Росія вкрала або зруйнувала понад мільйон музейних обʼєктів України – МКІП

Дата: 26 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

За час повномасштабної війни російські окупанти вкрали або зруйнували значну частину музейного фонду України. Йдеться про більше мільйона музейних обʼєктів. 

Про це розповіла директорка департаменту культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики Мар’яна Томин, пише “Укрінформ”.

Зруйнований музей Шухевича у Львові. Фото: Андрій Садовий

“Шкода, завдана РФ, сягає більше мільйона вкрадених або зруйнованих музейних об’єктів, і говорю про ті об’єкти, які належать до музейного фонду України. Це фактично є власністю українського народу. Тому шкода нанесена величезна”, – зазначила вона.

Вона нагадала, що раніше в Україні працювала Національна комісія з питань розшуку і повернення в Україну культурних цінностей.

За її словами, всі питання обліку, реституційної політики і поновлення порушених майнових прав, пошуку, наукового дослідження, вартості предметів, які є культурними цінностями, і повернення їх в Україну мають бути реалізовані на рівні повноцінної працюючої інституції, яка буде підкріплена відповідним законом, а саме — законом про повернення культурних цінностей.

Тим часом юристка Регіонального центру прав людини Дарина Підгорна наголосила, що Україні слід якнайшвидше ратифікувати Конвенцію ЮНІДРУА про викрадені або незаконно вивезені культурні цінності.

“Є Конвенція ЮНІДРУА 1995 року про незаконно вивезені культурні цінності, яку нам критично сьогодні варто було б підписати й гармонізувати з національним правом. Бо це зараз фактично єдиний міжнародний договір, який доступний Україні для підписання і який дозволив би нам відкрити ці кейси проти РФ, дозволив би просто у цю хвилину вже розпочати розмову щонайменше про можливість повернення культурних цінностей, які були втрачені”, – пояснила вона.

За словами Підгорної, підписання цієї конвенції дало б змогу Україні розпочати розмову не лише щодо будівель, музеїв, архівів, а й щодо їхніх фондів, а також культурних цінностей, які були знайдені під час незаконних археологічних розкопок на території окупованого Криму.

Нагадаємо, що Міністерство культури та інформаційної політики ввело в дослідну експлуатацію інформаційно-комунікаційну систему обліку нерухомих об’єктів культурної спадщини України “Державний реєстр нерухомих пам’яток”

Зокрема, у реєстрі міститься інформація про об’єкти всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, пам’ятки національного значення, пам’ятки місцевого значення, щойно виявлені об’єкти культурної спадщини та історико-культурні території.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter