Українські волонтери запустили лінію психологічної допомоги військовим та їхнім близьким: як отримати допомогу?

Дата: 27 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні запустили кампанію на підтримку всеукраїнського центру надання безплатної кваліфікованої психологічної підтримки для військових та їхніх близьких.

Про це повідомили на сайті кампанії, що отримала назву “Варто жити”. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Jean-Francois Benoit/CBC

Проєкт створювали у співпраці MASHAV Carmel Training Center, ITC – Israel Trauma Coalition, австралійський фонд United Ukraine Appeal, заснований групою небайдужих українців, Фонд Яніни Соколової та КМДА. 

Щонайменше 55 психологів з досвідом роботи із військовими та з рідними військових працюють у кол-центрі, а перед тим пройшли кілька етапів відбору та навчань.

“Війна ламає як долі, так і душі. Всі люди у камуфляжі знають: те, що ми бачили й продовжуємо бачити щодня, залишається в тобі. І інколи його стає забагато. А інколи його більше ніж тебе… Як немає ніякого сорому у тому, щоб говорити із кардіологом про проблеми з серцем, немає ніякого сорому й у тому, щоб говорити з професіоналом про проблеми з душею”, – розповідає молодший сержант ЗСУ Юрій Гудименко

Усі психологи проєкту працюють з різних куточків України та з-за кордону на волонтерських засадах, а допомагають як військовим та їхнім родичам, так і коханим військових, їхнім друзям та колегам.

“Для нас важливий спокій як на передовій, так і в тилу”, – кажуть творці проєкту. 

Щоб отримати допомогу, необхідно зателефонувати на номер 5522 та натиснути кнопку 2. Усі дзвінки безплатні з мобільного для абонентів lifecell, Vodafone та Київстар. 

Лінія працює з 11-ї до 19 години по буднях. Не працюють психологи на вихідних та на державні свята. 

Усі охочі також можуть допомогти проєкту. 

Нагадаємо, що за рік роботи Центр психологічної підтримки ВМС в Одесі допоміг більш ніж двом сотням військових та членам їхніх родин. 

Приблизно десяти мільйонам українців через війну загрожує гострий стрес, тривога, депресія, вживання психоактивних речовин і посттравматичний стресовий розлад, прогнозують у ВООЗ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter