На Одещині рятувальники виявили елементи заборонених касетних бомб

Дата: 05 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Одеські рятувальники з державної служби надзвичайних ситуацій повідомили, що знайшли елементи протитанкових касетних бомб, що залишилися після російського авіаудару.

Про це інформує пресслужба Головного управління ДСНС в Одеській області. 

 

Вибухотехніки знищили касетні елементи. 

“Фахівці ліквідували наслідки авіаудару. Вони вилучили 253 протитанкові касетні елементи ПТАБ-1М, а також дві авіабомби ОСАБ-250 та ОСАБ-500, які не здетонували. Вчора, 3 березня, ворог двічі атакував село Біленьке”, – мовиться у заяві відомства.

Міноборони Росії заперечує використання негуманітарних методів ведення бойових дій. Відомство наполягає,  що всі удари її військові завдаються лише з військової інфраструктури, що не відповідає дійсності

Напередодні НАТО також звинуватив Російську Федерацію у застосуванні в Україні касетних бомб. 

“Ми побачили застосування Росією в Україні касетних бомб та іншої зброї, яке порушує міжнародне право”, – заявив генсек альянсу Єнс Столтенберг.

Касетні бомби скидають із повітря чи запускають із землі. Такий тип бомб розривається у повітрі, випускаючи десятки чи навіть сотні менших бомб, які можуть покривати територію розміром у кілька футбольних полів. Люди, котрі перебувають в радіусі дії цієї бомби, можуть загинути чи отримати поранення. Касетні суббоєприпаси часто не вибухають при початковому ударі. Рештки таких боєприпасів діють як наземні міни.

Секретар РНБО України Олексій Данілов 5 березня заявив, що російські окупаційні війська перейшли до відкритої тактики терору, наносять “точкові удари” по цивільному населенню та критичній інфраструктурі.

“Мета – залякати, створити паніку, зламати нашу волю до спротиву. Підлий і підступний ворог порушує досягнуті домовленості – блокує відкриття “зелених коридорів”, не допускає гуманітарні вантажі, але при цьому робить спробу створити фальшиву картинку “радісної зустрічі” окупантів місцевими жителями”, – сказав Данілов.

Про використання Росією касетних боєприпасів під час обстрілу житлових кварталів в Україні також повідомляв Bellingcat. Заборонену зброю зафіксувала й міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch в перший повномасштабної війни під час обстрілу лікарні в місті Часів Яр на Донеччині. Правозахисна організація звинуватила в злочині Росію. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter