Журналісти опублікували чергове відео з Бучі, що підтверджує страту групи чоловіків російськими військовими

Дата: 20 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Американські журналісти опублікували декілька записів, зокрема з камери спостереження, зроблених у Бучі під час окупації міста російськими військовими, що підтверджують вбивство останніми восьми чоловіків. 

Про це повідомляє The New York Times.

Скриншот відео

Ролики були зроблені 4 березня. Один з них зняв свідок, що знаходився у будинку на вулиці, якою російські військові вели затриманих, а другий – запис з камери спостереження. На них дев’ятеро чоловіків під дулом зброї російського військового йдуть один за одним, згорбившись та тримаючись за пояси тих, хто йде перед ними.

Російські солдати відведуть цих людей на територію будівлі за адресою: Яблонська, 144 та більшість розстріляють. Серед вбитих: Анатолій Прихідко, Андрій Матвійчук, Андрій ВербовийАндрій Дворніков, Святослав Туровський, Валерій Котенко, Віталій Карпенко та Денис Руденко, який на відео та фото у яскраво-блакитній кофті. Ще одному з групи – 43-річному будівельнику Івану Скибі – вдасться вижити, адже росіяни поцілять йому у живіт. 

Верхній ряд, зліва: Анатолій Прихідко, Андрій Матвійчук, Андрій Вербовий та Денис Руденко. Нижній ряд, зліва: Андрій Дворніков, Святослав Туровський, Валерій Котенко та Віталій Карпенко. Фото: nytimes.com

Вбиті чоловіки були мирними жителями, але після початку російського вторгнення приєдналися до захисників Бучі. 3 березня, почувши по радіо, що російські військові йдуть у напрямку блокпоста, який вони облаштували на вулиці Яблонській, чоловіки сховались у сусідньому будинку разом з власником на прізвище Котенко. 

“Ми оточені. Поки що ми ховаємося. Стріляють з бронетехніки та великокаліберних. Місцевих вбили. Їхні тіла лежать на вулиці. Як я розумію, вони шукають підкріплення і попрямують у напрямку Києва”, – написав своєму другу повідомлення о 8-й годині ранку 4 березня Денис Руденко.

Приблизно через годину російські солдати знайшли чоловіків і, погрожуючи зброєю, змусили всіх дев’ятьох вийти з дому. Вони шукали в них татуювання, які могли б свідчити про військову приналежність, і змусили деяких зняти зимові куртки та взуття. 

Скибу та Вербового російські військові побили та допитали. В один момент, коли обох чоловіків вивели на вулицю до інших затриманих, один з охоронців блокпоста зізнався, ким він є. Його, як розповіли свідки, росіяни відпустили й тепер цей чоловік знаходиться під слідством за статтею “держзрада”. 

Іван Скиба розповів, що росіяни вистрелили йому у живіт, а тому, коли він впав на землю, то вдав з себе мертвого: “Я не рухався і не дихав. На вулиці було холодно, і можна було бачити дихання людей”.

Розстріляні російськими військовими чоловіки на вулиці Яблонській. Фото: фейсбук-сторінка Катерини Прудки

Приблизно через 15 хвилин, коли російські солдати пішли, він утік з місця розстрілу. 

Рідні вбитих чоловіків шукали їх у соцмережах, публікуючи дописи з проханнями надати будь-яку інформацію. 1 квітня, побачивши у фейсбуку фото застрілених, мати Андрія Дворникова залишить під ним коментар: “Боже мій! Боже мій! Синочок!”.

Докази, які зібрали журналісти та правоохоронці, вказують, що у стратах могли брати участь 104-й гвардійський десантно-штурмовий полк, зокрема військовослужбовці частин №32515 та №74268. 

Міністерства закордонних справ і оборони Росії не відповіли на запити про коментарі журналістам The New York Times.

Нагадаємо, що Росія офіційно називає фото- та відеодокази звірств власної армії на Київщині фейками та запевняє – під час російської окупації в місті не постраждав жоден цивільний. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter