На Харківщині росіяни вбили щонайменше 7 людей, обстрілявши евакуаційні автобуси

Дата: 15 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

На Харківщині внаслідок обстрілу російськими окупантами евакуаційних автобусів загинули 7 людей. 

Про це повідомили в обласній прокуратурі. 

Селище міського типу Борова, де до початку російського вторгнення проживали трохи більше 5 тисяч осіб, знаходиться в Ізюмському районі Харківщини.

У перших числах квітня місцева влада закликала мешканців евакуюватись, а 13 квітня повідомила про те, що більша частина Борівської селищної громади, де загалом мешкає понад 15 тисяч людей, окупована російськими військами. 

Росіяни розстріляли два евакуаційні автобуси 14 квітня. У прокуратурі Харківщини розповіли, що попередньо внаслідок трагедії загинули 7 осіб, а ще 27 людей отримали поранення. Правоохоронці вже розпочали досудове розслідування щодо цього факту за статтею про порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов раніше говорив, що за час повномасштабного вторгнення Росії загинули 503 мирних жителі Харківщини, з них – 24 дитини. 

В Офісі генерального прокурора станом на 15 квітня вже зареєстрували в Україні понад 6,6 тисячі злочинів агресії та воєнних злочинів, а кількість підозрюваних у їх скоєнні наближається до шестисот. 

Нагадаємо, що коаліція “Україна. П’ята ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.
 
Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, зґвалтування, руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення як “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні й культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.
 
Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.
 
Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter