Донеччина та Луганщина: за минулу добу військові РФ вбили вісім цивільних та зруйнували 48 житлових будинків

Дата: 07 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Російські окупанти продовжують убивати мирне населення східних регіонів України. За минулу добу, 6 червня, загинуло щонайменше вісім цивільних осіб, 15 людей поранено. Інформація про потерпілих та загиблих уточнюється.

Про це повідомили в пресслужбі угруповання Об’єднаних сил.

Фото: Сергій Гайдай

Російські війська обстріляли 28 населених пунктів Донецької і Луганської областей. На Донеччині обстрілів зазнали Бахмут, Авдіївка, Красногорівка, Часів Яр, Миколаївка, Мар’їнка, Курахове, Нью-Йорк, Орлівка, Піски, Богоявленка, Первомайське, Нетайлове, Георгіївка, Берхівка. На Луганщині – Сєвєродонецьк, Борівське, Лисичанськ, Привілля, Новодружеськ, Білогорівка, Золоте, Гірське, Комишуваха, Тошківка, Врубівка, Устинівка, Сиротине.

У селищі Нью-Йорк пошкоджено будинки, під завалами яких перебувають люди. Наразі там тривають пошуково-рятувальні роботи.

За інформацією голови Донецької ОДА Павла Кириленка, 6 червня росіяни вбили чотирьох мирних жителів Донеччини: двох у Нью-Йорку, одного в Часовому Ярі та одного в Пісках. Ще сім людей отримали поранення. Також сьогодні вдалося уточнити інформацію щодо одного загиблого в Лимані та двох поранених у Лиманській громаді. Крім того, у Костянтинівці зареєстровано чотирьох цивільних, які отримали поранення на Луганщині.

Унаслідок обстрілів зруйновано та пошкоджено 59 цивільних об’єктів. Серед них 48 житлових будинків, підприємство “ПАОК”, будівля департаменту цивільного захисту та приміщення сімейно-спортивного клубу “Магама”, адмінбудівля сільської ради та магазин, дитячий садок, ліцей № 14, гірничо-індустріальний фаховий коледж, павільйони Центрального ринку, кафе. А також двічі влучили в птахофабрику “Фенікс”.

За минулу добу з районів ведення бойових дій рятувальники евакуювали 1238 людей.

За даними керівників областей, від початку вторгнення Росії в Україну внаслідок обстрілів та бомбардувань на Луганщині загинуло 345 мирних мешканців, на Донеччині – 478. Наразі неможливо встановити точну кількість убитих у Маріуполі та Волновасі.

6 червня стало відомо, що внаслідок обстрілів минулої доби російськими військовими Донецької та Луганської областей загинули щонайменше вісім людей.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter