З ВР відкликали законопроєкт, який мав дозволити командирам убивати підлеглих правопорушників під час війни

Дата: 24 Травня 2022
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді не розглядатимуть зареєстрований 5 травня проєкт закону № 7351, який передбачав, що під час воєнного стану в умовах бойових дій командир може застосувати зброю на знищення проти військовослужбовця, який вчиняє кримінальне правопорушення.

Інформація про те, що згаданий законопроєкт відкликано, з’явилася в його картці 24 травня.

Фото: АрміяInform

Згідно з порівняльною таблицею, документ мав внести зміни до статті 22-1 Статуту внутрішньої служби Збройних сил України, яка передбачає застосування в бойовій ситуації зброї для припинення кримінального правопорушення, вчинюваного військовослужбовцем, якщо в інший спосіб неможливо припинити таке кримінальне правопорушення. Як приклади наведено правопорушення, пов’язані з непокорою, опором чи погрозою начальнику, застосуванням насильства, самовільним залишенням бойових позицій та визначених місць дислокації військових частин (підрозділів) у районах виконання бойових завдань.

З нового формулювання статті мали вилучити слова про те, що застосування зброї “не має заподіяти смерть військовослужбовця”. Тобто фактично дозволити в бойовій ситуації командирам убивати підлеглих правопорушників.

13 травня Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув законопроєкт № 7351 і рекомендував його “включити до порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому”.

Водночас координаторка Медійної ініціативи за права людини Ольга Решетилова в коментарі виданню ZMINA наголошує, що пропозиції законопроєкту не лише становлять ризики грубого порушення прав людини, а й суперечать стандартам НАТО та загальним принципам українського війська.

Правозахисниця звертає увагу на те, що серед ініціаторів законопроєкту № 7351 голова підкомітету ВР  із запровадження цінностей і стандартів НАТО Мар’яна Безугла, яка б мала захищати ці стандарти.  

“Дуже показовим є той факт, що законопроєкт без зауважень пройшов оборонний комітет і не викликав заперечень ні в депутатів із провладних, ні в депутатів з опозиційних фракцій. Це дуже показова історія про якість роботи парламенту, особливо комітету з оборони, в такий критично важливий для країни час”, – говорить Решетилова.

Адже, за її словами, сама поява таких ідей деморалізує українських військовослужбовців і грає на руку російській пропаганді, яка постійно ширить подібні новини про “розстріли українських солдатів своїми ж командирами”.

Правозахисниця повідомила, що 23 травня, напередодні відкликання законопроєкту, її організація зустрічалася зі стейкхолдерами у військовій сфері й наводила аргументи проти ухвалення такої ініціативи.

“Нас почули і пообіцяли відкликати законопроєкт, але було б значно краще, щоб таких помилок узагалі не було”, – підсумовує Решетилова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter