Шестеро цивільних, зокрема, троє дітей підірвались на російській міні на Чернігівщині

Дата: 08 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Вчора, 7 березня на трасі поблизу села Количівка у Чернігівській області автомобіль з цивільними підірвався на протипіхотній міні. Внаслідок цього загинули троє дорослих. 

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

В’їзд до Чернігова зі сторони Количівки

Міни на дорозі, як повідомили очевидці, були замасковані соломою та сміттям. Усі дорослі, що знаходились у машині, загинули на місці, а дітей з пораненнями різної тяжкості доправили до лікарень.

Протипіхотні міни, розміщені військами Росії на Чернігівщині, заборонені для застосування відповідно до Конвенції про заборону застосування, накопичення запасів, виробництва і передачі протипіхотних мін і про їх знищення. 

“Використання такого виду зброї проти мирного населення є злочином проти людяності та порушенням чотирьох Женевських конвенцій 1949 року”, – зазначила Денісова. 

Уповноважена звернулась до міжнародних партнерів, аби “державу-терориста зупинили усіма доступними та можливими шляхами”.

Нагадаємо, що у війні з Україною Росія також використовує заборонені касетні бомби. Про виявлення таких боєприпасів повідомляли, зокрема, рятувальники на Одещині, розслідувачі Bellingcat, міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch та дослідники з проєкту Conflict Intelligence Team (СІТ).

Забороненими касетними бомбами росіяни, наприклад, обстріляли місто Покровськ на Донеччині та Станицю Луганську на Луганщині.

Касетні бомби скидають із повітря чи запускають із землі. Такий тип бомб розривається у повітрі, випускаючи десятки чи навіть сотні менших бомб, які можуть покривати територію розміром у кілька футбольних полів. Люди, котрі перебувають в радіусі дії цієї бомби, можуть загинути чи отримати поранення. Касетні суббоєприпаси часто не вибухають при початковому ударі. Рештки таких боєприпасів діють як наземні міни.

Фотографія обкладинки: Вікіпедія 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter