У лісі на Київщині після відходу російських військових знайшли тіла повішених дівчат

Дата: 06 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Правозахисниця Оксана Литвиненко, яка мешкає у Варшаві, повідомила, що одна з українських біженок показала їй фотографію зґвалтованої окупантами та повішеної у лісі на Київщині неповнолітньої дівчини. 

Розповідь правозахисниці про це опублікувало видання “The Guardian”. 

Фото ілюстративне з відкритого доступу

Жінка, яка виїхала з села неподалік Бучі та Ірпеня, розповіла, що її онук служив у військовій бригаді, яка першою зайшла у звільнені від окупантів райони Київщини, каже Литвиненко:

“Після того, як він повернувся зі служби, він прийшов до неї додому і благав її виїхати з України. Він сказав їй, що російські війська ґвалтують і вбивають жінок, але вона відмовилася піти. У розпачі він показав їй фотографії, і вона вирішила, що мусить їхати”. 

На одній із фотографій, яку біженка показала Литвиненко, було повішене тіло дівчинки орієнтовно 14 років:

“Онук жінки розповів їй, як йшов лісом у пошуках трупів, залишених росіянами, підняв голову і побачив дівчат, повішених на деревах. Усі вони були дуже молодими. Вони були голі й роздерті”.

За словами біженки, її онук передав фотографії слідчим в Україні, які збирають докази воєнних злочинів.

Офіційної інформації щодо цього випадку наразі немає. 

Нагадаємо, що коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Ми просимо надсилати інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, ви можете повідомити про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter