Російські окупанти зірвали евакуацію з Волновахи та Маріуполя

Дата: 05 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Російські окупанти продовжують обстрілювати шляхи для евакуації з Волновахи та Маріуполя.

Про це повідомила міністерка реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Наслідки російських обстрілів у Волновасі, 25 лютого 2022 рік. Фото: фейсбук-сторінка Павла Кириленка

Евакуацію 200 тисяч жителів Маріуполяі Планується два етапи евакуації з міста з населенням у 400 тисяч осіб й 15 тисяч жителів Волновахи узгодили 5 березня. З 9 години ранку мали припинити обстріли, аби люди могли виїхати з міст, що знаходяться на межі гуманітарної катастрофи. 

Маршрут евакуації з Маріуполя проходить через Нікольське, Розівку, Пологи, Оріхів та Запоріжжя. Маршрут евакуації з Волновахи проходить через Валер’янівку, Новоандріївку, Кирилівку, Вугледар, Покровськ та Запоріжжя.

Попри домовленості російські війська не припинили обстріли ні у Маріуполі, ні у Волновасі. За даними Верещук, з 11:45 Волноваху обстрілюють з важкого озброєння. 

“Я констатую той факт, що Росія порушила домовленості навіть за посередництва Червоного Хреста, не дотрималася взятих на себе зобов’язань і обстрілює місто Волноваха. Також у напрямку Маріуполь – Запоріжжя ведуться бої в районі населеного пункту Пологи – Оріхове, які унеможливлюють рух колони з Маріуполя до Запоріжжя”, – сказала Верещук. 

Наслідки обстрілів російських окупантів у Маріуполі. Фото: Уповноважена Верховної Ради з прав людини

Україна закликає Росію припинити обстріли, повернути режим припинення вогню і дати можливість сформувати колони гуманітарного коридору, аби діти, жінки та люди похилого віку змогли покинути населенні пункти. Закликають окупантів й дати можливість направити гуманітарні вантажі з Дніпра й Запоріжжя, зокрема, з медикаментами та харчами.

Раніше Верещук казала, що Росія, користуючись організацією гуманітарних коридорів, просуває свої війська. Своєю чергою Росія бреше та звинувачує Україну у зриві евакуації та каже, що мирних жителів не випускають “націоналісти”.

Нагадаємо, що від початку війни Маріуполь і Волноваху називають найгарячішими точками на Донеччині. За 9 днів війни російські окупанти вбили понад 50 людей на Донеччині. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter