Російські окупанти обстріляли Попасну фосфорними боєприпасами

Дата: 13 Березня 2022
A+ A- Підписатися

На Луганщині у місті Попасна російські окупанти застосували фосфорні боєприпаси.

Про це у фейсбуці повідомив заступник голови Патрульної поліції Олексій Білошицький.

 

“Попасна. Застосування фосфорних боєприпасів. Нищівна, руйнуюча, потворююча сила. Це те, що фашисти називали “Brennende Zwiebel”. Це те, що рашисти зараз випускають по нашим містам. Неймовірні страждання і пожежі. Асвабадітєлі в усій красі“, – йдеться у повідомленні.

Фосфорні боєприпаси — це вогненебезпечні боєприпаси, які містять білий фосфор. Він дуже активно спалахує від контакту з киснем.

Білий фосфор викликає не просто опіки, а глибокі рани, починаючи від ураження кісток до змертвіння тканин. Відомо, що використання фосфорних бомб заборонено Женевською конвенцією.

Нагадаємо, раніше правозахисна організація “Truth Hounds” зібрала свідчення того, що Росія використовує в населених районах України некеровані (вільного падіння) бомби, касетні та запалювальні боєприпаси.

Безвідносно до наявності військових об’єктів чи відстані до них застосування такої зброї, особливо коли йдеться про збройні дії в містах, може вважатися як мінімум невибірковою атакою. Така атака завдає непропорційної шкоди цивільному населенню. А це не лише однозначно заборонено міжнародним гуманітарним правом, але також є воєнним злочином у розумінні українського національного законодавства та Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр прав людини ZMINA, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Truth Hounds, Ukrainian Legal Advisory Group збирають та систематизують воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення. Для майбутнього трибуналу повідомте нас про такі міжнародні злочини у вашому населеному пункті або районі на warcrimeSOS.UA@gmail.com. 

Ознайомтеся з детальною пам’яткою фіксації доказів злочинів проти цивільного населення.

Фото обкладинки: фейсбук-сторінка Олексія Білошицького

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter