Голова ВЦА: Маріуполь і Волноваха залишаються найгарячішими точками на Донеччині

Дата: 28 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Станом на дев’яту ранку 28 лютого Маріуполь і Волноваха залишаються найгарячішими точками на Донеччині.

Про це повідомив голова Донецької обласної ВЦА Павло Кириленко.

Обстріляний російськими окупантами будинок. Фото: фейсбук-сторінка Павла Кириленка

Напередодні Кириленко повідомляв, що Волновасі загрожує гуманітарна катастрофа: місцеві жителі змушені постійно сидіти в підвалах, а електрики та газопостачання немає. Місцева влада каже, що не може привезти мешканцям їжу та воду, адже об’єкти інфраструктури зруйновано.

Своєю чергою нардеп Дмитро Лубінець, обраний від округу у Волновасі, заявив, що влада перебуває на своєму робочому місці, однак домовитися з російськими військами про евакуацію населення неможливо:

“Окупанти поводяться як фашисти! Постійно тривають обстріли”.

Нині Кириленко заявив, що працює над наданням зеленого коридору для завозу до Волновахи гуманітарної допомоги, медикаментів, продуктів, води, а також для евакуації жителів.

За вечір 27 лютого та ранок 28 лютого (станом на 9:00) росіяни, за даними Кириленка, вбили на Донеччині три людини, зокрема одну дитину, та поранили 32:
  • у Маріуполі один загиблий (дитина) і 15 поранених;
  • у Сартані двоє загиблих і п’ять поранених;
  • у Волновасі 11 поранених;
  • у Лебединському один поранений.

Нардеп Лубінець у коментарі “Українській правді” закликав мешканців Волновахи виходити з міста з білими прапорами. Про це депутат заявив, узгодивши з українськими військовими та цивільною адміністрацією:

“Я працюю з Денісовою (Омбудсман. – Ред.), ми зверталися до всіх міжнародних організацій. Ми просили, щоб та сторона погодила зелений коридор, – жодної реакції немає. Тому ми прийняли рішення, зробили все… виїжджають машинами, роблять білі прапори. У кого нема машин, виходять пішки. У місті Волноваха на даний час зробили геноцид, зруйнували всю цивільну інфраструктуру”. 

Нагадаємо, що 24 лютого російський президент Володимир Путін оголосив про вторгнення в Україну. За чотири дні, за даними українського МОЗ, через обстріли окупантів загинули щонайменше 16 дітей.

Центр прав людини ZMINA, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Truth Hounds, Ukrainian Legal Advisory Group збирають та систематизують воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення. Для майбутнього трибуналу повідомте нас про такі міжнародні злочини у вашому населеному пункті або районі на warcrimeSOS.UA@gmail.com. 

Ознайомтеся з детальною пам’яткою фіксації доказів злочинів проти цивільного населення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter