“Відсутні частини тіла”: до України повернули тіло померлого в полоні британського волонтера Пола Урі зі слідами катувань

Дата: 07 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Офіс Генерального прокурора розпочав досудове розслідування за фактом можливих катувань та вбивства волонтера з Великої Британії в полоні на окупованій території Донецької області.

Про це під час брифінгу 7 вересня повідомив генеральний прокурор Андрій Костін.

Фото: BBC

Він зазначив, що тіло померлого в липні волонтера Російська Федерація повернула на підконтрольну Україні територію лише після більш ніж півтора місяця перемовин. І, хоча минуло багато часу, на тілі волонтера українська сторона виявила ознаки тілесних ушкоджень, які можуть свідчити про жорстоке поводження з ним, що могло стати справжньою причиною його загибелі.

“Тіло, надане країною-агресором, зберігалося в неналежних умовах і перебуває в понівеченому стані, тому справжні причини смерті будуть встановлені після проведення судово-медичної експертизи”, – зазначив Костін.

Водночас Омбудсман Дмитро Лубінець повідомив, що в повернутого понівеченого тіла британця відсутні частини й воно має численні порізи та сліди катувань. 

“Як Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, я вже сьогодні я можу відповідально казати про те, що така смерть була насильницька. Людина просто не може витримати такі катування. Я бачив фото тіла загиблого, і в будь-кого, хто це побачить, сумнівів не залишиться”,написав Лубінець на своїй фейсбук-сторінці. 

Попередньо встановлено, додав генпрокурор, що у квітні 2022 року під час ведення волонтерської діяльності з евакуації мирного населення на території Запорізької області волонтер був незаконно захоплений військовослужбовцями російських збройних формувань. Після чого його позбавили волі та примусово перевезли на тимчасово окуповану територію Донецької області.

У липні 2022 року окупаційна адміністрація РФ поширила інформацію про начебто загибель волонтера “внаслідок хвороби і стресу”.

Розслідування цього кримінального провадження доручено Головному слідчому управлінню Служби безпеки України. Його перебіг генеральний прокурор узяв на особистий контроль.

“Згідно з Женевською конвенцією про захист цивільного населення, під час війни заборонено брати в заручники цивільних осіб, завдавати їм каліцтва, здійснювати жорстоке поводження, застосовувати тортури й піддавати переслідуванню. Також цивільні особи повинні мати доступ до медичної допомоги й лікарських засобів. На жаль, РФ не дотримується жодних з підписаних нею правил цивілізованого світу”, – акцентував Андрій Костін.

Як відомо, 45-річний британець потрапив у полон 25 квітня разом з іншим волонтером Діланом Гілі. Вони хотіли евакуювати матір із двома дітьми з населеного пункту, що розташований південніше за Запоріжжя й тимчасово окупований російською армією. Росіяни зупинили їх на блокпості, після чого про долю чоловіків довго не було нічого відомо.

Бойовики так званої “ДНР” звинуватили Урі та Гілі в найманстві попри те, що обидва є волонтерами. Дружина Пола Урі казала, що її чоловік має діабет І типу і потребує інсуліну.

За версією бойовиків, Урі помер 10 липня “від хронічних хвороб та стресу”.

Крім того, у червні так званий “Верховний суд ДНР” ухвалив смертний вирок трьом іноземним військовим, які захищали Маріуполь. Серед них двоє британців – 28-річний Ейден Аслін та 48-річний Шон Піннер. Їх визнали винними в “найманстві” та “вчиненні дій, спрямованих на захоплення влади та повалення конституційного устрою ДНР”. Бойовики можуть замінити покарання на довічне ув’язнення або 25 років колонії.

У ЄСПЛ вимагають не допустити страти. 

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter