ВООЗ: Мільйони українців цієї зими виживатимуть, борючись із холодом, психічними розладами та ковідом

Дата: 22 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я, цієї зими через проблеми, спричинені повномасштабним російським вторгненням, життя мільйонів людей в Україні опиниться на межі виживання. 

Таким прогнозом поділився директор Європейського регіонального бюро ВООЗ Ганс Клюге

Фото: Anne Pellichero / WHO

Клюге вже вчетверте цього року приїжджає до України: у листопаді в Києві він був через декілька днів після найбільшої хвилі ракетних ударів, що завдала Росія від початку вторгнення.

“Україна зіткнулася з термокризою на додачу до тієї, що спричинена війною та пандемією (коронавірусу. – Ред.). Половину енергетичної інфраструктури або пошкоджено, або зруйновано. Це вже має негативний вплив на систему охорони здоров’я та здоров’я людей загалом”, – описує нинішню ситуацію він.

У ВООЗ підтвердили 703 атаки російських військових на українську систему охорони здоров’я від кінця лютого. 

“Атаки призводять до того, що сотні лікарень та медичних закладів більше не працюють на повну: їм не вистачає палива, води та електроенергії для задоволення основних потреб. Пологовим відділенням потрібні кувези; банкам крові потрібні холодильники; ліжка інтенсивної терапії потребують вентиляторів; і всім потрібна енергія”, – каже Клюге. 

Ганс Клюге під час візиту в Києві. Фото: твіттер-акаунт Клюге

Директор регіонального бюро ВООЗ окреслив список загроз, з якими доведеться зіткнутись українцям цієї зими, і те, як вони вплинуть на життя: 

  • через відсутність тепла та безпеки вдома 2–3 мільйони людей будуть змушені шукати його деінде; 
  • вони зіткнуться з проблемами зі здоров’ям, які в організації назвали “унікальними”, зокрема респіраторними інфекціями, такими як ковід, пневмонія та грип, а також серйозним ризиком дифтерії та кору серед невакцинованих; 
  • втрата дому та інші наслідки війни негативно вплинуть на психічне здоров’я українців, і вже близько десяти мільйонам загрожує гострий стрес, тривога, депресія, вживання психоактивних речовин і посттравматичний стресовий розлад;
  • мільйони українців мають ослаблений імунітет до коронавірусу або взагалі його не мають, але епідемія ковіду все ще продовжується в Україні; 
  • щонайменше 17 тисяч людей з ВІЛ у Донецьку, за оцінками ВООЗ, незабаром можуть залишитись без критично важливих антиретровірусних препаратів, які допомагають їм вижити.

Клюге каже, що в разі доступу до нещодавно відвойованих ЗСУ і досі окупованих росіянами регіонів у ВООЗ готові до негайної мобілізації своїх зусиль.

“Українська система охорони здоров’я зараз стикається з найгіршими днями війни. Перетерпівши понад сім сотень атак, тепер вона також є жертвою енергетичної кризи. Її стискають з усіх боків, і кінцевою жертвою стають пацієнти. Ми маємо знайти практичні рішення, які дозволять продовжувати роботу медичної системи цієї зими. Але це не стабільний сценарій. Ця війна має закінчитися, перш ніж система охорони здоров’я та здоров’я української нації опиняться під ще більшою загрозою”, – резюмував він.   

У ВООЗ ще навесні вважали, що система охорони здоров’я на Сході України через російське вторгнення фактично опинилася на межі краху, а ситуація в окупованому Маріуполі є такою критичною, що вимагає негайно пустити туди експертів та медиків. 

Попри постійні заклики організації Росія не пропускає на окуповані нею території навіть гуманітарні вантажі. 

На підконтрольних українському уряду територіях гуманітарні організації надають допомогу мільйонам українців, долучаючись до ремонту місць компактного проживання переселенців, роздаючи набори продуктів та забезпечуючи медичні заклади генераторами, необхідними засобами та товарами. 

Нагадаємо, що за вісім місяців війни росіяни пошкодили понад тисячу медичних закладів в Україні. 

Фотографія обкладинки: Getty Images
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter