Російські війська застосовують заборонену невибіркову зброю для атаки на цивільних – докази

Дата: 09 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Правозахисна організація “Truth Hounds” зібрала свідчення того, що Росія використовує в населених районах України некеровані (вільного падіння) бомби, касетні та запалювальні боєприпаси. Безвідносно до наявності військових об’єктів чи відстані до них застосування такої зброї, особливо коли йдеться про збройні дії в містах, може вважатися як мінімум невибірковою атакою. Така атака завдає непропорційної шкоди цивільному населенню. А це не лише однозначно заборонено міжнародним гуманітарним правом, але також є воєнним злочином у розумінні українського національного законодавства та Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Наводимо докази, зібрані Truth Hounds. 

Касетні снаряди 

Касетні боєприпаси – це боєприпаси, що складаються з контейнерів, які відкриваються в повітрі й розкидають велику кількість розривних суббоєприпасів або “дрібнокаліберних бомб” на великій території. Залежно від моделі кількість суббоєприпасів становить від декількох десятків до понад 600. Касетні боєприпаси можуть скидати з літаків або доставляти до цілі за допомогою артилерії або ракет. Більшість суббоєприпасів вибухають під час удару. Також переважна їхня більшість є такими, що вільно падають, тобто не наводяться на ціль кожен окремо. 

Truth Hounds проаналізували фотографії нерозірваних снарядів, їхніх залишків з місць влучень, ділянок уражень та відео за період з 24 лютого до 5 березня 2022-го і дійшли висновку, що російські війська застосовували саме неконвенційну зброю невибіркової дії в різних містах України. Найчастіше до об’єктива свідків обстрілів потрапляли снаряди РСЗВ БМ-30 “Смерч”. 

Характерні однакові отвори від влучення готових уражальних елементів кластерів у м. Харкові

Також у відкритих джерелах Truth Hounds знайшли відео запису на камеру автореєстратора моменту обстрілу касетними боєприпасами, що стався 25 лютого в Харкові. 

Окрім касетних ракетних снарядів РСЗВ “Смерч” росіяни застосували касетні боєприпаси іншого типу – авіабомби з касетними елементами ПТАБ-1М. Ці касетні суббоєприпаси є елементами протитанкової авіабомби некерованої дії, спрямованої на ураження важкої військової техніки, яка має високу руйнівну здатність. На відео, оприлюдненому на фб-сторінці Головного управління ДСНС України в Одеській області, показано 253 одиниць таких суббоєприпасів, виявлених рятувальниками на місці падіння авіабомб у населених пунктах Біленьке та Затока Одеської області. Така велика кількість нерозірваних касетних елементів вказує на ще одну ознаку підвищеної небезпеки цього виду зброї для цивільного населення, адже нерозірвані суббоєприпаси касетної бомби можуть зберігатися невиявленими в місці атаки тривалий час і вибухнути в будь-який момент згодом. 

Авіабомби

Також російські війська використовували іншу зброю невибіркового типу проти цивільного населення. Йдеться про авіабомби фугасної дії, фотографії яких неодноразово з’являлись у відкритих джерелах. 

Фото однієї з недетонованих авіабомб, скинутих на населений пункт Харківщини

Нанесене на корпус бомби маркування показує, що це авіаційна бомба типу ФАБ-500 М-62, тобто 500-кілограмова авіаційна бомба загального призначення фугасної дії. ФАБ-500 широко використовувалися радянськими військами в Афганістані, а пізніше російськими – в Сирії.

5 березня 2022 року над Черніговом ракетою земля-повітря був збитий літак СУ-34 ЗС РФ. Літак упав на місто, пошкодивши кілька приватних будинків. Фото з місця падіння демонструють, що літак ніс на собі 250-кілограмові некеровані авіабомби ФАБ-2505 та 500-кілограмові некеровані бомби ФАБ-500.

Бомба ФАБ-250, що залишилася на місці падіння російського СУ-34 в Чернігові

Такі снаряди є некерованим типом зброї, отже їхнє використання в густонаселених регіонах призводить до непропорційних втрат серед цивільного населення і руйнувань. Зважаючи на надпотужну вражальну дію таких снарядів, масштаби цих втрат та руйнувань є дійсно катастрофічними. 

Використання запалювальних боєприпасів

5 березня ввечері Чернігів, крім того, атакували запалювальними снарядами. Через атаку на приватний сектор зайнялось одночасно кілька приватних будинків. На відео, знятому під час пожежі, свідкиня каже, що чула, як по її та сусідній хаті пройшло дві черги, після чого “все загорілось”. Як і в попередніх випадках, використання запалювальних боєприпасів проти цивільного населення під час збройного конфлікту є неконвенційним та становить склад воєнного злочину. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter