Зеленський попри критику тисяч українців посилив відповідальність військових за невиконання наказу

Дата: 25 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський підписав закон 8271, який посилює кримінальну відповідальність українських військовослужбовців за невиконання наказу. 

Про це йдеться в картці документа на сайті парламенту. 

Ілюстративне зображення. Фото: Офіс президента

Документ зі своїм підписом Зеленський повернув 24 січня. 

Авторами ідеї стали низка нардепів, серед яких Мар’яна Безугла, яка є головою підкомітету ВР із запровадження цінностей і стандартів НАТО і яку вже критикували за подібну законотворчість. Торік депутати хотіли під час воєнного стану в умовах бойових дій дозволити командирам убивати військовослужбовця, який вчиняє кримінальне правопорушення. Серед ініціаторів тої ідеї також була Безугла.

Завдяки новому закону суд не зможе призначати м’якше покарання, ніж визначене санкцією статті, за вчинення в умовах воєнного стану або бойової ситуації:

  • непокори;
  • невиконання наказу; 
  • погрози або насильства щодо начальника; 
  • самовільного залишення військової частини або місця служби; 
  • дезертирства; 
  • самовільного залишення поля бою або відмови діяти зброєю.

До цього м’якіше покарання можна було отримати за наявності деяких обставин та з урахуванням особи підозрюваного. За невиконання наказу під час воєнного стану депутати підтримали позбавляти волі військових строком від п’яти до восьми років замість чинного строку – від трьох до семи.

Збільшили й строк можливого арешту з утриманням на гауптвахті за військові адміністративні правопорушення до 15 діб (було до 10 діб). Дозволили огляд військовозобов’язаних та резервістів під час проходження зборів, а також військовослужбовців на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Також військовослужбовці, яких визнали винними у вчиненні кримінальних порушень проти порядку несення військової служби, не зможуть зберегти за собою робоче місце

Фото: Anatolii Stepanov / AFP

Ідею парламентарів одразу після голосування розкритикувала громадськість, серед іншого говорили, що нові норми суттєво обмежують право на судовий захист, а також що депутати просто намагаються перекласти відповідальність з вищого командування на нижчий офіцерський і рядовий особовий склад. 

Петиція з вимогою ветувати закон набрала майже 35 тисяч підписів, а необхідна для розгляду кількість під нею з’явилася всього за добу. 

Нагадаємо, що це не єдиний закон, вимогу громадськості щодо накладання вето на який проігнорував Зеленський. До цього його безрезультатно закликали ветувати скандальний містобудівний закон та закон про реформу КСУ, що може зірвати євроінтеграцію України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter