У Запорізькій області росіяни на вантажівці переїхали цивільний автомобіль: серед загиблих – дитина

Дата: 25 Липня 2022
A+ A- Підписатися

На тимчасово окупованій території Запорізької області російська військова вантажівка переїхала легкову машину з цивільними людьми, серед яких була дитина.

Про це повідомив мер Мелітополя Іван Федоров.

Автор: Getty Images

“Сьогодні на трасі між Мелітополем та Бердянськом російський військовий КамАЗ переїхав легкову машину, в якій їхала сім’я”, – написав міський голова.

За його словами, дорослі та 12-річний хлопчик загинули на місці.

Крім того, Федоров повідомив, що на російському блокпості у Василівці 1 200 автівок і понад 5 000 людей очікують на виїзд до Запоріжжя. У черзі вже померли пʼятеро людей. 

Як повідомляє мер Мелітополя, декому все ж вдається виїхати з окупованої території, але росіяни пропускають від 20 до 150 машин на день. Це приблизно 500 людей, проте попит на виїзд значно більший, і черга у Василівці зростає щодня.

“Є зовсім жахливі речі, коли рашисти підходять до наших людей і кажуть: “Якщо хтось із тяжкохворих хоче тут підняти мітинг, то можемо пристрелити прямо зараз у посадці”, – розповів він в ефірі телемарафону.

Федоров також зазначив, що обласна військова адміністрація зверталась і до Червоного Хреста, і до ООН із проханням розв’язати це питання. А наприкінці минулого тижня вони разом з Міністерством реінтеграції звернулися до міноборони РФ із проханням організувати евакуаційний коридор, щоб українці могли виїхати через Василівку без обмежень, однією чергою. Проте росіяни відповіли, що не виявили в місті Мелітополі охочих виїхати на територію, підконтрольну Україні.

“Ми чітко розуміємо: що активнішими будуть бойові дії в Херсоні, в Новій Каховці, Мелітополі або Пологах, то більшою буде черга. І то більше рашисти накопичуватимуть наших людей і використовуватимуть як “живий щит”, – підсумував міський голова.

Як відомо, в тимчасово окупованому Мелітополі росіяни продовжують тероризувати місцеве населення, а перевдягнені російські спецслужбовці виявляють патріотично налаштованих містян, щоб викрадати.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter