У Кремінній на Луганщині росіяни розстріляли машину з цивільними – четверо людей загинули

Дата: 18 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

На Луганщині чотири людини загинули й ще одна отримала поранення внаслідок обстрілу російськими військовими цивільної машини в місті Кремінна.

Про це у фейсбуці повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

Ілюстративне зображення. Фото: фейсбук-сторінка Мінреінтеграції

У Кремінній окупанти обстріляли цивільну машину. Попередньо чотири людини загинуло, одну поранено“, – написав голова Луганської ОВА.

За словами Гайдая, окупанти відкрили вогонь по людях, які намагалися самостійно виїхати з міста.

Голова області закликав мешканців не виходити з укриттів і не намагатися самостійно покинути Кремінну, бо нині це дуже небезпечно.

Крім того, віцепрем’єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук повідомила, що 18 квітня не вдалося домовитися з окупантами про припинення вогню на маршрутах евакуації, а тому офіційно гуманітарні коридори не відкриють.

Ми вели довгі та складні перемовини по коридорах з Маріуполя, Бердянська, Токмака, Енергодара. Також працювали над коридорами з Херсонської області (Нововоронцовка, Осокорівка, Миролюбівка, Нововознесенське, Високопілля). Звісно, перемовини йшли також про коридори з міст Луганської області: Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне, Попасна та смт Нижнє. Однак, у порушення міжнародного гуманітарного права, російські окупанти не припиняють блокування та обстріли гуманітарних маршрутів“, – зазначила Верещук.

Вона додала, що з міркувань безпеки було ухвалено рішення сьогодні не відкривати гуманітарних коридорів. Вчора домовитися з окупантами про припинення вогню для евакуації мирних мешканців домовитися також не вдалося.
 
Нагадаємо, вночі 17 квітня російські військові змогли пробитися до Кремінної, проте закріпитися там їм не вдалося. Нині в місті тривають вуличні бої. Росіяни поцілили в сім житлових будинків та у фізкультурний центр “Олімп”, де спалахнула пожежа площею 2400 квадратних метрів.
 

Коаліція “Україна. 5 ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.
 
Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, згвалтування, руйнування і привласнення майна, не викликане військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення в якості “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні і культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.
 
Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті  на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.
 
Якщо у є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитись до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter