На Харківщині виявили тіло закатованого військового медика з кулею в грудях

Дата: 29 Квітня 2022
A+ A- Підписатися
У селі Гусарівка Ізюмського району на Харківщині російські військові катували та застрелили 27-річного місцевого жителя, який брав участь в АТО у якості медика.
 
Про це у фейсбуку повідомив начальник слідчого управління ГУ Нацполіції Харківщини Сергій Болвінов.
 
Джерело: Національна поліція України
“Я вже писав про знайдені спаленими у підвалах трупи наших громадян, яких спочатку катували, а потім, намагаючись приховати злочини, скинули в підвали разом із деревиною та автопокришками та підпалили. На жаль, це не поодинокі випадки військових злочинів”, – йдеться у повідомленні.
 
Болвінов зазначив, що після звільнення Гусарівки правоохоронці знайшли тіло 27-річного чоловіка, який у якості медичного працівника брав участь у проведенні антитерористичної операції на Сході України. Його тіло має численні садна, прострілені коліна та стопу. У чоловіка також була черепно-мозкова травма та куля у грудях, яка стала причиною смерті.
 
Начальник слідчого управління ГУ Нацполіції Харківщини також додав, що на дорозі між Гусарівкою та сусіднім селом Шевелівкою виявили автомобіль, який розстріляли окупанти. У машині знайшли тіла родини: чоловіка, жінки та їхнього трирічного сина.
 
За словами правоохоронців, окрім убивств цивільних, поліція отримує багато заяв і щодо мародерства чи відкритих грабунків.
 
“Ми маємо ще десятки заяв та свідчень мародерства та відкритих грабунків, що спричинили окупанти. Гребуть усе: від кухонних приладів до автомобілів. І це лише один населений пункт. Гадаю, нас чекають ще нові “Бучі”, “Гостомелі”, “Бородянки”...”, написав Болвінов.
 
Він зазначив, що чим далі українські війська проводять визволення захоплених земель, тим більше жахіть відкриваються на їхньому шляху.
 
Раніше ZMINA вже повідомляла про випадки вбивства цивільних у Гусарівці. Після того як українські війська звільнили село, 7 квітня в підвалі одного із приватних будинків правоохоронці виявили спалені рештки трьох людей.
 
У поліції зазначають, що на території приватного будинку знайшли понівечені тіла громадян, у тому числі дитини. За даними слідства, під час огляду тіл правоохоронці виявили сліди тривалого знущання та катування.
Нагадаємо, що коаліція “Україна. П’ята ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.
 
Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, зґвалтування, руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення як “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні й культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.
 
Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.
 
Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter