Президента просять ветувати закон, що посилює відповідальність військових за невиконання наказу

Дата: 17 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Петиція до президента Володимира Зеленського щодо ветування закону 8271, який посилює кримінальну відповідальність українських військовослужбовців за невиконання наказу, за добу набрала понад 25 тисяч голосів.

Про це повідомляє рух ЧЕСНО та правозахисниця Ольга Решетилова.

“У кожного з нас у сім‘ї або серед близьких друзів є солдат, лейтенант, капітан Збройних сил або інших збройних формувань.Тому цей закон торкається кожного з нас. А набрання ним законної сили чи ні покаже, як далеко ціннісно, організаційно, нормативно ми відійшли від нашого ворога”, – написала правозахисниця.

За законопроєкт 8271 Верховна Рада проголосувала 13 грудня, після цього документ направили на підпис президенту. Його підтримали всі політичні сили, окрім “Голосу”.

Згідно з пояснювальною запискою, проєктом закону пропонується внесення змін до статей 69 та 75 Кримінального кодексу України щодо “виключення можливості призначення більш м’якого покарання військовослужбовцям, ніж передбачено законом та звільнення від відбування покарання з випробуванням”. Також підвищується рівень санкцій за вчинення військових адміністративних правопорушень.

Також документ пропонує надати повноваження Військовій службі правопорядку у ЗСУ здійснювати огляд уповноваженими посадовими особами військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів під час проходження зборів на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння з використанням технічних засобів та тестів.

Як пише ЧЕСНО, законопроєкт суттєво обмежує право українських військових на судовий захист.

Тепер судді не будуть враховувати всі обставини справи, коли виносять вирок у справах про військові злочини. Тепер судова практика буде одностайна – усім військовим реальні й великі строки. І тим, хто самовільно залишив місце служби, бо перебував у стані алкогольного сп’яніння, і тим, хто за станом здоров’я дійсно не зміг вчасно прибути на службу”, – зазначила аналітикиня руху ЧЕСНО Вікторія Олійник.

Петицію з проханням до президента Зеленського ветувати законопроєкт опублікували 15 грудня, наступного дня вона набрала вже понад 25,5 тисяч голосів при необхідних для розгляду 25 тисячах.

Нагадаємо, документ у Раді зареєстрували 8 грудня. Його авторами виступила низка нардепів, серед яких Максим ПавлюкСергій ІонушасДавид АрахаміяВладлен НеклюдовЮлія ЯцикМар’яна БезуглаДанило Гетманцев та інші. 

Правозахисники переконують, що посилюючи відповідальність українських захисників за невиконання наказу, депутати намагаються перекласти відповідальність з вищого командування на нижчий офіцерський і рядовий особовий склад. 

Фото обкладинки: Anatolii Stepanov/AFP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter