З території Білорусі по Україні випустили понад шість сотень ракет – дослідження

Дата: 08 Травня 2022
A+ A- Підписатися

За час повномасштабного російського вторгнення з території Білорусі по території України випустили щонайменше 633 ракети. 

До такого висновку прийшли журналісти видання “Motolko help”, які провели аналіз цих запусків. 

Вперше ракети з білоруської території по Україні випустили 24 лютого рівно о 6:20. Цей запуск зафіксували активісти проєкту “Беларускі Гаюн”. До початку березня з’явилась інформація про ще щонайменше 6 запусків, й аналітики припускають, що таким чином Росія випробовувала реакцію світу на факт бомбардування України з території Білорусі.

Перший пік запусків зафіксували 9 березня 2022 року, коли здійснили щонайменше 35 пусків. До початку квітня їхня кількість зростала щодня, а найбільше бомбардування з Білорусі Україна зазнала 1 квітня. Того дня прикривали відступ збройних сил Росії з України й, за підрахунками журналістів, ракети запускали кожні 10 хвилин – не менше 56 снарядів. 

Основною локацією запусків ракет повітряного базування був Мозирський район Гомельської області, про що свідчить час підльоту літаків до Мозиря, який збігається із пусками ракет із цього ж району.

Проте найчастіше запуски ракет здійснювали із землі, наприклад, російські військові широко використовували оперативно-тактичні ракетні комплекси “Іскандер”. Застосовували й схему, за якої спочатку проводили запуски ракет “Іскандер” і тільки після того як ті припиняли вогонь, починалися вильоти літаків.

Велику роль в обстрілах України, як зазначають аналітики, відіграв літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50. Їх у Білорусі моніторингова група зафіксувала чотири. Усі вони базувалися на аеродромі у Барановичах й працювали у небі поперемінно.

Літак А-50. Фото: Вікіпедія

“Такий борт проводив розвідку, після чого відразу ж відбувалася активна фаза підготовки та вильотів літаків або гелікоптерів, а також запусків ракет”, – кажуть дослідники. 

Запуски ракет із землі чи повітря здійснювали переважно у темний час доби чи умовах сильної хмарності. Робили це для того, щоб важче було відстежити траєкторію польоту ракет, а також оперативно визначити тип використовуваного озброєння, що дозволило б зрозуміти приблизну дальність польоту.

Встановити траєкторію було складно й через те, що в прикордонних районах Білорусі з Україною працювали різні станції радіолокації (РЛС), які періодично створювали істотні перешкоди в роботі мобільного інтернету і заважали оперативно повідомити про факт запуску ракети з землі або повітря.

Нагадаємо, що станом на кінець квітня, за словами заступниці міністра оборони Ганни Маляр, Росія випустила по Україні 1,3 тисячі ракет різного типу. При цьому ще приблизно стільки ж може лишатись на озброєнні російської армії. 

Лише на Львівщині за понад два місяці збили більш ніж два десятки російських ракет.

Фотографія обкладинки: Maxim Malinovsky/AFP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter