Військового засудили до п’яти років за відмову форсувати Дніпро: він каже, що не міг це зробити через контузію

Дата: 22 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Снігурівський районний суд Миколаївської області визнав винним військового у відмові виконати наказ та засудив до п’яти років позбавлення волі. 

Увагу на вирок звернула Судово-юридична газета. 

Обведене жовтим на мапі – населений пункт Кринки. Фото: Мост

Фігурантом справи є мобілізований стрілець-оператор однієї з бригад морської піхоти Юрій М.

Бригада воювала на Донеччині у 2023 році, а восени того ж року опинилися на території Миколаївської та Херсонської областей у складі угруповання “Південь”. У листопаді засуджений отримав від командира наказ форсувати Дніпро в напрямку населеного пункту Кринки та зайняти там перехрестя доріг. Командир фіксував усе на мобільний телефон, тож журналісти Судово-юридичної газети припускають, що він передбачав можливість відмови підлеглих. 

Засуджений Юрій М. публічно відмовився виконувати наказ, посилаючись на поганий фізичний та морально-психологічний стан після контузії, а вже в грудні його затримали. 

“В судовому засіданні Юрій М. провину не визнав. Він розповів, що раніше, під час бойових дій, отримав контузію. Про погіршення стану здоров’я Юрій М. заздалегідь попередив командирів та просив дозволити пройти йому ВЛК. Однак, за словами Юрія М., ВЛК не звернула уваги на його скарги і визнала придатним для проходження військової служби”, – переповідають журналісти матеріали справи. 

Свідки в справі – інші військовослужбовці роти морської піхоти – розповіли, що Юрій М. відмовився виконати наказ командира, бо злякався та боїться води. 

Населений пункт Кринки. Скриншот відео

Військовий просив суд обрати йому покарання, що не пов’язане з позбавленням волі, зокрема, бо він має на утриманні дитину з інвалідністю та бабусю похилого віку.

У підсумку суд постановив, що наказ командира не був “явно злочинного змісту, у зв’язку з чим підлягав беззастережному та неухильному виконанню з боку останнього”. Суд підкреслив, що командир “має право віддавати підлеглому накази, а підлеглий зобов’язаний їх виконати сумлінно, точно та у встановлений строк”, не порушуючи статуту.

Стаття 37 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України передбачає, що військовий, який отримав наказ, має сказати “Слухаюсь” та виконувати його. 

Нагадаємо, що торік президент Володимир Зеленський, попри критику тисяч українців, посилив відповідальність військових за невиконання наказу. Відтоді суд не зможе призначати м’якше покарання, ніж визначене санкцією статті, за вчинення в умовах воєнного стану або бойової ситуації:

  • непокори;
  • невиконання наказу; 
  • погрози або насильства щодо начальника; 
  • самовільного залишення військової частини або місця служби; 
  • дезертирства; 
  • самовільного залишення поля бою або відмови діяти зброєю.
Правозахисники, критикуючи закон, казали, що в такий спосіб автори, серед яких є нардепка Мар’яна Безугла, переклали відповідальність із вищого командування на нижчий офіцерський і рядовий особовий склад. Детальніше про це можна почитати за посиланням
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter