На звільнених територіях Харківщини знайшли тіла чотирьох цивільних громадян, яких убили окупанти

Дата: 12 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

На звільнених територіях Харківщини поліція вилучила тіла чотирьох цивільних громадян, убитих військовими Російської Федерації.

Про це повідомляє поліція Харківської області.

Фото: Поліція Харківської області

У селищі Залізничному Чугуївського району, під час огляду загиблих, правоохоронці виявили сліди вогнепальних поранень. За свідченнями місцевих мешканців, усіх їх застрелили окупанти.

Як розповів керівник слідчого управління Сергій Болвінов, донедавна населений пункт перебував під окупацією.

27 лютого двоє цивільних людей були в будинку, коли військові РФ застрелили їх пострілами в голову.

“Місцеві мешканці поховали людей і повідомили про ці факти до поліції. У будинку знайшли гільзи та кулі, якими були вбиті цивільні особи”, – зазначив Сергій Болвінов.

Фото: Поліція Харківської області

Мешканка селища Марія Адигерова згадує, як побачила, що в сусіда у квартирі були відчинені двері. Жінка ввійшла та виявила чоловіків убитими.

“Спочатку ми не знали що робити з померлими, телефонували в різні інстанції. Потім отримали дозвіл на захоронення телефоном від Чугуївської поліції”, – розповідає Марія.

Місцеві хлопці викопали могилу та поклали туди вбитих, але в цей час сусіди повідомили, що в їхньому напрямку йдуть російські солдати. Жінка сховала хлопців у себе вдома, бо злякалася, що їх також застрелять. Марії Адигеровій самотужки довелося закопувати тіла, бо було обмаль часу.

Харківські родичі третього загиблого пригадують, що розмовляли з чоловіком. Він розповів, що з ним усе добре, але хвилин за 20 до нього неможливо було додзвонитися. Через деякий час незнайома людина відповіла з його телефона і сказала, що чоловіка вбили.

Фото: Поліція Харківської області

Ще одне тіло вбитого чоловіка виявили на території підприємства.

Тіла всіх загиблих скерували на експертне дослідження.

Слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає від 8 до 12 років позбавлення волі.

Раніше ZMINA писала, що в деокупованому селі Гракове на Чугуївщині поліція ексгумувала тіла двох чоловіків, убитих під час окупації. Місцевий житель розповів, що окупанти змусили його закопати тіла цих людей. Коли два дні тому ЗСУ звільнили село, чоловік розповів про це поліції. Начальник поліції Харківщини Володимир Тимошко зазначив, що вбиті немісцеві, а на тілі в них є вогнепальні поранення та сліди катувань.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter