ЄСПЛ наказав Росії не допустити страти двох британців, яких полонили під Маріуполем

Дата: 01 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення в справах “Піннер проти Росії та України” та “Аслін проти Росії та України” щодо двох полонених іноземців, які воювали в Інтернаціональному легіоні оборони України. Судді наказали Росії забезпечити, щоб смертну кару щодо них не виконали бойовики, а також зобов’язали покращити умови тримання та надати необхідну медичну допомогу. 

Про це повідомили в ЄСПЛ.

Ейден Аслін (ліворуч), Шон Піннер (у центрі) та Брахім Саудун (праворуч). Фото: Reuters

Суд застосував правило 39, згідно з яким ЄСПЛ видає наказ на адресу будь-якої держави-учасниці Європейської конвенції з прав людини на час розгляду по суті скарги про порушення цієї конвенції. Наказ суду є обов’язковим для виконання.

Судді вимагають, щоб російський уряд надав інформацію протягом двох тижнів, аби показати, які дії та заходи вживають для забезпечення дотримання конвенційних прав Шона Піннера і Ейдена Асліна.

Українському уряду судді визначили забезпечити, наскільки це можливо, дотримання прав Піннера та Асліна та надати будь-яку інформацію, яку вважають необхідною урядовці, у межах двох тижнів. 

Раніше ЄСПЛ уже ухвалив подібне рішення в справі “Саадун проти Росії та України”. Саадуна Брагіма бойовики також “засудили” до страти. 

Нагадаємо, що так званий “Верховний суд ДНР” ухвалив вирок трьом іноземним військовим, які захищали Маріуполь, у червні. Їх визнали винними в “найманстві” та “вчиненні дій, спрямованих на захоплення влади та повалення конституційного устрою ДНР”.

Бойовики можуть замінити покарання на довічне ув’язнення або 25 років колонії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter