Bellingcat: Росія використовує касетні боєприпаси під час обстрілу житлових кварталів в Україні

Дата: 01 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Російські окупаційні війська використовують касетні боєприпаси, що становлять особливу небезпеку для мирних жителів, під час обстрілу житлових кварталів в Україні.

Про це повідомили у Bellingcat.

Наслідки використання касетних боєприпасів у Охтирці на Сумщині. Фото: Bellingcat

Про ймовірне використання касетних боєприпасів, як зазначають розслідувачі, було відомо ще у перші дні війни. Касетні боєприпаси – це вид зброї, який розкидає над ціллю невеликі розривні суббоєприпаси, що розсіюються та вибухають на великій площі, що збільшує збитки та втрати.

“Через велику шкоду, яку вони завдають, багато хто критикує касетні боєприпаси як зброю, яка становить “безпосередню загрозу громадянському населенню в ході конфлікту“, а також викликає “довгострокові” наслідки, якщо суббоєприпаси не вибухають відразу після застосування”, – пояснюють журанлісти. 

Нині понад сто країн приєдналися до заборони використання такого озброєння, підписавши Конвенцію про касетні боєприпаси, однак ні Росія, ні Україна не приєдналися до цієї конвенції.

Росію раніше вже звинувачували у використанні касетних боєприпасів у війні в Сирії, а також на Донбасі. 

Геолокація та напрямок прильоту реактивних снарядів з касетною бойовою частиною, знайдених у Харкові. Фото: Bellingcat

В останні дні фотографії та відео в соціальних мережах дозволили Bellingcat, а також іншим дослідникам конфлікту та розслідувачам відкритих джерел, геолокувати місця застосування кількох касетних боєприпасів у житлових районах на території України, зокрема, у Харкові та Охтирці на Сумщині. 

Свідоцтва з відкритих джерел свідчать, що боєприпаси, про які йдеться, застосовують досить нерозсудливо.

“Ми виявили не один приклад того, як ці боєприпаси вражали мирних жителів, школи та лікарні. У міру того, як бої просуваються далі до міських кварталів, існує небезпека, що прикладів такого використання касетних боєприпасів буде ще більше”, – кажуть у Bellingcat.

Центр прав людини ZMINA, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Truth Hounds, Ukrainian Legal Advisory Group збирають та систематизують воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення. Для майбутнього трибуналу повідомте нас про такі міжнародні злочини у вашому населеному пункті або районі на warcrimeSOS.UA@gmail.com. 

Ознайомтеся з детальною пам’яткою фіксації доказів злочинів проти цивільного населення.

Про втрати серед цивільних громадян та об’єктів від вторгнення Росії ви можете дізнатись у спеціальному тексті, який підготувала ZMINA. Ми періодично оновлюємо його. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter