Міська влада Маріуполя говорить, що окупанти спалюють тіла вбитих цивільних у мобільних крематоріях

Дата: 06 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У заблокованому окупантами Маріуполі почали діяти мобільні крематорії, в яких загарбники спалюють тіла вбитих ними цивільних. 

Про це повідомили в міськраді Маріуполя. 

Тіло людини лежить на вулиці в Маріуполі. Фото: rferl.org

Маріупольські посадовці кажуть, що після того, як світ побачив наслідки російської окупації на Київщині, Росія вирішила “замітати сліди”, а допомагають їй у цьому терористи так званої “ДНР”, які збирають та спалюють тіла замордованих та вбитих маріупольців.

“Тиждень тому обережні оцінки вказували на 5 тисяч загиблих (у місті. – Ред.). Але, з огляду на розміри міста, катастрофічні руйнування, тривалість блокади та жорсткий спротив, жертвами окупантів могли стати десятки тисяч цивільних маріупольців. Саме тому Росія не поспішає давати зелене світло місії Туреччини та іншим ініціативам з порятунку та повної евакуації Маріуполя. Крім того, всіх потенційних свідків звірств окупантів намагаються ідентифікувати через фільтраційні табори та знищити”, – кажуть у міськраді.

Координацією дій з приховування злочинів, за даними посадовців, займається депутат від ОПЗЖ Костянтин Іващенко, якого окупанти називають “мером” Маріуполя

“Масштабу трагедії в Маріуполі світ не бачив від часів існування концтаборів нацистів. Рашисти перетворили все наше місто на табір смерті. На жаль, моторошна аналогія отримує все більше підтверджень. Це вже не Чечня чи Алеппо. Це новий Освенцим та Майданек. Світ має допомогти покарати путінських нелюдів”, – каже чинний мер міста Вадим Бойченко.

Перші новини про мобільні крематорії, які російське військове керівництво нібито підготувало для війни в Україні, з’явилися незадовго до повномасштабного вторгнення в лютому. До прикладу, з посиланням на міністра оборони Великобританії Бена Воллеса про це повідомляли видання The Telegraph та Mirror. Вони показали відео з одним з таких крематоріїв.

Журналісти вважали, що використовуватимуть ці пристрої для приховування втрат серед російських військовослужбовців в Україні. 

“Якби я був солдатом і знав, що мої генерали так мало вірять у мене, що слідують за мною полем бою з пересувним крематорієм, або якби я був матір’ю чи батьком сина, потенційно перекинутого до зони бойових дій, а мій уряд думав би, що спосіб приховати втрату – мобільний крематорій, я б дуже-дуже занепокоївся”, – казав тоді міністр Воллес.

Оригінал відео, яке показали британські журналісти, можна знайти в ютуб-каналі російської компанії “Турмалин”. Рекламний ролик інсентиратора і Установка для термічного знищення рідких, твердих та газоподібних відходів. ИН-50.1К датований ще 2013 роком.

Новини про ймовірне використання Росією мобільних крематоріїв, зокрема на Донбасі, періодично з’являлися з 2014 року. Про використання таких крематоріїв у Сирії повідомляв російський терорист, колишній так званий “міністр оборони ДНР” Ігор Стрєлков.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter