Куди звернутися по безкоштовну психологічну допомогу – перелік організацій

Дата: 29 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну серйозно позначилось на психологічному стані українців та українок. Якщо ви відчуваєте наслідки війни на своєму психічному здоров’ї, вам може знадобитися допомога кваліфікованих фахівців. Чим раніше ви до них звернетеся, тим швидше зможете повернутися до якіснішого життя. Допомога спеціаліста потрібна, якщо тривалий час у вас панує поганий настрій, відсутнє бажання щось робити, ви постійно відчуваєте тривогу, багато хвилюєтеся або ж стосунки з близькими та друзями стали складними. 

ZMINA зібрала контакти організацій, що надають як безплатну психологічну підтримку, так і платні консультації.

Оригінальна ілюстрація взяти з відкритого доступу

People in need  — міжнародна допомога від чеської гуманітарної організації, яка працює цілодобово. За необхідності залучає, зокрема, юридичних фахівців, поліцію. Номер телефону:  0 (800) 210 160.

Безкоштовну та анонімну психологічну допомогу можна також отримати за гарячою лінією Міжнародної організації з міграції 0 800 211 444. Понад 30 психологів та психіатрів працюють на лінії з 10:00 – 20:00 без вихідних. Консультації доступні українською, російською, англійською, арабською та бенгальською мовами. 

Безкоштовна “гаряча лінія” київського контактного центру 15-51 підтримує людей, які переживають посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). За цим номером дипломовані психологи допоможуть подолати стресові розлади, навчать, як упоратися з наслідками психологічної травми, адаптуватись після вимушеної зміни місця проживання, пережити втрату близької людини або родича, навчать навичкам подолання тривоги та розкажуть, як регулювати психологічний стан в умовах війни. Аби поспілкуватися з професійним психологом потрібно з 08:00 до 20:00 прослухати за номером 15-51 голосове меню та обрати номер “3” для з’єднання з психологом.

Асоціація професійного розвитку психологів та психотерапевтів в Україні надає психосоціальну підтримку, зокрема, може сконтактувати з різними соціальними службами й розрахована на будь-які запити від цивільних, військових та їхніх родичів. +38 (096) 260 15 75 (з 10:00 до 18:00 щоденно).

Благодійний фонд “Голоси дітей” допомагає дітям. Офлайн займаються з дітьми від трьох років, онлайн – зі старшими дітьми. Працюють фахівці з усіма травмами та захворюваннями. +380 (95) 785 60 69.  

Розкажи мені” на основі сучасних протоколів, науково-доведених досліджень створили бот “Друг” – він надає першу психологічну допомогу. Бот радить, як покращити своє самопочуття, з ким варто ділитися думками, пояснює базові психологічні терміни. Також у боті є можливість залишити заявку для отримання допомоги. 

Фонд “Запорука” допомагає пережити будь-які травми. Лінію психологічної допомоги створили після початку повномасштабної війни. Консультації можуть бути як онлайн, так і офлайн. 0 800 4000 23 (з України), +38 (050) 493 03 07

Національна гаряча лінія для дітей та молоді працює для людей будь-якого віку, де кожен може анонімно і конфіденційно отримати підтримку, проконсультуватися з психологами, юристами та соціальними працівниками про порушення прав дитини. 0 800 500 225 (дзвінки зі стаціонарних телефонів в межах України та з мобільних телефонів усіх українських операторів безплатні) або 116 111 (безплатно з мобільних телефонів усіх українських операторів. Лінія цілодобова.

Центр здоров’я та розвитку “Коло сім’ї” допомагає людям від одного року життя. Психологи не працюють з психозами й шизофренією. Запис на консультацію у Львові +38 (098) 559 65 21 (з 10:00 до 17:00, субота та неділя вихідні).

Також психологічну допомогу військовим та їхнім близьким надають психологи в межах кампанії  “Варто жити”. 

Крім того, для самозарадності можна пройти онлайн-курси “Базова психологічна допомога в умовах війни”, “Знати, як допомогти” та виконати вправи й рекомендації в ілюстрованому керівництві Всесвітньої організації охорони здоров’я про важливі навички в періоди стресу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter