Після звільнення Київщини від окупантів на експертизу вивезли понад 400 тіл цивільних – Венедіктова

Дата: 03 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

З території Київської області, звільненої від російських окупантів, вивезли 410 тіл вбитих і закатованих мирних жителів цих жертв оглядають судмедексперти для документування воєнних злочинів Росії. 

Про це у фейсбуку повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.

Буча, Київська область. Vadim Ghirda, Ronaldo Schemidt, УНІАН
“В бюро судмедекспертизи постійно чергують прокурори, слідчі та судові експерти для проведення оглядів, розтинів та відбору зразків ДНК. З території Київщини наразі вивезено 410 тіл вбитих мирних мешканців, за 1–3 квітня 140 з них вже оглянуто прокурорами та іншими фахівцями”, — зазначила генпрокурорка.

За її словами, на звільнених територіях Київщини — надважливі докази жорстоких воєнних злочинів РФ: “Це пекло, яке треба задокументувати, щоб покарати нелюдів, які влаштували його на нашій землі“.

Венедіктова повідомила, що вся звільнена від окупантів територія поділена на квадрати, в кожному з яких працюють слідчо-оперативні групи з прокурорів, слідчих та оперативників Нацполу.

До цих груп залучають інспекторів-криміналістів, вибухотехніків, кінологів, судово-медичних експертів чи лікарів: “Попереду — завжди ДСНС — вороги замінували міста і села, залишилось багато не здетонованих боєприпасів, вони залишили “розтяжки” навіть на трупах місцевих“.

Буча, Київська область. Vadim Ghirda, Ronaldo Schemidt, УНІАН

Для проведення слідчих дій на території тільки Бучанського району зараз залучено понад 50 співробітників Нацполіції та прокурорів.

Аналогічна робота також розгортається у всіх звільнених населених пунктах Київської та Чернігівської областей. 

Надалі Офіс генпрокурора збільшить чисельність слідчо-оперативних груп.

Паралельно відбувається робота з місцевим населенням, пошук свідків, потерпілих, збір фото- і відеодоказів.

Нагадаємо, що впродовж останніх днів на Київщині від російських окупантів звільнили десятки населених пунктів й невдовзі після цього почала надходити інформація про звірства загарбників. Так, за 20 кілометрів від Києва біля траси під ковдрою знайшли тіла 4-5 мертвих голих жінок, яких росіяни намагалися спалити на покришках просто на узбіччі дороги. Відомо, що загарбники ґвалтували жінок на Київщині. 

У Бучі окупанти розстріляли сотні цивільних. У місті знайшли братську могилу, де поховані 280 людей зі зв’язаними руками. Багато з вбитих – це чоловіки віком від 18 до 60 років. Знаходили серед вбитих росіянами й підлітків. Про такі випадки розповів мер Бучі Анатолій Федорук виданню The Guardian.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter