Вночі російські окупанти обстріляли більшість центральних та східних областей України – є загиблі

Дата: 16 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Ракетних ударів від російської армії цієї ночі зазнали Полтавська, Кіровоградська та Дніпропетровська області, а вранці – ще й Миколаївська. Крім того, окупанти продовжують обстрілювати Херсонську, Харківську, Луганську й Донецьку області.

Про це повідомляє “Українська правда” і з посиланням на дані голів ОВА щодо ситуації в регіонах.

Наслідки обстрілів Луганської області. Джерело: телеграм-канал Сергія Гайдая

На Дніпропетровщині вночі ворог влучив у закинуту птахофабрику. Будівлю зруйновано. Наразі інформації щодо постраждалих немає.

На Полтавщині пізно ввечері стався “приліт” по об‘єкту господарської інфраструктури в одному з сіл області (під Полтавою). Є руйнування будівель. Одна людина загинула. Одна постраждала, але без госпіталізації. 

У Кіровоградські області зафіксували влучення по об’єкту інфраструктури (аеродрому в Олександрії) пізно ввечері. Пожежа ліквідована. Є загиблі та постраждалі. Ведуться аварійно-відновлювальні роботи.

Крім того, інтенсивність обстрілів в окремих районах Харкова за добу збільшилася, вчора за день по місту понад 50 осіб поранено, загинули 9 цивільних. 

У Харківській області окупанти обстрілювали Дергачі, Балаклію, Золочів. Постраждали 3 людини, загинули 2 людини. 

На Луганщині через обстріли росіян одна людина загинула в Кремінній, а у Сєвєродонецьку перебито центральний газопровід.

Крім того, через обстріли в Лисичанську зазнали поранень три жінки – їх евакуювали з пошкодженого будинку і надали меддопомогу.

Нагадаємо, що коаліція “Україна. П’ята ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.
 
Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, зґвалтування, руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення як “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні й культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.
 
Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.
 
Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter