Військове керівництво РФ називає публікацію доказів звірств росіян на Київщині “черговою провокацією”

Дата: 03 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Міністерство оборони Росії називає фотографії та відео з Київщини, на яких зафіксовані наслідки звірств російських окупантів, “черговою провокацією”. 

Про це повідомляє офіційний телеканал відомства “Звєзда”. 

Тіла вбитих росіянами людей у Бучі. Фото: телеграм-канал “Громади Київщини”

Ще до публікації офіційної позиції відомства у телеграм-каналі Міноборони РФ зробили перепост з іншого телеграм-каналу, в якому докази вчинення росіянами воєнних злочинів на Київщині називали фейками. У публікації, до прикладу, стверджували, що на відео з Бучі тіло одного з убитих ніби ворушиться, а тіло іншого встає, після проїзду автівки повз нього.

Ролик, на прикладі якого розповідали про нібито фейковість доказів, був завантажений у низькій якості. Якщо переглядати це ж відео у вищій якості, то стає зрозуміло, що за рухи намагались видати бліки та подряпини на склі. 

“Усі опубліковані фотографії та відеоматеріали, що нібито свідчать про якісь “злочини” російських військовослужбовців у місті Буча Київської області, є черговою провокацією. За час перебування населеного пункту Буча під контролем ЗС РФ жоден місцевий житель не постраждав від будь-яких насильницьких дій”, – твердить російське військове керівництво. 

Фото: AFP

Міноборони РФ також бреше, що не блокувало виїзди для цивільних з населених пунктів на Київщині, наголошуючи, що люди мали можливість “евакуюватись” до Білорусі. Росія систематично називає “евакуацією” насильне вивезення тисячі українців до РФ та Білорусі. 

Військово-політичне керівництво Росії не вперше бреше щодо воєнних злочинів, вчинених в Україні. До прикладу фейком називали й бомбардування пологового будинку у Маріуполі, внаслідок якого загинули п’ятеро людей, зокрема двоє дітей. Журналістів Євгенія Малолєтку та Мстислава Чєрнова, які зробили фото та відео з місця подій, що облетіли весь світ, російські загарбники шукали у Маріуполі, щоб вбити. 

Нагадаємо, що правозахисники закликають владу терміново створити алгоритм для дій правоохоронців, щоб ефективно задокументувати вчинені росіянами на Київщині злочини й розслідувати кожен з них.

Окрім цього, нещодавно створену міжнародну комісію ООН щодо воєнних злочинів в Україні та Міжнародний кримінальний суд просять негайно розпочати розслідування цих фактів. З таким же закликом виступила й Омбудсман Людмила Денісова

Нагадаємо, що коаліція “Україна. П’ята ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.
 
Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, зґвалтування, руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення як “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні й культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.
 
Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.
 
Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.

Фотографія обкладинки: AFP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter