Чернігівщині, там є загиблі та поранені. Також війська РФ вночі обстрілювали Криворізький район Дніпропетровщини, у тому числі забороненими боєприпасами.
 

12.05. У Дергачах внаслідок обстрілів російськими військами загинули двоє людей, четверо поранені. Пошкоджено гуманітарний штаб, приміщення РАЦСу, частину поліклініки, будівля швидкої допомоги, повідомив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов.

12.05. В с. Шебелинка, Ізюмського району снаряд влучив у ангарну будівлю. Внаслідок цього загинули троє чоловіків та п’ятеро постраждали, повідомив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов

12.05. Уранці з території РФ окупанти обстріляли Сумщину з важкої артилерії, унаслідок обстрілу загинув мирний житель.

Джерело: прокуратура Сумської області

12.05. Супутники зафіксували збільшення в розмірах місць масових поховань довкола Маріуполя, зокрема у селищі Старий Крим та селі Виноградне Донецької області.

11.05. У Запорізькій області російські військові обстріляли цивільну інфраструктуру міста Оріхова, одна людина загинула, ще восьмеро отримали поранення.

11.05. На Луганщині російські військові обстріляли обласну спеціальну школу-інтернат та вбили трьох цивільних на Донеччині. 

10.05. Поблизу Харкова правоохоронці виявили тіла трьох цивільних, розстріляних російськими військовими. 
 
10.05. У тимчасово окупованому Ізюмі на Харківщині під завалами п’ятиповерхівки, яку російські окупанти зруйнували ще в березні, виявили тіла 44 загиблих цивільних.

10.05. У Запорізькій області російські військові обстріляли з артилерії авто з цивільними – пасажир авто помер на місці, водій отримав поранення.

10.05. Унаслідок обстрілу Одеси з боку російських військових одна людина загинула, ще п’ятеро отримали травми різного ступеня тяжкості. 

09.05. У звільненому селі Циркуни, що в Харківському районі, під час розмінування території правоохоронці виявили тіла двох жінок, які підірвалися на розтяжці, що залишили військові РФ.

09.05. Українські правоохоронці продовжують документувати злочини, скоєні російськими військовослужбовцями, які вони чинили під час окупації Київської області. Так, поблизу Макарова виявили поховання ще трьох цивільних, убитих пострілами в голову.

 
09.05. З початку повномасштабного російського вторгнення в Україну на Донеччині солдати РФ убили щонайменше 334 цивільних. Ще 1013 мирних жителів отримали поранення.

08.05. Через обстріли російських окупантів в Харківській області загинули 5 людей, ще 5 отримали поранення різного ступеня тяжкості.

08.05. У Броварському районі Київської області місцевий житель загинув, підірвавшись на міні, яку залишили російські військові.

Джерело: фейсбук-сторінка Андрія Нєбитова
 
08.05. У Синельниківському районі на Дніпропетровщині унаслідок вибуху боєприпасу від касетного снаряда загинув 12-річний хлопчик.
 
Фото: facebook / Андрій Левківський

08.05. Унаслідок нічного обстрілу Миколаївщини з боку російських військових, загинула літня жінка, яка працювала вчителькою російської мови та літератури у школі, ще 27 мирних жителів отримали поранення.

07.05. В Україні за час повномасштабного вторгнення Росії повністю зруйновано 40 лікарень, які не підлягають відновленню. Близько 500 лікарень пошкоджено, в яких не можна надавати медичну допомогу, повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на брифінгу.

07.05. За час повномасштабного російського вторгнення з території Білорусі по території України випустили щонайменше 633 ракети. 

07.05. У селі Андріївка Бучанського району Київської області на початку березня російські військові викрали чоловіка з власного помешкання і пізніше вбили пострілом у голову. Ймовірно, росіяни запідозрили його у тому, що він збирає та передає розвіддані ЗСУ. 

07.05. Від обстрілів російськими військовими Донеччини загалом загинули четверо цивільних: двоє у Бахмуті та двоє у Костянтинівці.

07.05. Російські військові скинули авіабомбу на школу у селі Білогорівка Луганської області: там ховалися 90 людей. За попередніми даними, загинули 60 людей. Відомо також про загибель 12-річної дівчинки з Привілля на Луганщині.

Фото з телеграму Гайдая

06.05. Правозахисниця Оксана Литвиненко, яка мешкає у Варшаві, повідомила, що одна з українських біженок показала їй фотографію зґвалтованої окупантами та повішеної у лісі на Київщині неповнолітньої дівчини. 

06.05. Згідно інформації, наданої головою Золочівської громади Віктором Коваленко, внаслідок обстрілів російськими військовими загинули 22 місцевих жителі, близько 60 отримали поранення. Золочівська громада перебувала під тривалим обстрілами, повідомляє Суспільне.

05.05. У Харкові внаслідок обстрілів російських військових загинув 15-річний волонтер, який допомагав вивозити тварин з місцевого екопарку. Підлітка звали Денис Сєлєвін. 

05.05. Внаслідок ракетних обстрілів росіянами Лозівської територіальної громади на Харківщині загинула 87-річна жителька села у Надеждівському старостинському окрузі. 

05.05. Російський снайпер застрелив жителя села Макарове на Харківщині, повідомляє Суспільне з посиланням на голову громади Віктора Коваленка. 68-річний чоловік працював на сільгосппідприємстві, коли по ньому поцілив снайпер. 

05.05. У Бучанському районі Київської області поліцейські виявили ще одне тіло чоловіка, якого катували, а потім убили військові РФ. У Вишгородському районі правоохоронці також виявили тіла двох чоловіків, яких розстріляли та переїхали танком російські військові. 
 
05.05. Обстрілюючи територію Луганської області, російські військові поцілили в залізничне господарство Сєвєродонецького “Азоту” та вбили у місті двох цивільних.

05.05. У фільтраційному таборі під Маріуполем через відмову російських військових викликати швидку помер чоловік.

04.05. Служба безпеки України опублікувала відео, в якому російській військовий розповів, що власноруч за наказом розстріляв цивільного українця на Сумщині.

04.05. 15 приватних автівок виїхали з тимчасово окупованого російськими військовими м. Вовчанськ Чугуївського району, що на Харківщині. Дорогою біля смт Старий Салтів Чугуївського району росіяни обстріляли цю колону автомобілів з мирними мешканцями. На узбіччі автошляху між селищем Старий Салтів та селом Верхній Салтів слідчі знайшли шість пошкоджених автівок та чотири згорілих тіла, повідомляє Харківська обласна прокуратура. 

04.05. Внаслідок обстрілів російських військових у Донецькій та Луганській областях загинули щонайменше п’ятеро людей. На Луганщині поблизу Рубіжного російські військові обстріляли село Михайлівку, внаслідок уламкового поранення там загинув священник місцевої церкви.

04.05. У селах Київської області, які були під тимчасовою російською окупацією, правоохоронці виявили ще 20 тіл загиблих мирних жителів.

03.05. У Миколаївській області правоохоронці виявили поховання цивільних, закатованих російськими військовими. 

03.05. На околиці Чернігова в адміністративній будівлі рятувальники знайшли тіло зниклого безвісти чоловіка. Він загинув внаслідок бомбардування російськими військовими ще два місяці тому, повідомляє Суспільне

03.05. Київщині правоохоронці виявили тіла вбитих російськими військовими чотирьох мирних жителів, серед них – 10-річна дитина.

03.05. Внаслідок артобстрілу селища Залізничне Гуляйпільського району від осколкових поранень загинуло двоє людей, повідомляєЗапорізька ОВА. 

03.05. В Луганській області внаслідок обстрілів російських військових загинули двоє людей, а у Донецькій – 21 людина. 

02.05. У селі Діброва Лиманської громади внаслідок обстрілів російськими військовими загинув мирний житель. Вісім мирних жителів Донецької області отримали поранення.

02.05. Увечері окупаційні Збройні сили РФ завдали ракетний удар по одному з об’єктів інфраструктури Одеси. Відомо про загибель підлітка. 

02.05. У Харківській області за добу внаслідок обстрілів російських окупантів загинули троє людей, вісім отримали поранення.

02.05. Увечері російські військові завдали ракетного удару по одному з об’єктів інфраструктури Одеси. Є загиблі та поранені.
 
02.05. Станом на 2 травня на території Київської області правоохоронці виявили 1202 тіла цивільних громадян, яких убили російські військові під час тимчасової окупації регіону.

02.05. У селі Калинівка Макарівської ОТГ Бучанського району Київщини під час проведення слідчих дій правоохоронці виявили поховання двох чоловіків зі слідами катувань.

Джерело: Офіс генерального прокурора

01.05. Внаслідок обстрілів російських військових 1 травня у Донецькій та Луганській областях загинули семеро людей. На Харківщині через обстріли загинули троє людей. 

01.05. В Золочеві Харківської області чоловік загинув від російського снаряда, який влучив у його будинок. Також через артилерійський обстріл російськими військовими Богодухівської ОТГ Харківської області загинула жінка.  

01.05. На Чернігівщині російські військові під час окупації сіл Старий та Новий Биків та навколишніх населених пунктів, вбили щонайменше шістьох цивільних чоловіків й тримали у полоні десятки людей. 

01.05. Померла мисткиня Любов Панченко, яка під час російської окупації Київщини місяць голодувала у власному будинку в Бучі. 

Колаж Любові Панченко “Козак Мамай”. Фото: treasures.ui.org.ua

01.05. Внаслідок обстрілів російських військових у Донецькій та Луганській областях загинули семеро людей. 

30.04. Військові РФ захопили в полон бійця Національної гвардії, який захищав Маріуполь. Спочатку його показали в пропагандистському ролику “ДНР”, а згодом надіслали фото вбитого чоловіка матері.

30.04. На Донеччині за добу окупанти вбили чотирьох мирних жителів, серед них – дитина. Також поранення отримали восьмеро цивільних осіб, зокрема діти. 

29.04. У тимчасово окупованому Мелітополі Запорізької області росіяни почали масово викрадати чоловіків призовного віку. Окупанти затримують людей і на блокпостах, і просто посеред міста.

29.04. На Херсонщині, у селі Абрикосівка, після тортур російських військових помер ветеран АТО Назар Кагальняк.

29.04. Військові РФ захопили в полон бійця Національної гвардії, який захищав Маріуполь, а згодом надіслали фото вбитого його матері.

29.04. У Маріуполі внаслідок обстрілу російських військових разом з мамою загинула 14-річна важкоатлетка Аліна Перегудова.

Фото: фейсбук-сторінка Міністерства молоді та спорту України

29.04. У частково окупованому Рубіжному Луганської області під обстріл російських військових потрапила кореспондентка телеканалу “Дом” Анастасія Волкова.

29.04. На території Бучанського району правоохоронці виявили яму з тілами трьох чоловіків, яких солдати російської федерації катували, а потім убили.

29.04. Від обстрілів російських окупантів загинув один житель Харкова та ще п’ятеро мешканців області й міста дістали поранення.

29.04. У селі Гусарівка Ізюмського району на Харківщині російські військові катували та застрелили 27-річного місцевого жителя, який брав участь в АТО як медик.

29.04. Через дії російських військових на Донеччині в п’ятницю, 29 квітня, загинули двоє людей. Ще четверо дістали поранення.  

28.04. Внаслідок обстрілу російських військових Запоріжжя постраждали троє людей, зокрема дитина. 

28.04. Російські некеровані авіаракети влучили в промислове підприємство та житлові квартали Нью-Йорка на Донеччині, троє людей загинули.

Загиблі внаслідок обстрілу цивільні. Джерело: телеграм-канал Павла Кириленка

28.04. У Тростянці на Сумщині слідчі задокументували близько 20 фактів катування російськими військовими місцевого населення.

28.04. У селі Маковище, що входить до Макарівської громади Київської області, трактор наїхав на протитанкову міну і підірвався, тракторист вижив.

28.04. Надвечір російські військові влучили двома ракетами в будівлі в Шевченківському районі столиці. Загинула журналістка, продюсерка “Радіо Свобода” Віра Гирич.

28.04. У Київській області внаслідок наїзду на міни на деокупованій території одна людина загинула, ще троє отримали поранення.

Джерело: фейсбук-сторінка Андрія Нєбитова

27.04. Внаслідок обстрілу російських військових у Сєвєродонецьку на Луганщині загинула жінка. Загалом унаслідок обстрілів російських військових 27 квітня на Луганщині та Донеччині загинули щонайменше п’ятеро цивільних, а ще 12 отримали поранення. 

27.04. Унаслідок нічних обстрілів російських військових на Дніпропетровщині поранення дістав один чоловік, а зранку 27 квітня росіяни знову обстріляли міст через Дністровський лиман на Одещині. В результаті цього переправа зруйнована. 

Наслідки обстрілу російських військових на Дніпропетровщині. Фото: голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул

26.04. З 1 до 14 квітня на гарячу лінію психологічної підтримки, яку Офіс Омбудсмана започаткував спільно з ЮНІСЕФ, звернулися стосовно “близько 400 випадків зґвалтувань російськими військовими українських дітей та дорослих”

26.04. Щонайменше троє людей загинули та семеро отримали поранення внаслідок російських обстрілів Харкова 26 квітня.

26.04. На Донеччині внаслідок обстрілів окупантів загинули четверо осіб.

25.04. Під обстріл російськими ракетами потрапили п’ять залізничних станцій у Центрі та на Заході України. Унаслідок обстрілів Жмеринки та Козятина у Вінницький області п’ятеро людей загинуло, ще 18 – отримали поранення. Всього 19 потягів були затримані через пошкодження тяглових підстанцій.

25.04. Унаслідок обстрілів російських військових у місті Дергачі на Харківщині загинули троє цивільних. 

24.04. Унаслідок обстрілу російських військових по Кременчуку на Полтавщині загинула людина. 

24.04. На Дніпропетровщині внаслідок обстрілу російських військових загинув 48-річний чоловік. 

24.04. Внаслідок обстрілу російських військових 23 квітня на Запоріжжі загинули троє цивільних, серед яких підліток.

24.04. Херсонський священник Сергій Чудинович повідомив про катування з боку військових Росії. Під тортурами чоловіка змусили формально погодитися на співпрацю з окупантами.

23.04. В селі Нижня Сироватка на Сумщині працівник Укрзалізниці дорогою додому підірвався на протипіхотній міні. Від вибуху чоловік отримав поранення та контузію.

Фото: Офіс генерального прокурора

23.04. Окупаційні військові на початку квітня викрали 34-річну мешканку Рубіжного в Луганській області та декілька днів ґвалтували, поки вдома на неї чекали діти.

23.04. В Очеретинській громаді Покровського району на Донеччині від обстрілів Росії загинули двоє дітей.

23.04. У Харкові уламком снаряда вбило 79-річного Віктора Губарєва, який вийшов у магазин по хліб. Також унаслідок обстрілів окупаційних збройних сил РФ по Харкову поранення отримали чотири людини. Крім того, є повідомлення про ще двох поранених у селі поблизу Чугуєва.

23.04. У селі Правдине Білозірської територіальної громади на Херсонщині двоє цивільних громадян постраждали через детонацію вибухового пристрою. 

23.04. Унаслідок ракетного обстрілу окупантів в Одесі загинули восьмеро людей, серед загиблих тримісячна дитина, ще 18 мирних мешканців отримали поранення.

22.04. У Київській області правоохоронці виявили тіла 1 084 цивільних осіб, більш ніж 300 тіл загиблих наразі не ідентифіковано.

 
22.04. В Ірпені троє російських окупантів на очах 17-річної дівчини били та ґвалтували її маму та 15-річну сестру. Внаслідок цього обидві потерпілі померли.
 
22.04. Активіста і волонтера з Бучі Дениса Бутенка, який не виходив на зв’язок з березня, знайшли мертвим у лісі на Київщині.

22.04. У Тростянці на Сумщині слідчі задокументували близько 20 фактів катування російськими військовими місцевого населення.

22.04. Внаслідок російського авіаудару в Барвінковому Харківської області загинула літня жінка, повідомило Суспільне з  посиланням на міського голову Барвінкового Олександра Бала.

22.04. У селі Гусарівка Ізюмського району на Харківщині знайшли спалені російськими військовими тіла двох закатованих людей.

 
21.04. На Луганщині впродовж 22 квітня російські війська найбільше обстрілювали місто Попасна. Внаслідок обстрілів загинули двоє цивільних та ще одна людина отримала поранення.
 
Джерело: телеграм-канал Сергія Гайдая

21.04.  Під час обстрілу Київського району Харкова російський снаряд влучив у легковий автомобіль – двоє цивільних загинули.

Автомобіль після влучання снаряду РФ у Харкові, 21 квітня 2022 року. Фото: “Суспільне” Харків

21.04.  У селищі міського типу Бородянка виявили ще два масових поховання цивільних, убитих російськими військовими під час окупації. 

21.04. Російські військові завдали трьох ракетних ударів по залізничній інфраструктурі в Новомосковському районі Дніпропетровської області. Постраждали п’ятеро людей – двоє чоловіків та троє жінок.

21.04. У місті Попасна на Луганщині від початку повномасштабного російського вторгнення загинули вже понад 100 людей.

21.04. Українська розвідника повідомляє про наказ в окупаційних збройних силах РФ, у якому йдеться про вбивство всіх військовополонених ЗСУ в районі Попасної, що на Луганщині. 

Фото: телеграм-канал Сергія Гайдая

19.04. Внаслідок обстрілу російськими військовими Миколаєва загинула одна людина. 

19.04. Завершивши роботу на 40 об’єктах у Харкові, з-під завалів дістали тіла 112 загиблих, повідомив директор департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС Володимир Демчук.

19.04. Внаслідок обстрілу Московського району Харкова російською армією з РСЗО “Ураган” загинули чотири мирних мешканці й 14 отримали поранення, повідомляє Харківська обласна прокуратура. У відомстві також зазначають, що Росія серед іншого пошкодила 10 житлових будинків, гаражі та супермаркет.
 

19.04. У Київській області внаслідок російської агресії загинуло понад тисячу цивільних. Переважна більшість людей були застрелені, сказав голова поліції Київської області Андрій Нєбитов. Правоохоронці продовжують виявляти тіла загиблих.

19.04. Слідчі Державного бюро розслідувань виявили на території міста Ірпінь на Київщині 13 поховань мирних мешканців. 

19.04. Росія завдала ракетного удару по Краматорську, повідомив керівник області Павло Кириленко. Щонайменше одна людина загинула.

19.04. Через російські обстріли Миколаєва в ніч проти 19 квітня пошкоджено електроопору 115 кіловольтів і поранено двох людей, інформує мер Миколаєва Олександр Сєнкевич і обласне ДСНС.  Рятувальники області повідомили, що вночі Росія обстрілювала Миколаїв з артилерії, внаслідок чого виникла пожежа в житловому будинку та складському приміщенні магазину на Херсонському шосе.
 

18.04. Через російські обстріли на Донеччині загинули четверо цивільних, п’ятьох людей поранено.

18.04. На Луганщині чотири людини загинули й ще одна отримала поранення внаслідок обстрілу російськими військовими цивільної машини в місті Кремінна.

18.04. У Харкові від обстрілів житлових районів загинули троє людей. 

18.04. Російські військові обстріляли із застосуванням реактивних систем залпового вогню “Град” та артилерійських засобів ураження місто Оріхів та село Преображенка Пологівського району Запорізької області.

18.04. Українського політв’язня Володимира Якименка морять голодом у російській колонії через його національність. 

18.04. Росія завдала ударів по Львову та Дніпропетровській області. У Львові внаслідок ударів загинули семеро людей, ще 11 постраждали. З них троє потерпілих перебувають у реанімації. Медики борються за їхні життя. Серед поранених наймолодшому пацієнтові лікарні три роки. Відомо також, що на станції технічного обслуговування ракетним ударом знищено 40 машин.

 

17.04. У Тростянці Охтирського району Сумської області, який майже місяць перебував під контролем окупаційних військ РФ, на російських мінах і розтяжках підірвалися п’ятеро дітей.

17.04. Внаслідок обстрілів російськими військовими Харкова загинули дев’ятеро осіб. 
 
17.04. Під час тимчасової окупації РФ міста Бучі російські військові жорстоко знущалися, а потім вбили 23-річну Карину Єршову, яка переїхала з батьками на Київщину з Донбасу.
 
17.04. У Бородянці на Київщині співробітники Державної служби з надзвичайних ситуацій дістали з-під руїн тіла 41 людини.
 

17.04. На Луганщині окупаційні військові впритул розстріляли українську жінку нібито через те, що її брат перебував у лавах полку “Азов” Нацгвардії України.

17.04. На Харківщині російські військові обстріляли автівку з цивільними.
 
16.04. Внаслідок ракетного удару росіян по одному із сіл Полтавської області постраждало фермерське господарство неподалік Полтави. Загинув сторож, повідомляє голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін.
 

16.04. Голови обласних адміністрацій у низці областей повідомили про загиблих цивільних унаслідок нічних обстрілів Росії. Так, до прикладу, на Полтавщині пізно ввечері стався “приліт” по об’єкту господарської інфраструктури в одному із сіл області (під Полтавою). Є руйнування будівель. Одна людина загинула, одна постраждала, але не потребує госпіталізації.  

У Кіровоградській області зафіксували влучення по об’єкту інфраструктури (аеродрому в Олександрії) пізно ввечері. Пожежу ліквідовано. Є загиблі та потерпілі. Ведуться аварійно-відновлювальні роботи.
 
Крім того, інтенсивність обстрілів в окремих районах Харкова за добу збільшилася, за попередній день у місті понад 50 осіб поранено, загинуло дев’ять цивільних. 
 
У Харківській області окупанти обстрілювали Дергачі, Балаклію, Золочів. Постраждали три людини, загинули дві людини. 

На Луганщині через обстріли росіян одна людина загинула в Кремінній, а в Сєвєродонецьку перебито центральний газопровід.

Крім того, через обстріли в Лисичанську зазнали поранень три жінки: їх евакуювали з пошкодженого будинку і надали меддопомогу.

16.04. Управління Верховного комісара ООН з прав людини наводить дані щонайменше 1 982 загиблих мирних жителів від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Офіс генерального прокурора повідомляє про 560 дітей, постраждалих в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Із них 200 загинуло та понад 360 отримали поранення.

15.04. Росія обстріляла Індустріальний район Харкова. Внаслідок обстрілу загинули 10 людей, зокрема немовля. Ще 34 мирних жителі отримали поранення. 

15.04. На Харківщині внаслідок обстрілу російськими окупантами евакуаційних автобусів загинули сім людей. 

15.04. На Київщині російські окупанти ґвалтували місцеву мешканку та змушували її дивитися на тіло вбитого ними сусіда. 

15.04. У покинутому селищі міського типу Поліське на Київщині знайшли заміноване тіло Вадима Постолюка. Російські окупанти, ймовірно, викрали його, коли той ішов до евакуаційного пункту збору, катували, а потім стратили. 

15.04. У місті Таврійськ на Херсонщині загинули двоє місцевих жителів, які вийшли подивитися на збиту ракету. 

15.04. Внаслідок обстрілу Миколаєва забороненими касетними боєприпасами загинули п’ятеро людей, ще 15 отримали поранення. 

15.04. Від початку повномасштабного військового вторгнення РФ в Україну в Харківській області загинуло 503 мирних мешканці, серед них 24 дитини.

15.04. В Донецькій області, зокрема в Зарічному, Вугледарі та Богородичному, російські військові вбили трьох цивільних. Ще сімох людей поранено.

15.04. Унаслідок обстрілу міста Лисичанськ у Луганській області загинув волонтер. Його дружина потрапила в реанімацію, згодом також померла від завданих ран.

14.04. Окупаційні військові зруйнували дитячий садочок та школу в селі Богданівка, що на Київщині, повідомив заступник селищного голови села Велика Димерка Олександр Куценко.

13.04. Російські військові обстріляли Немишлянський район Харкова – троє людей загинули

13.04. На території Сумської області від рук російських окупантів загинули понад 100 людей, пошуки зниклих тривають. Крім того, збитки внаслідок знищення місцевої інфраструктури перевищили 10 мільярдів гривень.

13.04. На Херсонщині, в селі Правдине Білозерської громади, російські військові розстріляли сімох людей, після чого підірвали будинок із загиблими.

13.04.  На Київщині загинув журналіст-фрилансер Зореслав Замойський: його тіло з ознаками насильницької смерті виявили в Бучі на вулиці Богдана Хмельницького.

13.04. У селі Нова Басань Ніжинського району на Чернігівщині мінітрактор з причепом наїхав на протитанкову міну. Від вибуху водій загинув на місці.

13.04. Окупаційні збройні сили РФ обстріляли фосфорними бомбами село в Запорізькій області. 

12.04. У Бучі Київської області виявили тіла 403 вбитих і закатованих мирних жителів. З них 163 ідентифіковано.

12.04. Під час окупації Бучі російські солдати утримували в одному з підвалів близько 25 жінок та дівчат віком від 14 до 24 років та регулярно ґвалтували.

12.04. У селі Запрудка на Київщині російські військові окупаційних збройних сил РФ зґвалтували двох дівчат

12.04. На Київщині правоохоронці виявили розстріляний російськими військовими автомобіль, у якому загинуло п’ятеро осіб, зокрема двоє дітей. 

Скриншот відео

12.04. У Вишгородському районі Київської області внаслідок російських обстрілів повністю знищеними залишилися щонайменше три села. 

Залишки російських касетних боєприпасів, розкидані по селу Кухарі. Фото: Радіо Свобода

11.04. Близько 21:00 окупаційні військові збройних сил РФ використали проти українських військових та цивільних у Маріуполі отруйну речовину невідомого походження. Її скинули на місто з ворожого БПЛА.

11.04. Психологиня та психіаторка Лілія Шакалова повідомила про двох дівчат 9 та 11 років з Київської області, які пережили зґвалтування російськими військовими. 

11.04. Російські військові обстріляли житлові масиви Харкова та області. Унаслідок денних атак загинуло восьмеро людей, зокрема 13-річна дитина. Поранення отримали 19 людей, серед них – двоє дітей чотирьох та дев’яти років.

10.04. У Дніпрі під ракетний обстріл окупантів потрапила група рятувальників Державної служби надзвичайних ситуацій: п’ятеро людей отримали поранення. Серед них – пресофіцерка ДСНС Євгенія Дудка.

10.04. На Дніпропетровщині помер чоловік, який підірвався на касетному боєприпасі, випущеному російськими окупантами. 

10.04. В одному з населених пунктів на Херсонщині двоє російських солдатів 12 годин ґвалтували матір чотирьох дітей. Це сталося після того, як один з місцевих жителів повідомив окупантам, що її чоловік воював у лавах ЗСУ.

10.04.  Під час близько 66 ударів Росії по Харкову та населених пунктах області протягом доби загинуло 11 людей загинули, 14 отримали поранення, повідомляє голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов. Окупаційні збройні сили РФ стріляли з артилерії, мінометів, РСЗВ. Постраждали Салтівка, П’ятихатки, Холодна Гора, Пісочин, Золочів, Балаклія, Дергачі. Рятувальники ліквідовували пожежі в будинках, складських приміщеннях та іншій цивільній інфраструктурі.

Обласна влада наголошує, що Росія активно використовує міни відкладеної дії. Вони не спрацьовують одразу, лише тоді, коли їх зачепить людина чи спрацює інший фактор руху. Тому ще небезпечніші.
 
10.04. Українські правоохоронці підтвердили загибель 1 222 мирних жителів, яких російські військові вбили на території Київської області.
 
10.04. У селищі міського типу Макарів на Київщині російські окупанти вбили пенсіонера на очах у його доньки. 
 
10.04. У селі Мотижин на Київщині російські окупаційні військові збройних сил РФ убили волонтера Сергія Кубрушка. Чоловік разом з родичем Андрієм розвозив їжу, а рідні та колеги вважають, що росіяни могли чекати на них, знаючи про їхню діяльність. Одному з волонтерів вдалося врятуватися.
 
10.04. За добу 10 квітня внаслідок обстрілів російських окупантів на Харківщині загинули шестеро людей
 
10.04. На Харківщині російські війська обстріляли тимчасово захоплене місто Балаклія. Серед загиблих є дитина, інформує Ізюмська райдержадміністрація, до складу якої входить Балаклійська громада.

09.04. У Луганській області після обстрілу російськими військовими Сєвєродонецька виявили тіло загиблої жінки. У Рубіжному поранення отримали четверо людей. Крім того, поблизу Рубіжного росіяни влучили в цистерну з азотною кислотою.

Джерело: ДСНС

09.04. Російські військові на Харківщині розстріляли машину директора державного підприємства “Вовчанське лісове господарство” та ексдепутата облради Сергія Пієва. Чоловік загинув на місці.

Фото з фейсбук-сторінки лісового господарства

08.04. Після 10 днів окупації села Лоцкіне Баштанського району Миколаївської області стало відомо про вбитого місцевого активіста Сергія Божка, якого російські окупанти катували. Тіло загиблого знайшли з безліччю вогнепальних поранень.

08.04. Від рук російських окупантів загинув 78-річний журналіст, письменник, волонтер, член Національної спілки журналістів та Національної спілки письменників України Євген Баль.
 
08.04. Внаслідок ракетного удару РФ по залізничному вокзалу в Краматорську загинуло 57 осіб. 109 громадян отримали поранення, сказав в ефірі національного телемарафону голова Донецької ОВА Павло Кириленко. Експертиза СБУ підтвердила, що вокзал обстріляли з окупованої території.
 

08.04. Від початку повномасштабного російського вторгнення в Чернігові загинуло близько 700 людей

08.04. У Макарові Київської області виявили 132 тіла розстріляних людей, селище зруйновано на 40%.

08.04. У Бучі на території Храму Святого Апостола Андрія правоохоронці проводять ексгумацію з братської могили тіл цивільних, які загинули від вогнепальних поранень під час активних бойових дій у місті, повідомляє кореспондент ZMINA
 
08.04. У Сумській області працівники Тростянецької РЕМ, які їхали, щоб відновити електропостачання, підірвалися на міні, залишеній російськими військовими.
 
Джерело: фейсбук-сторінка Офісу генпрокурора

07.04. У селі Боромля на Сумщині українські правоохоронці виявили тіло закатованого чоловіка із зав’язаним обличчям і зв’язаними руками.

07.04. Військові РФ під час окупації села Гусарівка Ізюмського району в Харківській області знущалися та вбивали цивільних. Після того як українські війська звільнили село, у підвалі одного приватних будинків правоохоронці виявили спалені частини тіл трьох людей.

07.04. Окупаційні збройні сили РФ розстріляли човен з людьми, які пливли через Каховське водосховище. 

07.04. Російські війська гатили по Бородянці некерованими 250-кілограмовими фугасними авіабомбами, “Ураганами” та “Смерчами”. У наслідок обстрілів місто зазнало сильних руйнувань. Наразі з-під завалів двох багатоквартирних будинків уже дістали тіла 26 мирних мешканців.
 

06.04. Від початку повномасштабної війни Росії проти України загинули 27 рятувальників. Ще 72 співробітників Державної служби з надзвичайних ситуацій отримали травми.

06.04. З початку повномасштабного вторгнення в Україну російські окупанти частково пошкодили або повністю знищили понад 150 пам’яток та об’єктів культури.

06.04. На Варшавській трасі неподалік Ворзеля Київської області знайдено тіла вбитих цивільних, які лежали ще з лютого.    

06.04. Росія з артилерії обстріляла Сєвєродонецьк, адміністративний центр Луганської області, – палають 10 багатоповерхівок. Кількість жертв встановлюють. 
 
06.04.  За попередніми оцінками, в Маріуполі за місяць блокади загинуло 5 тисяч людей, з яких приблизно 210 – діти. Крім того, унаслідок бомбардування російськими військами лікарень живцем згоріли  майже 50 осіб, інформує Маріупольська міська рада. Вона стверджує, що в заблокованому окупантами Маріуполі почали діяти мобільні крематорії, в яких загарбники спалюють тіла вбитих ними цивільних. 
 
06.04. У Вугледарі Донецької області Росія обстріляла з артилерії, зокрема, пункт роздавання гуманітарної допомоги – кількість загиблих зросла до чотирьох людей. 
 

05.04. Протягом останньої доби в Херсонській області від обстрілів Росії загинуло 12 людей, 66 отримали поранення, повідомив BBC World News очільник Миколаївської ОДА Віталій Кім.

05.04. У Бучі, що на Київщині, окупаційні збройні сили РФ намагалися спалити тіла шести вбитих мирних жителів зі слідами катувань.
 
Фото: Генеральна прокуратура України

05.04. Щонайменше трьох закатованих до смерті мешканців Сумщини знайшли в Конотопському районі.

04.04. Російські військові обстріляли Миколаїв забороненими касетними боєприпасами: ті вибухали біля зупинки та на дорозі в одному зі жвавих районів міста. Загинуло дев’ятеро мешканців міста. 

04.04. У звільненому від російських окупантів місті Буча на Київщині знайшли катівню, яку облаштували окупаційні збройні сили РФ. 

04.04. 32-річний мешканець Броварщини Київської області загинув від вибуху замінованої окупантами машини.

03.04. З території Київської області, звільненої від російських окупантів, вивезли 410 тіл вбитих і закатованих мирних жителів: цих жертв оглядають судмедексперти для документування воєнних злочинів Росії. 
 
03.04. Після звільнення Київської області від російських військ були знайдені тіла старости села Мотижин Ольги Сухенко та її чоловіка, яких росіяни викрали 23 березня.
 
03.04. Мешканці міста Каховка на Херсонщині вийшли на мирну акцію проти тимчасової окупації, утім російські військові відкрили стрілянину. Повідомляється про поранених.
 
03.04. Унаслідок російського обстрілу Харкова загинули семеро людей
 

03.04. Під час мінометного обстрілу міста Новодружеськ у Луганської області, який вели російські військові, загинули двоє волонтерів громадської ініціативи “Восток SOS”.

02.04. Amnesty International оприлюднила докази використання заборонених касетних боєприпасів проти населення України.

02.04. Вранці російські військові обстріляли з “Градів” Центральний парк культури і відпочинку імені Горького в Харкові. Під час обстрілу в парку працювали люди, один чоловік постраждав. 

02.04.  Росія вночі завдала ракетних ударів по містах Дніпро і Кривий Ріг, пошкоджено інфраструктурний об’єкт та автозаправку. Двоє людей отримали поранення, повідомляє голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

02.04. У Сумській області окупаційні військові обстріляли будинки та автівки мирних жителів. Один чоловік помер від отриманих поранень, ще троє постраждали.  
 
02.04. У Криворізькому районі на Дніпропетровщині загинули батько та син, які підірвалися на ворожому касетному боєприпасі.
 
02.04. Журналісти інформаційного агентства AFP, які разом з першими українськими військовими ввійшли до міста Буча після відступу російських військ, бачили щонайменше 20 тіл у цивільному одязі, розкиданих уздовж однієї дороги. У деяких були зв’язані руки та кульові поранення голови.
 
02.04. Мешканців Енергодара Запорізької області, які вийшли на мирний мітинг проти тимчасової окупації їхнього міста, російські військові примусово саджали в автозаки та розпочинали стрілянину. Вони задіяли світло-шумові гранати та обстріляли центр із мінометів. За попередніми даними, відомо про чотирьох поранених у районі БК “Сучасник”.
 
01.04. У місті Тростянець, що на Сумщині, після звільнення від окупаційних збройних сил РФ правоохоронці виявили два тіла закатованих місцевих мешканців. У місті Буринь окупаційні військові обстріляли будинки мирних жителів. Один чоловік отримав вогнепальне наскрізне поранення, його ушпиталили. Крім того, російські військові обстріляли цивільну машину з людьми – двох осіб з вогнепальними пораненнями також госпіталізували, повідомляє голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.
 
01.04. Агентство ООН з культури (ЮНЕСКО) повідомило, що в Україні постраждали щонайменше 53 історичні об’єкти, релігійні будівлі та музеї, які були пошкоджені від початку повномасштабного військового вторгнення Росії.
 
01.04. Після тривалих пошуків у районі села Гута Межигірська на Київщині поліція знайшла тіло фотожурналіста та документаліста Макса Левіна, який зник 13 березня. Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” (RSF) переконана, що російські військові свідомо стратили в лісі під Києвом журналіста й фотографа та його друга, українського військовослужбовця Олексія Чернишова, ймовірно, після допитів і тортур.
 
31.03.  Окупаційні військові розстріляли сім’ю фермерів, які працювали в полі, повідомив Главкому мер Мелітополя Запорізької області Іван Федоров.
 
30.03.  Внаслідок обстрілу Росією багатоповерхових житлових будинків у Лисичанську Луганської області загинула одна людина, інформує ДСНС.
 

30.03. Росія використала в Мар’їнці на Донеччині заборонені фосфорні боєприпаси, в місті сталося близько десятка загорянь, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко у телеграмі й ефірі телемарафону.

29.03. Рятувальники в місті Люботин, що під Харковом, дістали з-під завалів тіло чоловіка 1957 року народження. Ще двох осіб урятували, повідомляє ДСНС. Зазначається, що піротехніки Харківщини минулої доби знешкодили 56 вибухонебезпечних предметів. Також пожежники за добу ліквідували 19 пожеж в області, які спричинили своїми обстрілами окупаційні збройні сили РФ.

Як повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, минулої доби Росія обстріляла райони Харкова та області 46 разів. Також зафіксовано 280 обстрілів з “Градів”.
 

29.03. Відомо про вбивство 64-річного Михайла Івашко. Коли чоловік пішов у сусіднє село по продукти, дорогою його схопили російські військові й доправили в катівню. Перед своїм відходом з Чернігівщини військові РФ вирішили розстріляти частину полонених. Михайла поставили перед вибором: загинути самому або ж обрати, кого застрелять замість нього. Він обрав перше

27.03. Під час захоплення села Степанки під Харковом російські військові обстріляли з танка будинок, де перебували цивільні. Унаслідок обстрілу загинуло троє людей.

27.03. Унаслідок російського обстрілу будівлі Миколаївської ОДА загинуло вже 33 людини. 

27.03. У Луганській області внаслідок обстрілів російських військових одна дитина загинула, ще двоє людей дістали поранення, серед них також одна дитина.  

27.03. Американський журналіст видання Buzzfeed news Крістофер Міллер вважає, що росіяни застосували проти українців заборонений білий фосфор біля східної частини міста Авдіївка, що на Донеччині.

27.03. Внаслідок російського обстрілу в селі Велика Олександрівка на Херсонщині загинула чотирирічна дитина.

27.03. На Сумщині окупаційні військові наїхали на родину пішоходів. Батько загинув, а мати й 15-річний син отримали поранення. Трагедія сталась о 17:15 на автодорозі за межами населеного пункту села Чумакове Сумської області, якою їхала колона військової техніки РФ, повідомляє Офіс генерального прокурора. У відомстві вказують, що, нехтуючи міжнародним правом, військовослужбовець РФ умисно наїхав на пішоходів, які йшли в попутному напрямку. Офіс генпрокурора відкрив кримінальне провадження за статтею “Порушення законів та злочинів війни”.

27.03. Окупаційні збройні сили РФ обстріляли системою залпового вогню “Торнадо-С” населений пункт у Криворізькому районі Дніпропетровської області, інформує Офіс генпрокурора. Ракета була оснащена забороненими касетними боєприпасами. Інформація про потерпілих уточнюється. У відомстві наголошують, що на території обстрілів не було жодного військового об’єкта. 

 
27.03. Окупаційні війська обстріляли Нікополь та Павлоград на Дніпропетровщині. Ракети Росії поцілили на територію фермерського господарства Новомосковського району. Внаслідок цього там залишилася пошкодженою будівля та техніка. Також одна людина отримала поранення.
26.03. Мер Славутича Юрій Фомічев розповів про загибель трьох мирних жителів на мітингу проти російських окупантів.

26.03. Внаслідок обстрілу російськими військами Боярки Київської області в суботу поранено чотирьох мирних мешканців, зокрема дитину. Загалом від початку повномасштабної збройної агресії РФ станом на ранок 26 березня в Україні загинуло вже 136 дітей. Поранення різного ступеня тяжкості отримали 199 дітей, інформує Офіс генерального прокурора.

25.03. Внаслідок обстрілу російськими військами Боярки Київської області в суботу поранено четверо мирних мешканців, зокрема дитину.

25.03. У ніч на 25 березня Росія завдала щонайменше 55 ударів по Харкову й двічі обстріляла термінал харківського аеропорту. Постраждали сім осіб, з яких четверо померли.
 

24.03. У Харкові в районі вулиці Академіка Павлова росіяни зі зброї дальньої дії обстріляли пункт Нової пошти, біля якого харків’яни отримували гуманітарну допомогу. За попередніми даними, загинули шестеро мирних жителів, ще 15 поранено, їх госпіталізували до лікувальних установ, повідомив очільник Харківської ОДА Олег Синєгубов. У черзі в Новій пошті також перебувала колишня журналістка видання ZMINA Вікторія Найдьонова. Після ракетного удару лікарі шпиталізували її з переламаним передпліччям. Команда Центру прав людини ZMINA щиро бажає Вікторії якнайшвидшого одужання. 

24.03. Окупаційні військові артилерійським вогнем обстріляли селище Старий Салтів Чугуївського району на Харківщині. Вони пошкодили ліцей. Внаслідок травм черевної порожнини від уламків боєприпасів загинула жінка, повідомляє обласна прокуратура.

24.03. Росія завдає ударів по Охтирському району. В місті Охтирка з-під завалів пошкоджених житлових будинків рятувальникам вдалося вивільнити постраждалу жінку. Також вони деблокували тіло загиблого чоловіка, повідомляє ДСНС

24.03. Російські військові вбили ще двох дітей на Донеччині: у Маріуполі загинула 11-річна дівчинка, а в Ясній Поляні – 14-річний хлопець. Крім того, стало відомо про ще одного загиблого і п’ять поранених у Маріуполі.

За 24 березня від російських обстрілів загинули три людини: у Нью-Йорку, Новоселівці та Новопокровському. Поранено шість людей. Крім того, у Бахмуті медичну допомогу отримала одна людина, поранена на Луганщині.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв росіян у Маріуполі та Волновасі, каже очільник Донецької облвійськадміністрації Павло Кириленко. За його словами, загалом від початку вторгнення на Донеччині вбито 125, поранено  504 цивільних (без урахування жертв Маріуполя і Волновахи). 

24.03. Російські військові розстріляли з міномета автівку запорізького волонтера дорогою до Маріуполя. Хлопець їхав до цього міста, щоб доставити гуманітарний вантаж (продукти, воду, медикаменти). У нього залишилася дружина Анастасія та двоє доньок віком чотири та два роки, інформує Укрінформ

24.03. Щонайменше п’ятеро загиблих та восьмеро постраждалих унаслідок обстрілів Росією Луганської області. Рятувальники врятували 18 людей. Пошкоджено школу та кінотеатр у Сєвєродонецьку. Обстріли також були в Кремінній, Лисичанську, Новодружеську, Рубіжному. Росія використовувала авіацію та завдавала ракетних ударів, повідомив очільник Луганської облвійськадміністрації Сергій Гайдай

24.03. У ніч проти 24 березня Росія завдала на Луганщині ракетних ударів, а на Рубіжне скинула фосфорні бомби.

23.03. Уночі Росія зробила два авіанальоти на Чернігів. Розбомблено міст через Десну, яким рухались евакуаційні рейси та гуманітарна допомога. Міст сполучав місто з Києвом, інформує “Суспільне” з посиланням на голову Чернігівської ОВА В’ячеслава Чауса. Інформація про інші руйнування та загиблих наразі уточнюється.

23.03. У Старому Салтові на Харківщині внаслідок обстрілу РФ загинула секретарка селищної ради, повідомляє Харківська обласна військова адміністрація. Крім загиблої є ще двоє поранених.

Під час чергового російського обстрілу центральної частини Харкова тяжке поранення на робочому місці отримала фармацевтка Ніна Олександрівна Жук. Жінка дістала серйозні травми обличчя. Попереду її чекає довга реабілітація та не одна операція.

Ніна Жук

23.03. Обстрілу зазнала парковка торговельного центру в Подільському районі. Одна людина загинула, двох потерпілих госпіталізували, повідомляє КМДА

У Києві під час виконання редакційного завдання загинула журналістка опозиційного російського видання The Insider Оксана Бауліна. Як повідомляє The Insider, вона знімала руйнування після обстрілу російськими військами Подільського району столиці та потрапила під новий обстріл. З нею загинув ще один цивільний, двох людей, які її супроводжували, поранено й госпіталізовано.

Російська армія обстріляла Святошинський та Шевченківський райони Києва, у результаті травмовано четверо людей та пошкоджено дві будівлі.

Росія також обстріляла торговельний центр, будинки приватного сектору та багатоповерхівки. Пожежі ліквідовано, потерпілих не виявлено. Пошкоджено приміщення торговельного центру та два приватних будинки.

23.03. Російські військові вбили ще одну людину та поранили трьох на Донеччині, інформує Донецька облвійськадміністрація. У Бахмуті троє осіб отримали медичну допомогу. Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Загалом від початку вторгнення на Донеччині вбито 119, поранено 492 цивільних (без урахування жертв Маріуполя і Волновахи).

23.03. На Луганщині, в місті Рубіжному, російський снаряд влучив у багатоповерхівку і розірвався на п’ятому поверсі. Унаслідок вибуху загинуло троє людей, двоє з них – діти.

23.03. У Миколаєві внаслідок нічних обстрілів загинуло двоє цивільних. Cнаряд влучив у житловий багатоквартирний будинок, повідомив очільник Миколаївської ОДА Віталій Кім.

22.03  Прокурори Київщини встановили військовослужбовця РФ, який убив беззбройного чоловіка та неодноразово ґвалтував його дружину. Злочин стався в одному із сіл Броварського району. Підозрюваний разом зі своїм співслужбовцем погрожував потерпілій насильством та зброєю. Навіть погрожував її малолітній дитині, яка була разом з потерпілою.

22.03 В Інгульському районі на Миколаївщині внаслідок вечірніх ударів окупаційних військ загорілося складське приміщення та п’ять автомобілів, припаркованих поруч. Пожежу гасили на площі 250 кв. м.

Майже одночасно з цим Росія влучила у двоповерховий житловий будинок в Інгульському районі. Будинок зазнав руйнувань, виникла пожежа. З-під завалів рятувальники дістали тіла двох загиблих.

22.03. Росія обстріляла ракетами місто Лозову на Харківщині. Щонайменше одна людина загинула, дев’ять осіб поранено, 20 будинків пошкоджено або знищено.

22.03. Ракетними ударами знищено залізничну станцію в Павлограді на Дніпропетровщині. Одна людина загинула.
 
22.03. З початку нової агресії Росії окупанти вбили шість українських медиків, ще 16 отримали поранення, повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.
 
22.03. Росія використала фосфорні боєприпаси в Краматорську (Донецької області), повідомив заступник голови Патрульної поліції Олексій Білошицький.
 
 
22.03. У Рубіжному російський снаряд влучив у багатоповерхівку. Як повідомляє голова Луганської ОДА Сергій Гайдай, снаряд розірвався на п’ятому поверсі будівлі. Троє загиблих, двоє з них – діти. 
 

Від обстрілів Росії загорілося підприємство і навчальний заклад у Рубіжному. Рятувальники продовжували гасити полум’я на нафтопереробному заводі в Лисичанську.

Пожежі виникли у п’ятьох житлових будинках в Кремінній та в трьох у Рубіжному. Луганська ОДА повідомляє, що останніми днями окупаційні військові прицільно, майже безпомилково б’ють по підприємствах.

22.03. Російські військові обстріляли в Сєвєродонецьку на Луганщині чергу людей до продуктового магазину. Одна людина загинула на місці, більш ніж 10 з різними ступенями важкості шпиталізовано до лікарні, повідомляє очільник Луганської облвійськадміністрації Сергій Гайдай. Через обстріли місто залишилося взагалі без комунікацій. Повідомляється про руйнування будівель у місті. 

21.03. У Харкові від російського снаряда загинув Борис Романченко – колишній в’язень нацистських таборів. 

Борис Романченко (крайній ліворуч) разом зі своїми товаришами в Бухенвальді, 2018 рік. Фото: focus.ua

21.03. На Харківщині російські окупанти розстріляли з танка автівку, в якій їхала сім’я з двома дітьми. Родина, як зазначають правоохоронці, кричала, що вони цивільні та махала білим прапором, однак росіяни все одно відкрили вогонь. Унаслідок цього батьки та дев’ятирічна дівчинка загинули, а 17-річний хлопець отримав поранення. 

21.03. Внаслідок обстрілу Росією міста Авдіївка на Донеччини вбито п’ятьох жителів, 20 людей отримали поранення, повідомляє очільник Донецької облвійськадміністрації Павло Кириленко

Цього дня на Донеччині понад 20 автобусів намагалися вибратися зеленими коридорами. Запорізька ОДА повідомляє про доставлення до лікарні чотирьох дітей. Троє дітей попали під обстріл у колишньому Гуляйпільському районі, нині Пологівський. Родини їхали на авто з Маріуполя, рятувалися. Одна дитина у важкому стані. Ще одна родина попала під обстріли в селі Кам’янське. Внаслідок цього дитину тяжко поранило.  

21.03. Росія вперше з моменту повномасштабної агресії з “Градів” обстріляла Житомирську область. Окупаційні військові вдарили по населеному пункту Селець. Чотири людини загинули. З них троє військовослужбовців, одна цивільна особа, повідомляє Віталій Бунечко, голова Житомирської облвійськадміністрації. 

21.03. Унаслідок російського обстрілу автозаправної станції в Миколаєві загинули троє людей

20.03. Внаслідок російських обстрілів у Харкові загинули щонайменше п’ятеро цивільних, серед яких одна дитина. 

20.03. У Тростянці на Сумщині, який тимчасово зайнятий окупаційними військами РФ, російські військові кинули гранату в цивільних, повідомили в обласній прокуратурі. Двоє людей загинуло.

20.03. У Чернігові російський снаряд влучив під машину, яка розвозила цивільним воду. Попередньо дві людини загинули, декілька травмувалися, повідомляє “Суспільне”.  

20.03. Внаслідок російського обстрілу в Києві на Подолі загинули щонайменше восьмеро осіб. 
 
20.03. На Київщині на вибуховому пристрої підірвалося пожежне авто з особовим складом: постраждали вісім рятувальників Вишгородського районного управління Держслужби з надзвичайних ситуацій.
 
Джерело: фейсбук-сторінка ДСНС

20.03. Семеро людей загинули та п’ятеро отримали поранення внаслідок мінометного удару по селищу Макарів на Київщині. 

За даними Київської міської військово-цивільної адміністрації, станом на 19 березня 228 людей загинуло, з них чотири дитини. 912 людей отримали поранення, зокрема 16 дітей.

20.03. Внаслідок російських обстрілів на Донеччині загинули три людини, п’ять зазнали поранень. Очільник Донецької облвійськадміністрації Павло Кириленко повідомляє, що в Слов’янську зараз перебувають жертви росіян з Харківщини – один загиблий і один поранений, а в Бахмуті жертви росіян з Луганщини – двоє загиблих і один поранений.

У відомстві повідомляють, що від початку нового вторгнення Росії на Донеччині вбито 108, поранено 442 цивільних. Ці дані не враховують жертв Маріуполя і Волновахи. 

19.03. У місті Рубіжне на Луганщині через ворожий обстріл обвалився житловий будинок. Через це загинули одна жінка та двоє дітей. Ще одну дитину змогли врятувати, повідомляє ДСНС.

19.03. На маріупольську школу мистецтв окупаційні збройні сили РФ скинули бомби. У підвалі зруйнованого приміщення ховалися мирні мешканці, наразі ці люди перебувають під завалами. Відомо про загибель керівниці юнкорівського обʼєднання в Маріуполі, завідувачки художнього відділу Лівобережного районного будинку дитячої та юнацької творчості Лілії Гумянової.

19.03. Військовослужбовці збройних сил РФ здійснили артилерійський обстріл житлового кварталу Індустріального району м. Харкова. Загинуло п’ять мирних мешканців, серед них дев’ятирічний хлопчик, інформує обласна прокуратура. 
 

19.03. Внаслідок обстрілів Харкова окупаційними військами на Північній Салтівці та Великій Данилівці спалахнули пожежі, повідомили “Суспільному” очевидці. Жителі міста також повідомляють про влучення снарядів у житлові будинки в районі ХТЗ. В районі ХТЗ загинули цивільні – чоловік та дев’ятирічна дитина, повідомляє голова Харківської  ОВА Олег Синєгубов.

19.03. П’ятеро мирних жителів загинули під обстрілами РФ в Ізюмському районі вночі проти 19 березня, інформує голова Харківської військової адміністрації Олег Синєгубов

18.03. Військовослужбовці збройних сил Російської Федерації, застосовуючи засоби, заборонені міжнародним правом, на одній із вулиць міста Тростянець на Сумщині кинули гранату в людей. Унаслідок вибуху загинуло двоє чоловіків, інформує обласна прокуратура. 

18.03. Окупаційні війська завдали ракетного удару по Краматорську на Донеччині. За попередніми даними, відомо про п’ятьох загиблих та 25 поранених цивільних, проінформував голова Донецької ОВА Павло Кириленко. В Авдіївці росіяни вбили двох і поранили чотирьох людей, в Покровську – вбили одну людину і поранили шістьох. Також є один постраждалий у Степному і один у Бахмуті.
 
Донецька ОВА також уточнила інформацію про чотирьох загиблих і одного пораненого в Маріуполі та одного загиблого в Нетайловому. У відомстві зауважують, що точну кількість загиблих у Маріуполі та Волновасі встановити наразі неможливо.
 
18.03. Луганська обласна військова адміністрація повідомляє, що понад 20 житлових будинків та об’єктів інфраструктури Росія зруйнувала в Сєвєродонецьку та Рубіжному. Унаслідок обстрілів загинули двоє людей, ще четверо поранено.
 
 
18.03. Внаслідок ракетного удару по території поблизу аеропорту “Львів” ніхто не загинув. Одна людина травмована, повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

18.03. Внаслідок двох ракетних ударів по передмістю Запоріжжя Росія вбила дев’ятьох і поранила 17 людей, повідомив речник Запорізької обласної військової адміністрації Іван Ареф’єв. За його словами, серед загиблих – представник Державної служби з надзвичайних ситуацій. Ще трьох працівників ДСНС поранено. 

18.03. У Харкові внаслідок обстрілу окупаційних збройних сил постраждали будівля вищого навчального закладу та два житлові будинки. Щонайменше одна людина загинула, 11 постраждали та одна перебуває під завалами, інформує ДСНС.

 

18.03. Військовослужбовці збройних сил РФ здійснили артилерійський обстріл села Заводи Ізюмського району Харківської області. Внаслідок цього зруйновано житловий будинок. На той момент у ньому перебувала родина. Чоловік, дві жінки та 11-річний хлопчик загинули на місці, інформує обласна прокуратура.

18.03. Російські війська обстріляли з важкої артилерії населені пункти Бучанщини на Київщині, внаслідок обстрілів загинули семеро мирних жителів, ще п’ятеро отримали поранення.

18.03. Внаслідок обстрілу Росією мікрорайону Виноградар у Подільському районі Києва загинула людина. Повідомляється про 19 постраждалих осіб, серед яких четверо дітей. Як повідомляє мер столиці Віталій Кличко, пошкоджено шість житлових будинків, дитсадок та школу.

 

17.03. Дворічна дитина загинула, четверо людей травмовані внаслідок важкого артилерійського обстрілу російськими військами Нових Петрівців Київської області. 

 

17.03. Уламки збитої ворожої ракети впали на 16-поверховий будинок у Дарницькому районі Києва. Пошкоджено верхні поверхи, загинула одна людина, ще троє постраждали.

17.03. Внаслідок обстрілу з боку російських військ у Святошинському районі Києва загорівся склад, також горіло два автомобілі, загинуло принаймні двоє людей, інформує ДСНС.

 
17.03. Російський військовий убив батька багатодітної родини на очах у 14-річного сина. Підліток отримав кульове поранення руки. Це сталося, коли вони їхали по гуманітарну допомогу та ліки до центру окупованої Бучі Київської області, де проживає сім’я, адже в будинку родини майже два тижні не було газу, світла та води.
 
14-річний Юрій Нечепуренко отримав кульове поранення в руку, передпліччя та палець. Джерело: НДСЛ “Охматдит”
 
17.03. Близько 10-ї ранку російські війська обстріляли цивільних людей, які перебували на вулиці в центрі Чернігова. Загинуло четверо людей, повідомляє “Суспільне” з посиланням на керівника Чернігівської обласної прокуратури Сергія Василини. З його слів, серед загиблих є і громадянин США. 
 
17.03. На Миколаївщині внаслідок обстрілів поранені 47 людей, серед яких одна дитина, повідомляє “Суспільне” з посиланням на голову Миколаївської обласної ради Ганну Замазєєву. За її словами, на ранок 18 березня в миколаївських лікарнях перебувало 196 людей, які постраждали внаслідок атак окупаційних військ. 
 
17.03. Внаслідок російського обстрілу 17 березня в місті Мерефа на Харківщині загинула 21 людина, зокрема сім’я з п’яти осіб
 

17.03. Росія обстріляла касетними бомбами селище Козача Лопань у Харківській області. Внаслідок атаки загинули щонайменше шестеро людей, дані про травмованих уточнюються, повідомив Дергачівський міський голова В’ячеслав Задоренко

17.03. Близько 13-ї години військовослужбовці ЗС РФ здійснили артилерійський обстріл торговельних павільйонів на ринку, розташованому в Київському районі м. Харкова. О 14:40 під час гасіння пожежі на території ринку внаслідок артилерійського обстрілу загинув співробітник ДСНС та ще один отримав поранення. Підрозділи ДСНС до гасіння певний час не залучалися через обстріли міста
 

Відомо, що станом на 18:20 цього дня в місті загинуло 23 особи, 26 отримали поранення, інформує обласна прокуратура. 

17.03. Близько 2-ї ночі збройні сили РФ здійснили артилерійський обстріл селища Золочів, що в Харківській області. Внаслідок цього постраждала родина. 44-річна мати загинула на місці, прикриваючи собою свою чотирирічну доньку. Батько та дитина отримали тілесні ушкодження, інформує прокуратура області.

17.03. Українські правоохоронці проводять досудове розслідування через загибель 20-річної дівчини та поранення 21-річного хлопця. Їхню автівку обстріляли військові РФ на в’їзді до міста Суми, інформує пресслужба обласної прокуратури.

За даними слідства, військові РФ, застосовуючи засоби, які заборонені міжнародним правом, на в’їзді до Сум обстріляли автівку, що їхала із села Бездрик. Несумісні з життям поранення отримала дівчина, хлопець наразі в лікарні з вогнепальним пораненням. Дівчину звали Анастасія Мірошниченко. Вона була студенткою Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка. 

17.03. Внаслідок російських обстрілів 16 березня в Чернігові загинули 53 людини. Російські військові завдають по місту систематичних артилерійських та авіаударів, нищачи цивільну інфраструктуру.

17.03. У лікарні помер Сергій Ільчук, рівненський волонтер, автомобіль якого окупаційні військові розстріляли під Бородянкою під час вивезення та порятунку людей, повідомляє видання “Рівне вечірнє”. Без батька лишилися шестеро дітей. 

17.03. Окупаційні військові обстріляли з “Іскандерів” Покровськ, що на Донеччині. Поранено дві людини. Крім того, від нічних російських обстрілів Росії дві людини отримали поранення в Степному і дві у Мар’їнці. У Бахмуті під час обстрілів російських окупаційних військ загинула одна людина, ще двоє отримали поранення. Також поранення отримали одна людина в Мелекіному та п’ятеро людей, які виїжджали з Маріуполя, інформує “Суспільне”.

Начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко повідомив про загибель однієї людини, яку раніше окупаційні військові поранили у Володимирівці. Загалом від початку вторгнення на Донеччині вбито 88, поранено 394 цивільних (без урахування жертв Маріуполя і Волновахи), сказав він. 

17.03. У Сєвєродонецьку на Луганщині окупаційні війська обстріляли притулок для матерів з дітьми, повідомляє очільник Луганської ОДА Сергій Гайдай. Мешканці та працівники закладу в безпеці. 

16.03. У Маріуполі російські окупанти скинули надпотужну бомбу на драматичний театр, де від обстрілів переховувалися сотні мирних жителів. За попередніми даними, загинули понад 300 маріупольців. 

16.03. Троє людей загинули, п’ятеро отримали поранення внаслідок обстрілу одного з ринків на Салтівці в Харкові в районі станції метро “Героїв Праці”. За інформацією міського департаменту адмінпослуг та споживчого ринку, було три потрапляння снарядів. Пожежу, яка охопила павільйони, продовжують гасити.
 

16.03. У селищі Чкаловське Чугуївського району, що на Харківщині, окупаційні військові вбили та пограбували 30-річного жителя селища в гаражі, повідомляє Харківська обласна прокуратура. Побачивши чоловіка, один з російських військових вистрілив у нього з автоматичної зброї. Чоловік помер на місці. Після цього військові країни-агресора забрали в померлого телефон, гроші, заволоділи його автомобілем Volkswagen T4 та втекли.

 

16.03. Укрзалізниця повідомила, що Росія обстріляла приміський вокзал “Запоріжжя-2”. Жертв немає, утім постраждала інфраструктура станції. Зокрема, пошкоджено колії, контактну мережу, у будівлях повилітали шибки. Також пошкоджено вікна в приміських потягах без пасажирів, які були розташовані на станції.

16.03. Від початку повномасштабної війни проти України російські окупаційні війська вбили вже 103 українські дитини, повідомила генпрокурорка Ірина Венедіктова в спільному ефірі телеканалів.

16.03. В одному зі спальних мікрорайонів Чернігова російські окупанти обстріляли людей, які стояли в черзі по хліб. Загинули 14 мирних мешканців.

 
 
16.03. Російські війська завдали авіаудару по населеному пункту Мархалівка на Київщині. Є загиблі внаслідок руйнування житлових будинків.

16.03. Журналісти отримали відеозаписи з камери спостереження одного з автосалонів на Київщині, на яких зафільмований момент вбивства російськими військовими двох цивільних беззбройних чоловіків. 

16.03. У Шевченківському районі Києва через потрапляння уламків снаряда у 12-поверховий житловий будинок стався обвал на 12-му та технічному поверхах. Також частково пошкоджено сусідній дев’ятиповерховий будинок, повідомляє ДСНС. Рятувальники ліквідували загоряння на балконах 3, 10, 11 та 12-го поверхів та у квартирі на верхньому поверсі. Рятувальники евакуювали 37 осіб, з них двоє отримали поранення. 
 
16.03. Близько 15:30 окупаційні військові обстріляли з реактивної системи залпового вогню БМ-21 “Град” колону цивільних людей, які евакуювалися з Маріуполя до Запоріжжя. За попередньою інформацією, є загиблі. Серед постраждалих та поранених є діти, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.  
 

16.03. У Маріуполі Росія завдала ударів не тільки по драмтеатру, а ще й по басейну “Нептун”, де були вагітні та діти, повідомляє “Суспільне” з посиланням на голову Донецької обласної державної адміністрації Павла Кириленка. З двох сторін драматичного театру в центрі Маріуполя, знищеного російською авіацією в середу, 16 березня, великими літерами, які видно з неба, фарбою на асфальті було написано “Діти”. Про це також свідчать супутникові знімки від Maxar Technologies за понеділок, 14 березня.

 

15.03. У столиці внаслідок обстрілу чотирьох житлових будинків вранці загинуло п’ятеро осіб, повідомив президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні.

 

15.03. У селі Мохнатин поблизу Чернігова російські військові розстріляли трьох місцевих підлітків. За словами керівника Чернігівської обласної прокуратури, двом загиблим було по 17 років, одному – 19.

15.03. На Чернігівщині в селі Гайворон окупаційні військові обстріляли автомобіль із працівниками агрофірми, інформує “Суспільне” керівник прокуратури області Сергій Василина. Внаслідок обстрілу один чоловік загинув, троє отримали поранення. За його словами, агрофірма розвозила чоловіків зі свиноферми неподалік села Григорівка, автомобіль заїхав до села Гайворон. Поблизу тракторного стану чоловіки зустріли БТР окупантів з військовими країни-агресора, які відкрили вогонь по машині.

Загалом станом на 15 березня на території Чернігівщини загинули щонайменше 228 людей і 123 військовослужбовці Збройних сил України, 5 поліцейських та 100 цивільних., серед них шестеро дітей, повідомив керівник Чернігівської обласної прокуратури Сергій Василина. Цю цифру не можна вважати остаточною, адже наразі прокуратура точно може говорити про тих загиблих, яких доправили до чернігівського моргу. 

15.03. Під завалами зруйнованих російськими окупантами житлових будинків у Харкові знайшли тіла двох людей, ще чотирьох вдалося врятувати. 

 

15.03. У Пологах, що в Запорізькій області, від обстрілів збройних сил РФ загинуло 20 цивільних осіб та 12 українських захисників, повідомляють ПІК-новини.

15.03.  За добу Росія випустила дві ракети по центральній частині Харкова. Обстрілювали з реактивної системи залпового вогню “Смерч” район парку Горького, Сумського ринку, дитячого садка, лікарні, перехрестя Сумської та Динамівської. Під обстріл потрапила машина волонтерів організації Help Army. Внаслідок обстрілів загинули троє осіб, зокрема 26-річний хлопець, поранено жінку, повідомляє Олег Синєгубов, голова Харківської ОДА. Тіло однієї загиблої людини знайшли рятувальники під завалами п’ятиповерхівки біля станції метро “Армійська”. Відомо, що під час обстрілу Чугуєва загинув 16-річний хлопець

15.03. Під час обстрілу Росією реактивною системою “Ураган” селища Золочів загинули п’ятеро, троє поранено, інформує “Суспільне” з посиланням на Золочівського селищного голову Віктора Коваленка. За його словами, обстріл розпочався о 13:30. Загинуло п’ятеро громадян – бабуся за 70, 34-річна жінка, 19-річний юнак і два чоловіки до сорока років. Снаряд влучив у будинок, а ці всі люди жили по сусідству й вийшли гасити пожежу. У цей час снаряд прилетів у те місце, де вони стояли, і вибухом їх усіх убило. Ще три чоловіки, які стояли поряд, дістали поранення. Їм надали першу допомогу. Двох потерпілих, які у важкому стані, місцева влада відправила до Богодухівської лікарні.

15.03. На Донеччині російські військові вбили двох мешканців у Вугледарі й двох у Верхньоторецькому, повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко. Поранення отримали також дві людини в Авдіївці та одна в Олександрополі. Крім того, відомству вдалося уточнити інформацію про ще двох загиблих у Яцьківці внаслідок авіаудару 10 березня та про двох загиблих у Маріуполі.

15.03. В Маріуполі російські окупанти обстріляли будівлю благодійного католицького фонду “Карітас”. Унаслідок прямого влучання у будівлю офісу загинули сім людей.

15.03. Росія обстріляла житлові будинки в Рубіжному, Лисичанську та Сєвєродонецьку. Одна людина загинула, восьмеро отримали поранення, інформує очільник Луганської ОДА Сергій Гайдай.

14.03. Журналіст британського телеканалу Fox News, який виконував редакційне завдання, отримав осколковий перелом обох ніг унаслідок обстрілу з боку російських військ.

14.03. У Чернігові Росія зруйнувала одну з насосних станцій з подання води до міста. Внаслідок бомбового нальоту четверо людей загинули – один охоронець, один працівник та двоє членів його родини, повідомляє “Суспільне”
 
14.03. У селі Мохнатин, що біля Чернігова, російські військові розстріляли трьох місцевих підлітків. Двом загиблим по 17 років, одному – 19. Як повідомляє “Суспільне” з посиланням на свідчення громадянина, який звернувся з цього приводу, проїжджала колона військової техніки РФ: сім бензовозів, три КамАЗи з боєприпасами в супроводі БМП. Дорогою йшли місцеві мешканці, і їх розстріляли з БМП.
 
14.03. У місті Дергачі на Харківщині російські військові повністю знищили частину приватних будинків, пошкоджено будівлі управління освіти, молоді та спорту і Міжрайонного відділу державної виконавчої служби, повідомляє “Суспільне” з посиланням на міського голову В’ячеслава Задоренка. Внаслідок цього загинуло щонайменше двоє людей, серед яких 15-річна дівчина. Ще одну жінку з тяжкими пораненнями шпиталізовано до Дергачівської центральної лікарні.
 
 
14.03. ДСНС повідомляє про виявлених під час аварійно-рятувальних робіт на Харківщині трьох людей. Також рятувальники відшукали та вилучили з-під уламків будівельних конструкцій сімох загиблих. 

14.03. Окупаційні війська розстріляли у Ворзелі на Київщині фізика-експериментатора, заступника директора Інституту фізики напівпровідників ім. В. Є. Лашкарьова НАН України Василя Кладька, повідомляє Національна академія наук України. Відомо, що 65-річний чоловік приїхав до селища, щоб вивезти звідти свою сім’ю. Дружина та онуки через суттєве погіршення ситуації виїхати встигли, він же затримався, коли до Ворзеля зайшли російські війська. 

 
 

14.03. Унаслідок обстрілу з боку російських військ житлового будинку в Києві на Оболоні одна людина загинула, шестеро поранено. Двох поранених забрала швидка.

14.03. У Волновасі на Донеччині російські окупанти вбили військового капелана, ігумена Платона (Моргунова).

14.03. На Донеччині Росія ракетами обстріляла місто Краматорськ: двоє людей загинуло. 

14.03. Унаслідок авіабомбардування Охтирки на Сумщині загинуло щонайменше троє мирних людей, повідомив міський голова Павло Кузьменко

14.03. О 2:40 у селищі Ставище на Житомирщині внаслідок ракетного удару по адміністративних будівлях постраждало четверо людей та, за попередніми даними, знищено сім будівель, проводяться пошуки, повідомляє ДСНС.

14.03. Окупаційні збройні сили РФ поцілили у дві телевежі на Рівненщині та Київщині. На Рівненщині внаслідок ракетного удару 21 людина загинула та щонайменше дев’ять постраждали, повідомив голова Рівненської обласної військової адміністрації Віталій Коваль на брифінгу.

 
Рятувальні роботи біля телевізійної вежі на Рівненщині

14.03. Від початку війни в Україні Росія пошкодила 104 українські лікарні, з яких сім уже не підлягають відновленню. 

13.03. У місті Тростянець на Сумщині російські війська розтрощили станцію невідкладної швидкої допомоги. Поки жителі Тростянця покидали своє місто, російські військові напали на станцію невідкладної швидкої допомоги та вкрали звідти три автомобілі швидкої, ноутбуки, телефони, усі медпрепарати для надання екстреної медичної допомоги й розтрощили котел для опалення.
 
13.03. У селі Зелений Гай на Миколаївщині внаслідок авіаційного удару сталося руйнування будівлі школи, через що почалася пожежа. З-під завалів рятувальники Головного управління ДСНС у Миколаївській області деблокували трьох постраждалих та тіла сімох загиблих людей.
 

13.03. Від обстрілів Росією житлових кварталів Миколаєва загинули дев’ять людей, повідомляє Віталій Кім, голова Миколаївської ОДА.

13.03. В Ірпені внаслідок обстрілу росіян загинув волонтер Олександр Іващик, у нього залишилися дружина та двоє неповнолітніх дітей. Також росіяни розстріляли 51-річного режисера, колишнього кореспондента The New York Times, громадянина США Брента Рено.
 
13.03. Окрім убитого журналіста, через обстріли в Ірпені поранено щонайменше п’ятьох людей. Серед них – фотокореспондент і водій, який підвозив журналістів. Обстріли почалися з боку Стоянки, де перебувають окупаційні військові.

Фотокореспондента Хуана Арредондо шпиталізували до “Охматдиту”. У нього поранення м’яких тканин. Травма потребує багатоетапного лікування. Де наразі перебуває поранений водій, який підвозив журналістів, поліції невідомо, повідомляє “Суспільне”.

13.03. На Луганщині в місті Попасна російські окупанти застосували заборонені фосфорні боєприпаси.
 
 
13.03. Внаслідок російського обстрілу будинку для літніх у місті Кремінна на Луганщині загинули 56 людей
За словами голови Луганської обласної військової адміністрації Сергія Гайдая, окупаційні військові просто підігнали танк, поставили навпроти будинку і почали стріляти. 15 людей, які вижили, окупаційні військові вивезли на окуповану територію у Сватове до обласного геріатричного інтернату. Гайдай назвав обстріл Росії “цинічним” та “навмисним”. 
 
13.03. Внаслідок авіаудару по Чернігову збройні сили РФ зруйнували багатоповерховий гуртожиток, повідомили в ДСНС. Рятувальники виявили тіла п’ятьох загиблих, серед яких троє дітей. Щонайменше сімох людей врятували.
 
 
 
13.03. У ніч проти 13 березня внаслідок російського авіанальоту поблизу міста Слов’янськ Донецької області пошкоджено евакуаційний потяг Краматорськ – Львів. Одна провідниця загинула, ще одна отримала поранення.
 
13.03. У ніч проти 13 березня російські літаки та артилерія завдавали ударів по Слов’янську Донецької області: під удар потрапили Святогорська лавра (Московський патріархат) та дитячий оздоровчий центр “Перлина Донеччини”, повідомляє голова Донецької ОДА Павло Кириленко.
 
13.03.  За 24 години відбулося щонайменше 22 бомбардування Маріуполя. Загалом на місто Росія скинула близько 100 авіабомб. Міська рада назвала дії російських військових цинічними та звинуватила їх у тому, що вони цілеспрямовано б’ють по житлових будинках, місцях скупчення людей, вщент руйнують дитячі лікарні та повністю знищують міську інфраструктуру. У місті станом на 13 березня Росія вбила 2 187 маріупольців.
 
Зруйнована будівля в Маріуполі, 13 березня
 
13.03. У селі Борівському під Сєвєродонецьком Луганської області російські окупанти вбили відомого волонтера Олександра Кононова: чоловік втратив руку та ногу, але з 2014 року допомагав українській армії. Він на власному авто возив українським військовим харчі, а часом і доставляв бійців на позиції.
 
13.03. Російські окупанти викрали голову районної ради Мелітополя Сергія Прийму та мера Дніпрорудного, що в Запорізькій області, Євгенія Матвєєва.
 
13.03. Загинула 48-річна провідниця евакуаційного потяга Наталя Бабічева. Потяг прямував у Лиман на Донеччину. Наталю зачепив осколок. Поки до потяга доїхала швидка, Наталі вже нічим не можна було допомогти. Ще одна провідниця отримала поранення, інформує “ВВС Україна“.
 
“Укрзалізниця” зараз докладає всіх зусиль, щоб евакуювати поїзну бригаду ушкодженого поїзда та всіх пасажирів, у тому числі близько 100 дітей, які очікували на порятунок на вокзалі м. Лиман”, – цитує заяву Укрзалізниці “Суспільне Харків“.
 
13.03. У Харкові внаслідок обстрілу російських окупантів загинув співробітник місцевого зоопарку Сергій Іванов, який приходив годувати тварин, що залишилися там. 

13.03. Рятувальники Харківського гарнізону ДСНС виявили тіло 73-річної жінки в п’ятиповерховому житловому будинку на вул. Холодногірській, куди Росія напередодні поцілила ракетою.  

13.03. Російський військовослужбовець побив та неодноразово зґвалтував 31-річну жінку в Малій Рогані, селі Харківської області, яке на той час контролювали російські війська.

12.03. Біля села Гусарівка Ізюмського району на Харківщині на блокпосту окупаційні війська розстріляли легковий автомобіль. Загинули жінка та трирічна дитина, повідомляє Офіс генерального прокурора.

12.03. На Сумщині від танкового розстрілу в машині загинула родина Солошенків, повідомляє Сумський національний аграрний університет. Заклад повідомляє про смерть свого випускника інженерно-технологічного факультету Михайла Солошенка, його дружини Інни та сина Єфрема. 
 
 

12.03. З Бєлгородського шосе до лікарні швидкої допомоги в Харкові доправили двох чоловіків з легкового авто, що горіло на дорозі, за попередніми даними, внаслідок обстрілу. За даними Центру екстреної меддопомоги, один чоловік помер у приймальному відділенні, другий перебуває в операційній. 

12.03. У Каховці Херсонської області ввечері зник місцевий журналіст Олег Батурин.

12.03. Збройні сили РФ вчинили 49 обстрілів території Луганщини. Внаслідок обстрілів є загиблі та поранені. Серед них троє неповнолітніх дітей, яких доставили до лікарні, повідомляє Нацполіція

Росія пошкодила в місті Кремінна будівлю, рятувальники виявили там одну загиблу людину та двох постраждалих.

Внаслідок обстрілів міста Сєвєродонецьк сталося загоряння спортивної та загальноосвітньої шкіл, квартири в багатоповерховому будинку, магазину та гаража. Рятувальники ліквідовують пожежі. Тривають обстріли.

Також унаслідок обстрілів РФ сталося загоряння 11 житлових будинків та однієї квартири в Рубіжному. Крім того, виникла пожежа в цеху трубного заводу та картонно-тарного комбінату. Рятувальники ліквідовували пожежу та допомагали населенню вибратися з підвалів.

11.03. Уночі збройні сили РФ обстріляли житлові будинки хутора Кердилівщина Маловорожбянської сільради на Сумщині. Як повідомляє голова Сумської ОДА Дмитро Живицький, загинуло двоє місцевих мирних мешканців: Василь Маслюк (від приліту снаряда у двір) та Валерій Суханов (від осколкового поранення). 

11.03. На Харківщині окупаційні війська обстріляли Оскільський психоневрологічний інтернат. Як повідомляє “Євромайдан SOS” з посиланням на Харківську правозахисну групу, у закладі залишалося 330 людей: із них 50 малорухомих, 10 на візках. Кількість жертв уточнюється. 
 
11.03. Внаслідок обстрілу міста Дергачі на Харківщині загинули щонайменше троє людей. Як повідомляє “Суспільне Харків“, серед загиблих – колишній начальник райвідділу поліції, експроректор Харківського національного університету внутрішніх справ Валерій Московець та його онука Анастасія. Сторож місцевої лікарні отримав поранення. Окупаційні війська обстріляли будівлю лікарні та відділення екстреної допомоги, розбомбили Будинок культури та підприємство “Бріг”. У місті відсутній газ, частково немає електроенергії.
 
11.03. Внаслідок авіаудару Росії по селу Мілова загинула депутатка Балаклійської міськради від “Блоку Світличної “Разом!” Марина Осипенко, йдеться на сторінці партії у фейсбуку. 

Балаклійський міський голова Іван Столбовий повідомив “Суспільному” про загибель ще однієї людини. Доля кількох людей наразі невідома. Рятувальники розбирають завали.

11.03. Російські війська вбили двох людей на Донеччині, зокрема в Петрівському під Вугледаром, інформує голова Донецької ОДА Павло Кириленко. Ще четверо мешканців області – двоє у Євгенівці, один у Новоандріївці та один у Рубцях – отримали поранення. Загальну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі встановити поки що неможливо. 

Обстріл мирних кварталів Маріуполя

Цього дня також загинув головний режисер, старший оператор маріупольського телеканалу “Сігма-ТБ” Віктор Дєдов.

11.03. Українські слідчі встановили, що близько 13-ї години на автодорозі на околиці селища Стара Краснянка, що на Луганщині, російські військові та представники незаконного збройного формування “ЛНР” розстріляли цивільний автомобіль. У ньому перебували водій та пасажир. Обидва загинули, повідомляє Офіс генерального прокурора. Цього ж дня близько 14:00 вони також розстріляли ще один автомобіль, внаслідок чого поранення отримав водій, а 58-річна пасажирка загинула. 

11.03. У Рубіжному на Луганщині окупаційні військові вбили чотири людини та зруйнували інтернат для дітей з вадами зору, лікарню та три школи, повідомив голова Луганської обласної воєнної адміністрації Сергій Гайдай.

11.03. Збройні сили РФ обстріляли цивільні об’єкти міста Миколаєва, зокрема лікарню для онкохворих. Як повідомляє “Суспільне”, за попередніми даними, один чоловік отримав осколкові поранення. 

11.03. Близько 6:10 окупаційна авіація зробила три авіаудари по Дніпру. Снаряди потрапили поблизу дитячого садка і багатоквартирного житлового будинку. Снаряд також влучив у двоповерхову взуттєву фабрику. На її території виникла пожежа площею у 200 кв. м. Вибуховою хвилею пошкоджено вікна у восьми багатоквартирних житлових будинках. Одна людина загинула, повідомляє ДСНС. Роботи підрозділів ДСНС тривають.

11.03. Внаслідок двох авіаударів у районі стадіону імені Гагаріна в Чернігові, які російська авіація вчинила орієнтовно о 00:30 загинули дві людини, двоє травмовані, повідомляє Чернігівська обласна прокуратура. Під завалами залишаються троє людей. 

11.03. У місті Городня застрелився місцевий мешканець Роман Макась, якого окупаційні війська хотіли призначити головою окупаційної адміністрації, повідомив експрем’єр-міністр України та уродженець Городні Олексій Гончарук.

11.03. Під час спроби евакуації із села Перемога на Київщині в бік села Гостролуччя російські військові  розстріляли колону мирних жителів, що складалася лише з жінок та дітей. За даними розвідки, внаслідок обстрілу загинуло семеро людей, серед них – 13-річний Єлисей Рябоконь

Фото: “Трибуна Бровари”

Точна кількість поранених поки що не відома. Після з’ясування обставин трагедії виявилося, що люди намагалися  врятуватися від окупантів самостійно, тому почали евакуацію без погодженого сторонами зеленого коридору, повідомляє Головне управління розвідки. 

11.03. Внаслідок удару з боку окупаційної авіації пошкоджено багатоквартирні житлові будинки в селищі Баришівка на Київщині та частково знищено або пошкоджено інфраструктуру населеного пункту. Рятувальники розбирають завали та надають допомогу населенню. Шестеро осіб отримали травми, інформує ДСНС.  

 

10.03. У селищі Золочів на Харківщині через обстріл російських військових загинула 56-річна мешканка. Снаряд упав за 5 метрів, коли вона з дочкою йшла вулицею. 35-річну доньку з важким пораненням руки й спини відвезли до Харкова, інформує голова селищної громади Віктор Коваленко. Ще дві людини отримали поранення. Зруйновано два будинки та пошкоджено церкву.
 
10.03. Унаслідок бомбардування Росією селища Слобожанське на Харківщині авіабомба влучила у двоповерховий житловий будинок на вул. Центральна. Рятувальники дістали з-під завалів тіла п’ятьох людей: двох жінок (45–47 років та 35–37 років), чоловіка (до 40 років) та двох дітей (два роки та 12–14 років). Загалом за добу рятувальники здійснили понад 40 виїздів для ліквідації пожеж та розбирання завалів зруйнованих будівель, пише ДСНС.
 
10.03. Внаслідок авіанальоту Збройних сил РФ на місто Маріуполь о 8:00 в районі проспекту Будівельників, 110, загинула одна людина, повідомила Маріупольська міська рада. 
 
10.03. У селі Мархалівка на Київщині окупаційні війська вщент зруйнували будинок, через що загинули чотири людини, один чоловік вижив.
 

10.03. Російська авіація зруйнувала будівлі різного призначення та станції технічного обслуговування автомобілів у Коростені на Житомирщині. У зруйнованих будівлях виникли пожежі. Через вибухи одна людина загинула та дві отримали травми, повідомляє ДСНС

10.03. У Ніжині на Чернігівщині внаслідок обстрілу окупаційними військами з “ураганів” загинули дві людини, восьмеро отримали поранення, інформує мер міста Олександр Кодола

10.03. У селищі Макарів Бучанського району окупаційні військові з БТР розстріляли автомобіль з пенсіонерами. Загинули 72-річний чоловік та 68-річна жінка, повідомляє поліція Київської області. 

09.03. Відомо, за попередніми даними, про чотирьох загиблих та трьох поранених унаслідок обстрілу російськими військами групи цивільних, які 9 березня пішки вибиралися з Чернігова. 

Про обстріл групи людей, які намагалися пішки вибратися з Чернігова, повідомляли міський голова міста Корюківки Ратан Ахмедов та міський голова Мени Геннадій Примаков. Вони стверджували про загиблих з населених пунктів Сновська, Корюківка та Мена. Голова Новгород-Сіверської громади Людмила Ткаченко розповіла, що загинув 19-річний хлопець з їхньої громади.

Мешканка Чернігова Марина Клокова розповіла, як 9 березня російські військові розстріляли на дорозі біля Количівки автівку, в якій перебували її рідні. “Суспільне” повідомляє про загибель 15- річного хлопця Максима. Росіяни застрелили також жінку під час спроби відповзти від авто. Двоє людей в лікарні. 

09.03. У селі Ягідне під Черніговом російські військові вбили відеоінженера місцевого телеканалу “Дитинець” Романа Нежиборця.

09.03. Унаслідок обстрілу ринку в селищі Жуковського на Харківщині загинув 16-річний юнак, повідомила “Суспільному” директорка ринку Марина Волобуєва.

09.03. Окупаційні війська скинули декілька потужних бомб із літаків на пологовий будинок та дитячу лікарню в центрі Маріуполя. Після бомбардування маріупольського пологового будинку Росія підтвердила, що зробила це цілеспрямовано. Свої дії загарбники намагаються виправдати тим, що в будівлі нібито базувався батальйон “Азов”. Росія постійно звинувачує українських військових, зокрема й полк “Азов”, у тому, що вони начебто не дають цивільним покинути місто. 

09.03. Через авіаудар з боку Збройних сил РФ по селищу Пісківка на Київщині загинула 20-річна дівчина, двох людей поранено. Російські військові зруйнували дев’ять житлових будинків, повідомляє Нацполіція. 
 

09.03. Під час евакуації мирного населення з Демидова, що на Київщині, російські військові відкрили вогонь, внаслідок чого вбито поліцейського та поранено ще двох людей, повідомляють прокуратура Київської області й очільник поліції області Андрій Нєбитов у фейсбуку. Загинув старший сержант Олексій Пономаренко.

 

Вишгородська окружна прокуратура розпочала досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни.

08.03. Від обстрілів росіян у селі Дінець на Харківщині в житловому будинку загинуло двоє людей, одна з яких семирічна дитина, повідомляє ДСНС.

08.03. Дізнайтесь історію, як іноземні журналісти з-під обстрілів урятували 20 цивільних з міста Ірпінь на Київщині.
 
08.03. У Маріуполі на Донеччині від зневоднення померла шестирічна дівчинка. Її знайшли поряд з матір’ю, яку вбив російський снаряд. Уже втретє росіяни зірвали евакуацію з Маріуполя. Цього разу вони знову пішли в атаку запланованим маршрутом евакуаційної колони, повідомляє голова Донецької ОДА Павло Кириленко та президент України Володимир Зеленський
 
08.03. На Житомирщині в селі Юрівка 42-річний Володимир Ободзінський унаслідок російського удару двома 500-кілограмовими бомбами по його будинку втратив свою родину – 40-річну дружину Наталію, 14-річного сина Володимира, 19-річну доньку Іванну та однорічних онуків Вероніку та Дениса.
 
08.03. О 20:50 в м. Малин Житомирської області на вул. Вокзальна внаслідок авіаційного удару зруйновано сім приватних одноповерхових житлових будинків. Загинуло шість осіб, з них двоє дітей (2021 р. н.), інформує ДСНС
 

08.03. Окупаційна авіація завдала авіаударів по території селища Донець Слобожанської громади на Харківщині, повідомляє “Суспільне”. Загинуло двоє людей, зокрема семирічна дитина. Ще одну людину дістали з-під завалів з пораненнями.

08.03. Внаслідок обстрілу Збройними силами РФ у Чугуєві на Харківщині загинула громадянка Росії, яка жила в Україні з 2012 року, повідомляє начальник слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов.  

 

08.03. Росія розбомбила гуртожиток у Житомирі та завод “Ізоват”, інформує “Житомир.інфо” з посиланням на міського голову Сергія Сухомлина. Гуртожиток повністю зруйновано. Наразі відомо про загибель однієї людини. За словами очільника міста, у гуртожитку мешкають прості люди. Деякі з них є колишніми військовими, що служили дуже давно, ще за часів радянської армії, тому цей будинок жодного стосунку до військової інфраструктури не має. Завод “Ізоват” виготовляє утеплення для будинків. Кількість жертв уточнюється.

08.03. У харківському “Фельдман Екопарку” російські військові розстріляли двох людей, які пробиралися до місцевого екопарку, щоб раз на три дні годувати тварин.
 
08.03. Унаслідок обстрілів з боку російських військ за добу на Луганщині загинули 10 людей, ще 10 постраждали, повідомив голова Луганської обласної воєнної адміністрації Сергій Гайдай.
 
Більшість жертв виявили в Сєвєродонецьку, двох загиблих – у Рубіжному. За даними Гайдая, за добу в області пошкоджено або повністю зруйновано 63 будинки. Обстріляно, зокрема, ЗОШ №4 в Лисичанську, будинки в Рубіжному та Кремінній, житлові будинки, дитсадок, магазин, АЗС у Сєвєродонецьку. 
 
07.03. Унаслідок авіабомбардування житлових кварталів Сум Збройними силами РФ загинули щонайменше 18 людей, з них дві дитини. Як повідомляє ДСНС, окупаційна авіація завдала удару по житлових будинках, що розташовані на вул. Роменській та Спартака. Рятувальникам вдалося деблокувати  жінку, травмовану передали медикам. 
 
07.03. Від обстрілів російськими військовими на Миколаївщині спалахнуло 11 пожеж, вісім з яких у житловому секторі та три на об’єктах. На виклики реагували підрозділи Головного управління ДСНС України в Миколаївській області. За попередніми даними, рятувальники евакуювали вісьмох людей, деблокували п’ятьох. Чотири людини загинули, повідомляє ДСНС. Проєкт Conflict Intelligence Team (СІТ) повідомляє, що Росія обстріляла житлові квартали Миколаєва забороненими касетними боєприпасами. 
 
07.03. На кіровоградській трасі окупаційні військові розстріляли зміну виховательок дитячого будинку, які на мікроавтобусі їхали замінити колег. Після обстрілу мікроавтобус, який був маркований знаками Червоного Хреста, загорівся. За попередньою інформацією, внаслідок обстрілу загинуло мінімум три жінки, ще дві отримали поранення. Вони разом з іншими колегами змогли дістатися до позицій українських військових, які надали їм допомогу, інформує Миколаївська обласна рада.
 
07.03. Унаслідок ранкового обстрілу окупаційні Збройні сили РФ зруйнували будинок молитви євангельських християн-баптистів у м. Ізюм на Харківщині. Віряни, які були в цей час у церкві, залишилися живими, повідомляє пастор-баптист з Ізюма В’ячеслав Воронін.
 
07.03. Артилерія окупаційних Збройних сил РФ обстріляла Дергачівську громаду, інформує “Суспільне Харків“. Постраждав Дергачівський ліцей №3 та житлові квартали міста. Щонайменше троє загиблих та 15 поранених, зокрема чотирирічна дитина. За словами голови громади Вячеслава Задоренка, більшість пунктів без електроенергії. Російські війська також пошкодили систему газопостачання.  

07.03. На трасі поблизу села Количівка в Чернігівській області автомобіль з цивільними підірвався на протипіхотній міні. Внаслідок цього загинули троє дорослих. 

07.03. З-під завалів споруд на території аеропорту “Вінниця” після ракетного удару військ РФ рятувальники дістали 15 людей та дев’ять тіл загиблих. Серед загиблих – п’ятеро цивільних та четверо військових, повідомляє УП.

 

07.03. В Овручі на Житомирщині Збройні сили РФ повітряним ударом зруйнували будівлю Овруцького центру зайнятості та повністю два двоповерхові житлові будинки. Відомо, що одна людина отримала травми, повідомляє Головне управління ДСНС України в Житомирській області.

07.03. Уночі внаслідок авіабомбардувань на Харківщині, яке почалося о 19:15, загинули щонайменше вісім громадян, повідомляє обласне управління ДСНС. За попередніми даними, через бомби масштабні пожежі охопили 21 будівлю в центральній частині міста: були зруйновані або частково зруйновані 11 будівель на вулицях Гіршмана, Чернишевського, Алчевських, Мироносицька. Також зруйновано багатоповерхівки, адмінбудівлі, медзаклади, заклади освіти та гуртожитки. Близько 300 рятувальників виїжджали понад 60 разів для гасіння пожеж та розбирання завалів. 

За даними начальника Слідчого управління ГУНП в Харківській області Сергія Болвінова, протягом усієї доби в Харкові загинули 27 мешканців. З початку війни від рук окупаційних сил на Харківщині загинуло 170 цивільних громадян, з яких п’ятеро дітей. 

07.03. У селищі Заворичі на Київщині окупаційні військові артилерією знищили побудовану 1873 року Георгіївську церкву Бориспільської єпархії УПЦ, повідомили мер Броварів Ігор Сапожко та “BBC News Україна“. Згоріли також декілька будинків на східній околиці селища.

 

07.03. Під час російського авіаудару по селищу Макарів на Київщині снаряд влучив у територію держпідприємства “Макарівський хлібозавод”. 13 людей загинули, повідомляє МВС. П’ятеро людей співробітники ДСНС врятували з-під завалів. За попередніми даними, загалом на території заводу перебували до 30 людей.

07.03. Російські військові розстріляли подружжя Максима та Ксенії Іовенків На Київщині. Про це свідчить запис із дрону, який опублікували журналісти німецького телеканалу ZDF. Вбивство сталося на Житомирській трасі біля села Мрія.

 

07.03. Російські військові зруйнували Ірпінську міську поліклініку та новий медичний центр, інформує Володимир Карплюк, мер Ірпеня у 2014–2018 роках, на своїй фейсбук-сторінці

07.03. Внаслідок обстрілу м. Охтирка Сумської області загинула людина, ще 14 отримали поранення, інформує Сумська обласна прокуратура. У відомстві наголосили, що російські військові порушили правила ведення війни: починаючи з 22:43 впродовж майже двох годин обстрілювали з авіації та ракетної зброї цивільну інфраструктуру міста.

07.03. У селі В’язівка Житомирської області російські війська знищили дерев’яну церкву Різдва Пресвятої Богородиці, побудовану 1862 року, повідомила членкиня ради в Українському товаристві охорони пам’яток історії та культури Ольга Рутковська.

06.03. На Миколаївщині загинули юнак, який підняв із землі осколок нерозірваного боєприпасу, та мати двох дітей.

06.03. На Миколаївщині біля населеного пункту Водяно-Лорине російські Збройні сили обстріляли машину швейцарського журналіста Гійома Бріке. Потім відібрали в нього речі. Медійник отримав поранення. За словами голови обласної військової адміністрації Марії Чорної, окупаційні війська чітко бачили, що машина використовується пресою, адже на ній були відповідні позначення.

06.03. Унаслідок обстрілів мирного населення Маріуполя Збройними силами РФ 4 березня помер півторарічний хлопчик.

Як повідомив голова Донецької ОДА Павло Кириленко, протягом 6 березня Збройні сили РФ убили щонайменше двох мешканців області. Поранення отримали щонайменше 10 людей. Встановити точні дані потерпілих у Маріуполі та Волновасі досі неможливо, каже очільник ОДА.

06.03. Окупаційні війська утворили з жителів села Тростянецької громади на Сумщині “живий щит” для охорони розгорнутої зенітно-ракетної системи С-300, каже голова Сумської військової адміністрації Дмитро Живицький.

06.03. Близько 13:35 окупаційні війська обстріляли ракетами склад з ПММ поблизу с. Гавришівка на Вінниччині. Внаслідок цього на складі площею 1 тисяча кв. м виникла пожежа, частково зруйновано адмінбудівлю. Станом на 14:35 з-під завалів рятувальники деблокували чотири людини, з них одна загинула, повідомляє ДСНС

06.03. Українські слідчі за процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури встановили, що окупаційні військовослужбовці близько 12:00 артилерійськими снарядами обстріляли супермаркет “Хазар” на  вул. Академіка Вальтера в м. Харкові. Через це загинуло чотири людини, тілесні ушкодження отримали понад 15 осіб. Точна кількість потерпілих усе ще встановлюється. 

06.03. Внаслідок авіаудару Збройні сили РФ зруйнували храм Московського патріархату та Російської закордонної церкви в м. Малин на Житомирщині, повідомляє обласна ДСНС. Також окупаційні війська зруйнували двоповерхову будівлю, знищено три автомобілі, у прилеглих приміщеннях пошкоджено вікна, двері та стіни. Поліцейські отримали повідомлення про одного загиблого внаслідок обстрілу 1974 року народження.

06.03. Під час спроб мирних мешканців евакуюватися з Ірпеня на Київщині загинуло щонайменше восьмеро цивільних, повідомляє мер міста Олександр Маркушин. За його словами, зокрема, загинула родина. В неї влучив снаряд. На очах голови міста загинули дві маленькі дитини й двоє дорослих.

Загиблі від артилерійського обстрілу Росії в Ірпені, 6 березня 2022 рік

06.03. Як повідомляє “Інтерфакс-Україна” з посиланням на очевидців, російські військові відкрили вогонь по цивільних людях у Новій Каховці, які вийшли на протест проти тимчасової окупації. За їхніми словами, поранення дістали п’ятеро людей. Крім того, окупанти застосували проти людей на мітингу світлошумові гранати.

06.03. Російські військові обстріляли житлові багатоповерхівки в Краматорську. Під вогонь потрапили будинки на бульварі Краматорський, найбільше постраждали номери 24, 18, 18-А, 21 та 15, повідомили в Донецькій ОДА. Щонайменше дві людини загинули, велика кількість отримали поранення.

06.03. Одна людина загинула та дві дістали травми внаслідок російського ракетного удару по приватному сектору м. Коростень на Житомирщині. Як повідомляє ДСНС та поліція, “зруйновано 10 приватних житлових будинків з послідуючим горінням однієї будівлі”

05.03. За добу російські війська вбили на Донеччині сімох мирних жителів, поранено ще сім. Збройні сили РФ били по Маріуполю, Ласточкиному, Богоявленці, Володимирівці, Мангушу, Верхньоторецькому, Тарамчуку. Пошкоджено 26 об’єктів. РФ розстріляла Пенсійний фонд, Будинок культури та житлові будинки, повідомляє Національна поліція.

05.03. Штаб “Операції об’єднаних сил” повідомляє про потерпілих від мін рятувальників ДСНС на Сході України. Внаслідок обстрілів Сєвєродонецька на Луганщині поранено співробітника ДСНС. А під час розмінування в Покровську на Донеччині травмовано двох піротехніків. У Лисичанську російські військові пошкодили будівлі дитячого садка та дитячого будинку “Іскорка”.

05.03. Гради окупаційних військ стріляли по території селища Радісний Сад, що на Миколаївщині. Як повідомляє “Суспільне” з посиланням на голову Радсадівської громади Юрія Піньковського, під обстріли потрапили житлові будинки та подвір’я, сади та виноградники. Серед мешканців населеного пункту є загиблі. 

05.03. У Гостомелі на Київщині російські військові прямо на порозі власного будинку застрелили 80-річного пенсіонера Миколу Мамчура, який відмовився дати їм їжу.

05.03. Збройні сили РФ застрелили трьох волонтерів з Бучі на Київщині. Молоді люди якраз намагалися допомогти з їжею місцевим мешканцям.

05.03. Внаслідок бомбардування Яковлівки російською авіацією не вцілів жоден з будинків у селищі. Із 45 осель 21 домівка була зруйнована вщент, ще 24 – пошкоджено. За даними слідчих поліції, загинули четверо людей, серед них – один прикордонник. 14 цивільних отримали поранення. Поліцейські відкрили кримінальне провадження за статтею “Порушення законів та звичаїв війни”, інформує “Суспільне”

05.03. У селищі Новопсков на Луганщині російські військові відкрили вогонь по цивільних, які вийшли на акцію протесту проти тимчасової окупації. За даними голови Новопсковської селищної ради Вадима Гаєва, поранення отримали троє людей. 

05.03.Ознайомтеся з інтерактивною мапою про обстріляні цивільні об’єкти. Автори проєкту наповнюють її даними з різних джерел, зокрема й даними від Верховної Ради. З карти випливає, що наразі найбільше цивільних обʼєктів окупаційні Збройні сили обстріляли в Київській, Харківській та Чернігівській областях.

05.03. Військові-кадирівці на танку обстріляли авто “Укрпошти” та переїхали автомобіль. Це сталося дорогою між населеними пунктами Єгорівка та Новоселівка в Запорізькій області. На місці загинули чоловік та жінка. Відомо, що співробітники “Укрпошти” розвозили пенсії та пошту за маршрутом, який проходить через населені пункти Оріхово, Омельник, Єгорівка та Новоселівка.

Співробітники “Укрпошти” спробували забрати загиблих колег, але, прибувши на місце трагедії, вони встигли тільки сфотографувати місце події, бо почали з’являтися танки окупантів, і залишатися на цьому місці було небезпечно для власного життя.

Розбита машина з тілами загиблих співробітників “Укрпошти” залишилася стояти в полі. Через бойові дії на цій ділянці місцевості та пересування військової техніки окупантів евакуація тіл загиблих наразі неможлива, повідомляє “Укрінформ”.

05.03. Внаслідок потрапляння снаряду у квартиру у Бучі загинув чоловік, повідомив видання ZMINA син загиблого Сергій Колосков

05.03. Уранці 5 березня Збройні сили РФ завдали авіаудару по Білій Церкві на Київщині. Знищено будівлі в приватному секторі. Поліція Київської області інформує про наявність потерпілих. 

 

04.03. Як повідомило виданню ZMINA Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН), з 4.00 ранку 24 лютого до опівночі 4 березня 2022 року УВКПЛ ООН зафіксувало 1 058 випадків загибелі або поранення цивільних людей в Україні. 351 загиблий (71 чоловік, 41 жінка, восьмеро хлопчиків і чотири дівчинки та 10 дітей і 217 дорослих, стать яких невідома). 707 людей отримали поранення (58 чоловіків, 40 жінок, 11 дівчаток і двоє хлопчиків, а також 23 дитини й 73 дорослих, стать яких невідома).

У Донецькій і Луганській областях зафіксовано 471 випадок (86 загиблих і 385 поранених): 355 (63 загиблих і 292 поранених) на території, яка контролюється українським урядом, і 116 (23 загиблих і 93 поранених) на території, яка контролюється незаконними збройними формуваннями Донеччини та Луганщини.

В інших областях України (столиця, Черкаська, Чернігівська, Харківська, Херсонська, Київська, Одеська, Сумська, Запорізька та Житомирська області) у місцях, які перебували під контролем уряду України на момент, коли сталися жертви, зафіксовано 587 випадків (265 загиблих та 322 поранених).

04.03. Штаб “Операції об’єднаних сил” повідомив про воєнний злочин з боку Збройних сил РФ. Російські військові обстріляли забороненими касетними бомбами місто Покровськ на Донеччині. 

 

04.03. У Ворзелі на Київщині колона окупаційних військ з літерою V з танкових кулеметів обстріляла цивільне авто: загинула 17-річна дитина та жінка, інформує Офіс генерального прокурора. Ще четверо осіб отримали осколкові поранення: серед них дівчата 17 та 7 років, повідомили в обласній прокуратурі. 

04.03. На Донеччині під обстріл Збройних сил РФ знову потрапило селище міського типу Мангуш. Росіяни гатили по населеному пункту з “градів” та влучили у вулицю Миру, Будинок культури, будівлю податкової та Пантеон слави. Відомо про жертви серед цивільних, однак їхня кількість уточнюється.

04.03. Через обстріли Збройних сил РФ села Мархалівка на Київщині загинуло щонайменше п’ятеро людей. З них троє – діти, інформує пресслужба Державної служби з надзвичайних ситуацій. Обстріл спричинив пожежу у восьми приватних будинках.

04.03. У селі Бишів на Київщині артилерійським обстрілом Збройних сил РФ пошкоджено сільський Будинок культури, згоріли три легкових автомобілі. Від ран помер мирний місцевий мешканець. Ще чотири людини поранено, повідомляє Офіс генерального прокурора України. 

04.03. За даними українських слідчих, унаслідок артилерійського обстрілу з боку Збройних сил РФ боєприпасами великого калібру території села Лютіж на Київщині вбито троє цивільних – одна жінка та двоє чоловіків.

03.03. Журналіст Андрій Цаплієнко повідомив про захоплення російськими військовими цивільних заручників у Гостомелі (Київщина), які переховувалися в підвалі. Наразі невідомо про кількість жертв. 

03.03. Як повідомило виданню ZMINA Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН), з 4.00 ранку 24 лютого до опівночі 3 березня 2022 року УВКПЛ зафіксувало 1 006 випадків загибелі або поранення цивільних осіб в Україні. 331 загиблий (71 чоловік, 40 жінок, сім хлопчиків і три дівчинки, а також дев’ять дітей і 201 дорослий, стать яких невідома) і 675 поранених (51 чоловік, 40 жінок, дев’ять дівчаток і двоє хлопчиків, а також 20 дітей і 553 дорослих, стать яких невідома)

У Донецькій і Луганській областях ООН зафіксувала 440 випадків (77 загиблих і 363 поранених): 331 (54 загиблих і 277 поранених) на території, яка контролюється українським урядом, і 109 (23 загиблих і 86 поранених) на території, яка контролюється незаконними збройними формуваннями.

В інших областях України (м. Київ, Черкаська, Чернігівська, Харківська, Херсонська, Київська, Одеська, Сумська, Запорізька та Житомирська області) у місцях, які перебували під контролем уряду на момент, коли сталися жертви, зафіксовано 566 випадків (254 загиблих та 312 поранених).

03.03. Внаслідок авіаційних ударів Збройних сил РФ у Чернігові загинули щонайменше 33 людини, 18 людей отримали травми, інформує ДСНС

 

03.03. В Ірпені внаслідок обстрілу Збройними силами РФ загинула дитина, інформує міський голова Ірпеня Олександр Маркушин з посиланням на лікарів.

03.03. Протягом доби, як повідомляє “Суспільне”, в Чернігівській області ліквідовано п’ять пожеж. З них дві сталися через обстріли в житловому секторі, три – з інших причин. Врятували 13 осіб, з них 10 дітей. Загинули дві людини.

03.03. Внаслідок авіаудару Збройних сил РФ зруйновано Охтирську ТЕЦ. Рятувальники виявили тіла трьох загиблих людей, інформує ДСНС. Роботи довелося зупинити через загрозу чергового авіаудару.

03.03. Від бомбардувань російською авіацією Чернігова загинули 47 людей, ще 18 отримали травми. Серед загиблих 38 чоловіків і дев’ять жінок. Такі дані з посиланням на інформацію з медичних закладів оприлюднила Чернігівська ОДА. 

03.03. На Одещині, в селі Біленьке, під час двох обстрілів Збройних сил РФ загинула одна людина, одна отримала поранення. Через небезпеку повторних ударів місцева влада ухвалила рішення про евакуацію мешканців села, у якому проживає близько 330 людей. 

03.03. Уночі в місті Ізюм унаслідок ракетних та авіаційних ударів Збройних сил РФ загинули дев’ятеро людей. Із них щонайменше двоє дітей, повідомляє співробітник Ізюмської РДА Степан Масельський.

03.03. У селі Гатне Фастівського району на Київщині через потужний авіаудар з боку російських військ суттєво пошкоджено приватні будинки, повідомляє поліція Київщини й управління Держслужби з надзвичайних ситуацій. Одна людина загинула, одна постраждала.

 02.03. Близько 8:10 у Харкові внаслідок ракетного удару по будівлі СБУ в Харківській області, Головного управління Нацполіції, танкового училища, університету повітряних сил та будівлі Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна, за попередніми даними, загинув один цивільний, троє поліцейських, 15 людей поранено. 

Під обстрілами також загинула співробітниця Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Марина Феніна.

За словами начальника Слідчого управління ГУНП в Харківській області Сергія Болвінова, у місті обстріляли будинки 36, 36-А, 40-А, 54 на вул. Героїв Праці та будинок 103-Г на вул. Тракторобудівників. За попередніми даними, один загиблий біля буд. 36 на вул. Героїв Праці, 0двоє поранених біля буд. 36 на вул. Героїв Праці, двоє вбитих біля буд. 103-Г на вул. Тракторобудівників.

Як повідомив 9 березня Сергій Болвінов, внаслідок руйнування будівлі Головного управління Нацполіції у Харківській області чотири людини загинули, ще 15 травмовані. Завали продовжують розбирати.

02.03. О 8:00 Збройні сили РФ завдали удару по житловому будинку в місті Ірпінь Київської області. Внаслідок цього загинула цивільна жінка, повідомляє кореспондентка “Суспільного” Христина Гаврилюк.

02.03. Після обстрілів до місцевої лікарні Костянтинівки на Донеччині доставили чотирьох поранених. Одна людина померла, ще одна перебуває у вкрай важкому стані, повідомив очільник Донецької ОДА Павло Кириленко.

02.03. Близько 15.30 в селі Водяне від гранати окупантів постраждали двоє мирних жителів. Стан одного чоловіка дуже важкий. Другий отримав поранення середньої важкості, повідомляє голова Енергодарської міської ради Дмитро Орлов

02.03. За даними українських слідчих, з 1–2 березня після масивного обстрілу об’єктів інфраструктури та житлових будівель Херсона загинули цивільні люди, пошкоджено інфраструктуру. Серед убитих 30-річний чоловік у районі Кримського переїзду. Слідчі ідентифікували сина з матір’ю, які загинули квартирі, що палала, житлового масиву “ХБК”. Також відомо про розстріл російськими військовими подружжя в автомобілі на вул. Тарле, повідомляє “Суспільне”.

02.03. Збройні сили РФ вчинили авіаналіт о 23:30 на село Яковлівка на Харківщині. У ньому мешкало 600 людей. Як повідомляє “Суспільне”, село практично зруйновано. Уночі евакуювали 11 людей, 11 поранено, четверо загинуло, повідомив голова Мереф’янської громади Веніамін Сітов

01.03 та 02.03. Збройні сили РФ обстріляли хірургічний і санітарний відділи комунального некомерційного підприємства “Василівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування”. Як повідомляє Запорізька ОДА, троє загинуло від отриманих поранень, чотири людини зазнали тяжких поранень. 

Матеріальні збитки значні. Пошкоджено приймальне, реанімаційне та хірургічне відділення.

01.03. Як повідомило виданню ZMINA Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН), з 4.00 ранку 24 лютого до опівночі 1 березня 2022 року УВКПЛ ООН зафіксувало 802 випадки загибелі або поранення цивільних осіб в Україні: 249 загиблих (31 чоловік, 27 жінок, шестеро хлопчиків і три дівчинки та вісім дітей і 174 дорослих, стать яких поки що невідома). Поранення отримали 553 людей (45 чоловіків, 33 жінки, сім дівчаток і два хлопчики, а також 21 дитина і 445 дорослих, стать яких поки що невідома).

01.03. У місті Мелітополь Запорізької області обстрілами військ Російської Федерації зруйновано 31 житловий будинок, повідомляє “Укрінформ” із посиланням на міського голову Мелітополя Івана Федорова.

01.03. Як повідомляє МВС України, в центрі Маріуполя внаслідок артилерійського обстрілу окупаційних військ загинуло щонайменше дві людини, зокрема 16-річний хлопець. Троє поранено. Відомо, що близько 17:30 відбувся новий обстріл міста. Збройні сили Росії обстріляли житлові будинки в центрі міста та Лівобережному районі. Вагомих руйнувань зазнало також приміщення школи №16.

01.03. Російські війська з “градів” обстріляли мікрорайон Масани та проспект Миру, що на виїзді з Чернігова в напрямку Ріпок, повідомляє “Суспільне” з посиланням на голову ОДА В’ячеслава Чауса. 

01.03. Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив про вбивство російськими військовими медика Марини Калабіної. Жінка була лікаркою-анестезіологинею Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії. Її машину розстріляли, коли вона везла пораненого племінника до лікарні із села Кухарі на Київщині.

01.03. Стало відомо, що російські військові під час церковної служби вбили священнослужителя Максима Козачину біля смт Іванків на Київщині, повідомляє Hromadske з посиланням на речника ПЦУ, архієпископа Євстратія Зорю. Священнослужитель Дмитро Поворотний, який назвався земляком вбитого Козачини, запевняє, що чоловіка вбили, щоб відібрати його машину: “Просто витягли із салону і розстріляли“.

01.03. Внаслідок удару по Київській телевежі загинули п’ятеро людей, ще п’ять отримали поранення, повідомляє столичне управління ДСНС.

01.03. Близько 12:00 у с. Дачне Одеського району стався обстріл, внаслідок чого пошкоджено газовий трубопровід, близько дев’яти приватних будинків та виникло загоряння приватного гаража, через що загинула одна людина та дві особи постраждало, повідомляє ДСНС.

01.03. О 9:00 Збройні сили Росії обстріляли центр міста Василівка Запорізької області. Снаряди прилетіли на подвір’я місцевої школи. Через обстріл двоє людей отримали тяжкі поранення, повідомила Запорізька ОДА з посиланням на речника Запорізької обласної військової адміністрації, полковника ЗСУ Івана Ареф’єва.

01.03. У селищі Чорноморське Бехтерської територіальної громади на Херсонщині внаслідок обстрілу двоє місцевих жителів застрелено, троє тяжко поранено, повідомив голова Херсонської ОДА Геннадій Лагута

01.03. О 10:53 у Херсоні під час обстрілів у два дев’ятиповерхові житлові будинки потрапив снаряд, внаслідок чого зруйновано квартири на другому та третьому поверхах. В одному з будинків виникла пожежа, через це попередньо постраждало чотири людини, повідомляє “Укрінформ”.

01.03. В центрі Херсона російські військові розстріляли автівку, в якій їхала 17-річна Анастасія Мостова, її подруга, також Настя, та друг на ім’я Вагік. Усі вони загинули.

Фото з матеріалу Бабеля

01.03. Близько 22:16 внаслідок авіаудару попередньо пошкоджено 10 приватних житлових будинків і У трьох з них виникла пожежа. та пошкоджено вікна в будівлі міської лікарні. 

Попередньо загинуло дві людини, 16 отримали травми, повідомляє ДСНСРятувальники з підвалів та завалів урятували 12 осіб, з них шість дітей.

01.03. Російські війська вчинили ракетний удар по майдану Свободи в Харкові, де розташована Харківська обласна державна адміністрація. За даними Харківської військової обласної адміністрації, унаслідок ракетного удару загинуло щонайменше 10 людей. ДСНС України повідомляє про 24 поранених, зокрема одну дитину. З-під завалів рятувальники дістали 10 людей.

Відомо про загибель професора Олега Амосова. Він помер у лікарні внаслідок поранень від обстрілу житлового кварталу в Харкові, повідомляє університет ім. Каразіна. Науковець завідував кафедрою економічної теорії та публічних фінансів навчально-наукового Інституту державного управління.

Станом на 16:00 внаслідок авіаудару між другим та третім під’їздом п’ятиповерхового житлового будинку і Всього шість під’їздів. у Харкові загинуло вісім осіб та шість осіб постраждало. Рятувальники врятували 38 людей, із них двох деблокували, інформує ДСНС.

Крім того, снаряди влучали в житлові масиви, центр міста, лікарню та університет. 

З-під завалів Харківської обласної адміністрації на вулиці Сумській дістали тіла 24 загиблих, інформує “Суспільне”.

28.02. Як повідомило Управління Верховного комісара ООН з прав людини виданню ZMINA, 28 лютого низка місць на території, яка контролюється урядом України, зазнала обстрілів з важкої артилерії, реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) та авіаударів. Через це загинули щонайменше 18 цивільних осіб та було поранено 51 цивільну особу в Чернігівській, Донецькій, Харківській, Київській, Луганській та Сумській областях. У Харкові під кілька обстрілів з РСЗВ потрапили житлові квартали. З добу зафіксовано не менш ніж 46 жертв серед цивільних осіб: дев’ять загиблих (шість дорослих та три дитини) та 37 поранених (34 дорослих та три дитини).

28.02. У смт Калинівка на Київщині внаслідок бомбардування о 19:00 вщент зруйновано будинок. Рятувальники виявили залишки тіла господарки, вони шукають чоловіка, кажуть у ДСНС.

28.02. В Охтирці на Сумщині рятувальники ДСНС залучалися до розбору зруйнованих конструкцій у провулку Штагера. Під час проведення робіт, які тривали до обстрілу міста реактивними системами залпового вогню, з-під завалів вдалося дістати тіла семи загиблих людей, інформує ДСНС України

28.02. Внаслідок обстрілу російськими військовими житлових кварталів Харкова загинуло 11 людей. Десятки отримали поранення, повідомив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов. За його словами, загинули мирні жителі, які вдень вийшли до аптек, по продукти, питну воду.

28.02. У Маріуполі від поранень унаслідок обстрілу російських військ померла шестирічна дівчинка. Її привезли в міську лікарню разом з пораненим батьком. Лікарі всіма силами намагалися її врятувати, але вона померла на його очах, повідомляє кореспондент інформаційної агенції Associated Press.

28.02. У Бердянську військовослужбовець Збройних сил Росії застрелив місцевого жителя через те, що він не дав йому мобільний телефон, щоб зателефонувати додому. Також повідомляється, що російські війська займаються мародерством та вчиняють грабежі. 

27.02. Українські повітряні сили збили крилату ракету, випущену по Києву з території Білорусі. Про це повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний на своїй фейсбук-сторінці.

27.02. У Києві під обстріл потрапила машина з мирними мешканцями, їх доправили в дитячу лікарню “Охматдит”. Повідомляється, що одна дитина загинула. Двоє дітей та ще двоє дорослих дістали поранення. Про це у фейсбуку написала спеціальна кореспондентка ТСН Наталя Нагорна.

27.02. На Сумщині окупаційні війська розстріляли автобус із цивільними й не підпускають до нього швидкі. Про це повідомив голова Сумської обласної військово-цивільної адміністрації Дмитро Живицький у телеграмі.

27.02. Біля селища Бабинці Бучанського району російські військові обстріляли цивільне авто. В результаті вбито одного чоловіка. Про це повідомив військовий журналіст Андрій Цаплієнко в телеграмі.

27.02. Вранці в місті Буча під Києвом внаслідок російських обстрілів снаряд потрапив у житловий дев’ятиповерховий будинок за адресою вул. Вокзальна, 101. Там виникла пожежа. Попередньо жертв та потерпілих немає. Про це повідомляє ДСНС.

26.02. У селищі Зеленівка, що входить до Херсона, російські військові розстріляли з автоматичної зброї цивільного журналіста Ділєрбека Шакірова, а в Харкові влучили в багатоповерхівку. Про це написала генпрокурорка Ірина Венедіктова на фейсбук-сторінці.

26.02. Уранці 26 лютого на вулиці Олени Теліги в Києві російська ДРГ розстріляла машину, де перебувала родина з трьома дітьми. На місці загинула чотирикласниця Поліна та її батьки, двоє інших дітей – у важкому стані в лікарні. Про це повідомив секретар Київради Володимир Бондаренко на своїй фейсбук-сторінці.

26.02. Мер столиці Віталій Кличко повідомив про шістьох загиблих цивільних у Києві, серед них одна дитина. 25 цивільних поранено, зокрема три дитини.

26.02. Унаслідок авіаудару по селищу Сартана в передмісті Маріуполя загинули щонайменше четверо цивільних. Дев’ять поранено, зокрема дитину. Поліція порушила справу за статтею Кримінального кодексу про воєнний злочин.

26.02. Російські війська розстріляли рейсовий автобус із мешканцями Торецької громади поблизу села Волохів Яр на Харківщині, інформує голова Донецької ОДА Павло Кириленко. П’ятеро людей загинули, шестеро поранено. Відомо, що серед загиблих – дві 42-річні жінки й троє чоловіків, двоє з них 2000-го та 2004 року народження.

26.02. Унаслідок повномасштабного нападу Росії вже загинуло 198 цивільних, серед них троє дітей. Про це вранці 26 лютого повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

26.02. Протягом трьох ракетних ударів по військовій частині та обстрілу житлових кварталів в Охтирці на Сумщині близько 70 осіб отримали поранення. Станом на 16:00 26 лютого близько 300 мешканців міста перебували в Охтирській центральній районній лікарні з пораненнями. Лікарня заявляла про необхідність донорської крові. 
 
26.02. Журналіст і фотограф данського таблоїда Ekstra-Bladet були поранені, коли робили репортаж із Сумської області в суботу. Про це повідомляє Reuters.
 
26.02. Під час артилерійського обстрілу смт Бородянка на Київщині о 13:40 снаряд потрапив у будинок, після чого виникла пожежа. У цьому помешканні перебувала родина оперуповноваженого місцевого управління поліції. Як повідомляє Офіс генерального прокурора, загинули шестеро людей. Дитина 2020 року народження – у тяжкому стані.
 
Українські слідчі за процесуального керівництва Київської обласної прокуратури відкрили провадження за фактами порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).
26.02. Близько третьої години ночі в житловий будинок у Києві на проспекті Лобановського, 6-А, влучила ракета Збройних сил РФ. Про це повідомила ДСНС.
 
26.02. Внаслідок поранення після обстрілу загинув соліст балетної трупи Національної опери Артем Дацишин. Чоловік був тяжко поранений і помер у лікарні, повідомила колишня співробітниця Київського оперного театру Тетяна Боровик.
 

26.02. На Херсонщині росіяни вбили Віктора Далібожка, двох його синів та їхнього знайомого, а тіла чоловіків скинули в яр поблизу Чорнобаївки. Лише через пів року родичам вдалося знайти та опізнати своїх рідних.

25.02. Окупаційні війська обстріляли екстрену бригаду швидкої допомоги в Запорізькій області та бригади екстреної медичної допомоги на півночі Київської області. Крім того, у Чернігові російські війська відкрили вогонь на території психіатричної лікарні. Про це заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

25.02. Російські військові масово розстрілювали цивільних з використанням автоматичної зброї та бронетехніки в Гостомелі. 

25.02. У ніч на 25 лютого, близько п’ятої ранку, Росія зробила ракетні постріли по цивільних об’єктах у Києві. Сили протиповітряної оборони відбили цю атаку, але уламки ракети впали на житловий будинок і спричинили пожежу. Поранено та травмовано вісім людей. Про це повідомляють Сухопутні війська ЗСУ та ДСНС.

 
 
25.02. Під час обстрілу російськими військами дитячого садка “Сонечко” в Охтирці на Сумщині на місці загинуло три особи і 17, зокрема, троє дітей, отримали поранення різного ступеня тяжкості. Двоє поранених, зокрема одна дитина, померли того ж дня в лікарні. Відомо, що у двоповерхову будівлю дитячого садка потрапили два снаряди. Як повідомила радниця голови Сумської військової адміністрації Альона Бояринова, 26 лютого від поранення померла семирічна Аліса. 
 
Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Збройні сили Росії обстріляли цивільну установу з “ураганів”. 

25.02 На Київщині окупаційні військові розстріляли машину Олега Булавенка, який разом із сином евакуював своїх собак, інформує “Новое время”. Чоловік помер, загинули і два собаки. Його син вижив.

 

24.02 Через масштабне вторгнення РФ в Україні 24 лютого, за попередніми даними, загинули 57 людей. 169 були поранені, повідомив керівник Міністерства охорони здоров’я Віктор Ляшко

Управління Верховного комісара ООН з прав людини повідомило про щонайменше 127 потерпілих серед цивільного населення в Україні. З них 25 загиблих та 102 поранених унаслідок обстрілів та авіаударів. В ООН наголошують, що ці цифри недооцінені.

24.02 Окупаційні військові розстріляли родину Федьків на Херсощині, яка намагалася автомобілем переїхати в інший населений пункт, щоб знайти прихисток, повідомляє ВВС України.  

24.02. Правозахисна організація Human Rights Watch підтвердила, що 24 лютого Збройні сили РФ використали касетний боєприпас проти лікарні у Вугледарі на Донеччині. Четверо цивільних убито, 10 отримали поранення, зокрема медичний персонал. 

24.02 Херсонська ОДА повідомляє про загибель в області чотирьох цивільних, двоє з них – діти. 

24.02 У Броварах на Київщині внаслідок російських обстрілів загинули шестеро людей, ще 12 поранено. Про це повідомив мер Броварів Ігор Сапожко.

24.02. На Херсонщині через вторгнення російських військ загинуло четверо цивільних, з них двоє дітей. Постраждало 16 цивільних, серед яких четверо дітей. Про це повідомляє Херсонська ОДА. 

24.02. В Умані ракета потрапила в магазин. Загинув чоловік, який проїжджав поблизу, інформує речниця Головного управління Нацполіції області Зоя Вовк. Ще п’ять осіб звернулися до лікарні з травмами.

24.02. У Маріуполі внаслідок обстрілу одна людина загинула. Двоє поранено.

24.02. У Конотопському районі під обстріл потрапив автомобіль, унаслідок чого постраждала жінка з дитиною.

24.02. В селі Семихатки Генічеського району на Херсонщині під час обстрілу загинув 17-річний хлопець.

24.02. У місті Чугуїв на Харківщині внаслідок обстрілу російських військ загинув неповнолітній. Про це повідомили в Державній службі з надзвичайних ситуацій.

Як відомо, у низці українських міст близько п’ятої ранку 24 лютого пролунали потужні постріли. Про них повідомили в соцмережах мешканці Києва, Харкова, Чернігівської області, Одеси. Російський президент Володимир Путін у своєму телезверненні оголосив про вторгнення в Україну. 

Українські державні органи та президент України закликають громадян не панікувати. Вони обіцяють регулярно повідомляти про розвиток подій. Ознайомтеся з інструкцією “У разі надзвичайної ситуації або війни”. За сприяння молодіжного руху Teenergizer і Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні надають психологічну допомогу підліткам. 

Центр прав людини ZMINA, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Truth Hounds, Ukrainian Legal Advisory Group збирають та систематизують воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення. Для майбутнього трибуналу повідомте нас про такі міжнародні злочини у вашому населеному пункті або районі на warcrimeSOS.UA@gmail.com. 

Ознайомтеся з детальною пам’яткою фіксації доказів злочинів проти цивільного населення.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter