Російський солдат зґвалтував жительку Малої Рогані та погрожував убити її дитину — Human Rights Watch

Дата: 03 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

13 березня російський  військовослужбовець побив та неодноразово зґвалтував 31-річну жінку в Малій Рогані, селі Харківської області, яке на той час контролювали російські війська.

Про це Міжнародна неурядова організація Human Rights Watch повідомила у звіті про військові злочини російських військових на тимчасово окупованих територіях України.

Джерело: pixabay.com

Ольга (ім’я жінки у звіті змінено. — Ред.) разом з 5-річною донькою, матір’ю, сестрою, братом та іншими жителями Малої Рогані перебували у школі. 13 березня до приміщення увірвалися російські військові. За словами жінки, солдат наказав людям стати у шеренгу, погрожував розстрілом.

За кілька годин, коли люди почали вкладатися спати, росіянин підійшов до Ольги і наказав їй піти з ним. Він вивів жінку до класу на другому поверсі і наказав роздягнутися та, тримаючи зброю біля її голови, примусив до орального сексу та зґвалтував.

“Весь час він тримав пістолет біля моєї скроні або вставляв його мені в обличчя. Двічі він вистрілив у стелю і сказав, що це дасть мені більше “мотивації”, — розказала постраждала представникам Human Rights Watch.

Після зґвалтування жінка сказала, що їй холодно, і попросила дозволити одягнутися, але окупант дозволив вдягнути лише верхню частину, штани і білизну наказав не одягати. Потім росіянин розказав Ользі, що йому 20 років, і що жінка нагадує йому дівчину, з якою він ходив до школи.

Окупант наказав Ользі спуститися вниз і забрати свої речі, щоб залишитися ночувати разом з ним. Жінка відмовилася, бо за її словами, якби донька побачила її, то почала б плакати. Тоді солдат дістав ніж і почав погрожувати вбити дитину Ольги, якщо вона відмовиться робити, що він скаже.

Солдат знову зґвалтував її, приставив до горла ніж і розрізав шкіру на шиї. Він також порізав їй щоку ножем і відрізав трохи волосся. Він вдарив її книгою по обличчю і кілька разів давав ляпаса. На фотографіях, якими вона поділилася з Human Rights Watch, датованих 19 і 20 березня, видно порізи та синці на її шиї та обличчі“, — йдеться у звіті.

14 березня солдат пішов, а жінка з родиною пішки змогла дійти до Харкова, де волонтери надали їй базову медичну допомогу. Постраждала планує звернутися до прокуратури.

Також у звіті Human Rights Watch сказано, що представники організації отримали ще три заяви про сексуальне насильство з боку російських військових в селах Чернігівської області та в Маріуполі.

Нагадаємо, активістки з білоруської благодійної організації BYSOL почали збір коштів для допомоги українкам, які стали жертвами зґвалтувань російських окупантів. 

22 березня Офіс генерального прокурора повідомив про першу підозру за фактом зґвалтування жінки з села Шевченкове на Київщині. Там росіяни вдерлися до будинку, застрелили господаря та неодноразово ґвалтували дружину вбитого. Жінці погрожували зброєю.

Разом з 4-річним сином вона змогла втекти, лише коли ґвалтівники заснули. Про свою історію постраждала розповіла виданню The Times.

Про випадок зґвалтування у Маріуполі повідомляла Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. За її даними, росіяни кілька днів по черзі ґвалтували жінку на очах у її 6-річного сина. Жінка померла від ран, а дитина посивіла.

Нагадаємо, що коаліція “Україна. П’ята ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.
 
Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, зґвалтування, руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення як “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні й культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.
 
Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.
 
Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter