Російські військові свідомо стратили журналіста Макса Левіна в лісі під Києвом – “Репортери без кордонів”

Дата: 22 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Російські військові свідомо стратили в лісі під Києвом українського журналіста й фотографа Макса Левіна та його друга, українського військовослужбовця Олексія Чернишова, ймовірно, після допитів і тортур.

Про це повідомили на сайті міжнародної правозахисної організації “Репортери без кордонів” (RSF).

Максим Левін. Фото з соцмереж

Такий висновок правозахисники зробили після візиту двох слідчих в Україну з 24 травня по 3 червня з метою розслідування смерті Левіна під час окупації Київщини.

Тіла Левіна й Чернишова знайшли 1 квітня у лісі поблизу села Мощун, що за 20 км на північ від Києва. Вони були вбиті російськими окупантами, найімовірніше, 13 березня.

Керівник слідчого відділу RSF Арно Фроже та французький військовий фоторепортер Патрік Шовель, який працював із Левіним на Донбасі наприкінці лютого, збирали в Україні докази й підказки щодо обставин смерті фотографа.

На основі зібраних доказів вони дійшли висновку, що Левіна і Чернишова холоднокровно стратили. Докази проти російських військ переконливі. Вони зібрані у звіті під назвою “Як російські війська стратили українського журналіста Макса Левіна”.

Слідчі RSF відтворили події на основі отриманих доказів.

10 березня Левін втратив свій безпілотник у лісі поблизу Мощуна, коли намагався отримати кадри військового вторгнення Росії в цей район.

Через три дні він повернувся сюди, на цей час росіяни вже займали частину лісу. Попри це Левін хотів повернути безпілотник, оскільки мав переконання, що світлини, які він зробив за допомогою нього, дуже важливі. Але це йому не вдалося.

Представники RSF прибули в Україну майже через два місяці після деокупації – 24 травня. У супроводі співробітників СБУ вони дісталися місця злочину, зокрема до спаленої автівки Левіна.

Джерело: RSF

Фахівці знайшли тут кілька куль, а також документи, що посвідчують особу Чернишова.

Джерело: RSF

Неподалік місця злочину виявили кілька предметів із можливими слідами ДНК, які свідчать про присутність російських солдатів дуже близько від місця вбивства Левіна та Чернишова.

Джерело: RSF

На останньому етапі пошуку, ініційованого RSF, металошукачі виявили кулю, яка, ймовірно, влучила в Левіна.

Джерело: RSF

Попри те, що експерти “Репортерів без кордонів” не змогли відповісти на всі питання, що їх цікавлять, але зробили дві гіпотези, як могли розвиватися події. В організації висловили сподівання, що одного дня докази приведуть до встановлення осіб, які вчинили це подвійне вбивство.

За словами генерального секретаря RSF Крістофа Делуара, аналіз фотографій з місця злочину та вилучених речових доказів “чітко вказує на страту, якій, можливо, передував допит або навіть катування”.

Залишки військової форми російського солдата, знайдені RSF в Мощуні, Україна, 29 травня 2022 року. Джерело: RSF

Представники RSF зустрілися з заступником генпрокурорки України, начальником відділу розслідування злочинів проти ЗМІ та керівником прокуратури Київської області.

Фродже офіційно дав свідчення СБУ в Києві 1 червня 2022 року. Також RSF передали дев’ять доказів, зібраних на місцях, і флешку з кількома десятками фотографій з місця злочину, зроблених Шовелем.

Максим Левін народився 1981 року на Київщині. Фотокореспондент, документальний фотограф та оператор багатьох українських і міжнародних видань.

Співпрацював з агентствами Reuters, BBC, TRT World, Associated Press, LB.ua, Hromadske. Його фото були в таких виданнях, як Wall Street Journal, TIME, Break.

Нагороджений орденом “За мужність” (посмертно).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter