“Йде війна, але навіть вона має правила”: владу закликали створити алгоритм для документування та розслідування російських звірств на Київщині

Дата: 03 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Українська влада має терміново створити алгоритм для дій правоохоронців на звільнених від російських окупантів територіях, зокрема у Бучі, Гостомелі, Ірпені та інших населених пунктах Київщини, щоб ефективно задокументувати вчинені злочини та забезпечити розслідування кожного з них. 

З відповідною заявою виступили в коаліції “Україна. П’ята ранку”і До коаліції входять ZMINA, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Ukrainian Legal Advisory Group, Регіональний центр прав людини, Медійна ініціатива за права людини, Інститут миру та порозуміння, Центр громадянської просвіти “Альменда”, Крим-SOS, Кримська правозахисна група, Восток SOS, Центр “Соціальна дія”, Адвокатська дорадча група, Харківський інститут соціальних досліджень, Фундація DEJURE. Truth Hounds, Освітній Дім прав людини Чернігів. Правозахисний центр “Дія”, Асоціація УМДПЛ, Україна без тортур, Платформа прав людини, Асоціація розвитку суддівського самоврядування України, Український центр охорони здоровʼя (UHC), Експертний центр з прав людини, ГО “Поступовий гурт франківців”.

Фото: Oleksandr Ratushniak/AP Photo

Відхід російської армії із Гостомеля, Ворзеля, Бучі, Ірпеня, Бородянки, Дмитрівки, Мотижина, Макарова, Димера, Козаровичів та Катюжанки відкрив українцям та світу нові факти щодо найтяжчих масових міжнародних злочинів, вчинених російськими військами, зазначають автори заяви. 

Відомо, що росіяни вдиралися в будинки й квартири місцевих, грабували їх, викрадали цивільних, ґвалтували жінок, проводили допити, імітували розстріли та показово страчували, зокрема й за відмову виконувати вимоги звільнити будинок, дати їжу або рити окопи. Особливо прицільно шукали чоловіків, зокрема колишніх військових. 

Робили це все загарбники на тлі постійних зривів ними ж відкриття “зелених коридорів”, а тому у людей просто не будо можливості покинути свої домівки:

“Люди намагалися самостійно врятуватися від війни. Їхні машини розстрілювали. На Житомирській трасі (між населеними пунктами Мила та Стоянка) виявлені десятки обстріляних та спалених автівок. У автомобілях – обпалені тіла, на дорогах біля знищених машин – розстріляні цивільні. Російські військові не просто вбивали мирних людей, але й намагалися спалити їхні тіла. Кадри доріг, усіяних тілами десятків вбитих місцевих жителів зі зв’язаними за спинами руками, шокують”.

Фото: Zohra Bensemra/Reuters

Аби приховати свої злочини росіяни вбивали журналістів. Лише у березні на Київщині внаслідок цілеспрямованих обстрілів та атак загинули четверо, а поранення отримали двоє іноземних і українських журналістів та операторів.

“В Україні йде війна, але навіть вона має свої правила. Вбивства цивільних, які не беруть участі у збройному протистоянні, є брутальним порушенням цих правил… Російська армія під час захоплення населених пунктів Київської області та відступу вчиняла масштабні воєнні злочини проти мирного населення України та злочини проти людяності. Зібрані факти також можуть свідчити про вчинення злочину геноциду проти українського народу. Злочини російських загарбників мають бути покарані. Цим злочинам немає прощення, немає строків давності”, – кажуть правозахисники. 

Фото: Ronaldo Schemidt/AFP
Фото: УНІАН

Щоб ретельно задокументувати, а в майбутньому покарати винних у вчиненні цих злочинів, правозахисники пропонують, серед іншого, таке: 

  • налагодити належну координацію дій всіх учасників, як тих, хто забезпечує звільнення територій, так і тих, хто здійснює документування та розслідування;
  • відразу після звільнення територій першочергово здійснити розмінування, з урахуванням потреб документування і розслідування, наприклад, зі збереженням предметів, що можуть представляти інтерес для слідства, зокрема доказів використання заборонених видів зброї;
  • надати координуючі функції представникам інституцій, які мають досвід у розслідуванні саме насильницьких злочинів (НПУ, СБУ, ДБР), й долучити до їхньої роботи як представників правоохоронних органів, так і широкий перелік спеціалістів, криміналістів, судмедекспертів;
  • належним чином розшукувати та ідентифікувати тіла загиблих, за потреби проводити їх ексгумацію, а в основу цієї роботи покласти принцип шанобливого ставлення до тіл загиблих.

Окрім цього, члени коаліції закликають народних депутатів у стислі строки розробити та внести зміни до Кримінального процесуального кодексу, які б дозволили ефективно розслідувати міжнародні злочини, вчинені на тимчасово захоплених російськими окупантами територіях, зокрема й після їх звільнення. 

Фото: Zohra Bensemra/Reuters

“Потрібно скасувати обмеження строків досудових розслідувань за такою категорією злочинів, запровадити можливість “дистанційного розслідування” і онлайн-допитів свідків та потерпілих, зокрема тих, які покинули територію України чи залишаються на тимчасово окупованих територіях”, – радять парламентарям правозахисники. 

Президента Володимира Зеленського автори звернення закликають негайно підписати законопроєкт №2689, який гармонізує українське кримінальне законодавство із міжнародним кримінальним та гуманітарним правом. Цей документ Верховна Рада прийняла ще торік у травні.

Пропонують правозахисники й звернутись за допомогою до країн–партнерів України. Вони б могли допомогти, серед іншого, з залученням спеціалістів з належним досвідом для ідентифікації тіл загиблих, отриманням відповідного обладнання та інших ресурсів, потрібних для такої роботи.

Звернулись правозахисники й до нещодавно створеної міжнародної слідчої комісії ООН щодо воєнних злочинів в Україні та Міжнародного кримінального суду, аби там розпочали розслідування вчинених окупантами звірств. 

Нагадаємо, що Україна вимагає нових руйнівних санкцій проти Росії після масових вбивств цивільних у Київській області. 

Фотографія обкладинки: AP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter