Війська РФ завдали ракетних ударів по Харкову та області – загинули п’ятеро цивільних

Дата: 09 Вересня 2022
A+ A- Підписатися
Російські війська завдали ракетних ударів по Харкову та районах області, внаслідок чого за добу загинули п’ятеро людей і ще десятьох госпіталізували.
 
Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.
 
Наслідки обстрілу Харкова росіянами. Джерело: телеграм-канал Олега Синєгубова

“Цієї ночі ворог інтенсивно завдавав ракетних ударів з РСЗВ по Харкову й області. Частина ракет “самоліквідувалася” на території РФ. У Харкові внаслідок російського терору сталася пожежа та руйнація триповерхової адмінбудівлі в Салтівському районі, є влучання в Київському районі – постраждала одна жінка 53 років”, ідеться в повідомленні.

Пізніше Синєгубов додав, що поранена жінка померла у лікарні.

Впродовж доби, за даними ОВА, зазнавали ударів загарбників Ізюмський, Харківський, Чугуївський і Богодухівський райони.

Вночі війська РФ завдавали ударів по Харківському району одна ракета влучила в землю поблизу приватних будинків, пошкоджені вікна.

Зранку медики госпіталізували чоловіка в Дергачівській громаді, де також окупанти продовжують чинити терор проти мирного населення. Чугуївський район також піддавався активним обстрілам росіян. У Чугуєві, на жаль, загинула жінка 60 років. Пошкоджені приватні будинки, учбово-спортивний центр, господарчі споруди”, зазначив Синєгубов.

Загалом за добу медики госпіталізували 10 людей: 8 у Харкові, 1 в Лозівському районі, 1 в Чугуївському районі. П’ятеро людей загинули, троє – у Харкові, одна людина – на Чугуївщині, а також одна людина в Ізюмському районі.

За словами очільника ОВА українські військові відбивають наступи російської окупаційної армії, зокрема у районах населених пунктів Уди, Костянтинівка, Вірнопілля, Плоске та Кам’янка. Російська армія деморалізована, відступаючи, намагається евакуювати поранених та пошкоджену техніку.

Як відомо, вранці 8 вересня війська РФ обстріляли два житлові райони Харкова. Унаслідок обстрілу Індустріального району двоє людей загинули, п’ятеро отримали поранення.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter