Росіяни розстріляли колону жінок та дітей на Київщині – розвідка

Дата: 12 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Російські війська розстріляли колону мирних жителів, яка рухалася в рамках погодженого гуманітарного коридору.

Про це повідомило Головне управління розвідки (ГУР) Міноборони в телеграм-каналі.

Джерело: ГУР

Під час спроби евакуації 11 березня з села Перемога Баришівського району Київської області в бік села Гостролуччя окупанти розстріляли колону мирних жителів, яка складалась виключно з жінок та дітей, розповіли в ГУР.

За даними розвідки, в результаті обстрілу загинуло семеро людей, серед них – одна дитина. Точна кількість поранених поки що не відома.

Після розстрілу окупанти змусили залишки колони повернутися до Перемоги і не випускають їх із населеного пункту. Встановити зв’язок з людьми практично неможливо, як і надати їм гуманітарну та медичну допомогу, зазначили в ГУР.

Пізніше у розвідці уточнили, що після з’ясування обставин трагедії виявилось, що люди намагалися врятуватись від загарбників самостійно, тому почали евакуацію без погодженого сторонами “зеленого коридору”.

“А це дуже небезпечно, адже окупаційні підрозділи без жалю знищують мирне населення. Прикладів таких військових злочинів за ці 16 днів війни чимало”,наголосили в ГУР.

Українські військові закликали всіх громадян, хто опинився у небезпеці, стежити за офіційною інформацією щодо маршрутів евакуації та використовувати лише безпечні шляхи.

Також у ГУР нагадали, що питання захисту цивільного населення під час збройних конфліктів регулюється нормами міжнародного гуманітарного права. Зокрема, Четвертою Женевською конвенцією “Про захист цивільного населення під час війни”.

Згідно з цими нормами, навмисні напади на цивільних осіб, які не беруть безпосередньої участі в бойових діях, прирівнюються до військового злочину.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ, в Україні загинуло щонайменше 79 дітей та майже 100 поранено.

Найбільше постраждалих у Київській, Харківській, Донецькій, Сумській, Херсонській та Житомирській областях. Ця цифра не є остаточною через відсутність можливості огляду місць обстрілу, де збройні сили РФ ведуть активні бойові дії.

Центр прав людини ZMINA, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Truth Hounds, Ukrainian Legal Advisory Group збирають та систематизують воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення. Для майбутнього трибуналу повідомте нас про такі міжнародні злочини у вашому населеному пункті або районі на warcrimeSOS.UA@gmail.com. 

Ознайомтеся з детальною пам’яткою фіксації доказів злочинів проти цивільного населення.

Про втрати серед цивільних громадян та об’єктів від вторгнення Росії ви можете дізнатись у спеціальному тексті, який підготувала ZMINA. Ми періодично оновлюємо його. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter