“Трибунал, а потім пекло!”: Омбудсман просить комісію ООН врахувати факти, що стали відомі після звільнення Київщини від окупантів

Дата: 03 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Нещодавно створену комісію ООН, що займатиметься розслідуванням воєнних злочинів в Україні, закликали врахувати факти російських звірств, що стали відомі після звільнення від окупантів населених пунктів на Київщині.

З відповідним закликом виступила Уповноважена Верховної Ради з прав людини. 

Тіла ймовірно 4-5 мертвих голих жінок, яких росіяни звалили у купу на автомобільних покришках та намагалися спалити просто на узбіччі дороги. Фото: Міноборони

Протягом останніх днів на Київщині від російських окупантів звільнили десятки населених пунктів й невдовзі після цього почала надходити інформація про звірства загарбників. Так, за 20 кілометрів від Києва біля траси під ковдрою знайшли тіла 4-5 мертвих голих жінок, яких росіяни намагалися спалити на покришках просто на узбіччі дороги. Відомо, що загарбники ґвалтували жінок на Київщині. 

У Бучі окупанти розстріляли сотні цивільних. У місті знайшли братську могилу, де поховані 280 людей із зв’язаними руками. Багато з вбитих – це чоловіки віком від 18 до 60 років. Знаходили серед вбитих росіянами й підлітків. Про такі випадки розповів мер Бучі Анатолій Федорук виданню The Guardian.

Тіло людини лежить на території біля Житомирської траси

Серед вбитих росіянами у Бучі батько багатодітної родини Руслан Нечепуренко, якого застрелили на очах у його 14-річного сина Юрія. Разом вони вирушили на велосипедах по гуманітарну допомогу та ліки до центру міста, бо до цього майже два тижні жили без газу, світла та води. Окупант намагався вбити і Юрія, однак той після отриманого поранення кілька хвилин пролежав на землі, а після побіг до найближчого притулку.

Повідомляли про вбивства цивільних й у Гостомелі. ZMINA розповідала історію місцевого мешканця Сергія Захлюпаного, якого безрезультатно від початку березня намагалась знайти мати. Виявилось, що чоловіка росіяни застрелили біля гаражів будинку. 

 
Тіла вбитих росіянами людей у Бучі. Фото: фейсбук-сторінка Ірини Геращенко

Після звільнення Київської області від окупантів знайшли тіла старости села Мотижин Ольги Сухенко та її чоловіка, яких росіяни викрали 23 березня. Досі невідома доля їхнього сина Олександра. Ще кількох розстріляних мирних жителів Мотижина – двох жінок та чотирьох чоловіків – окупанти кинули у яму біля дороги.

“Люди вбиті пострілом у потилицю, у деяких руки зв’язані за спиною”, – розповідає Денісова. 

Окрім цього у населених пунктах Київщини росіяни знищили сотні цивільних будинків, пограбували всі без виключення квартири.

Тіла вбитих росіянами людей у Бучі. Фото: телеграм-канал “Громади Київщини”

“Окупанти не просто грабували помешкання, але й намагалися нанести якомога більше шкоди – розбити, зламати, знищити все, що не могли забрати з собою. Не залишилося жодної вцілілої автівки – вони спалені та розбиті. Багато мешканців цих населених пунктів – це переселенці з Донецької та Луганської областей, які втікали від “русського міра” у 2014 році, але рашисти наздогнали їх у передмісті столиці України”, – каже Омбудсман. 

Уповноважена наголошує, що “варварська орда РФ має понести найжорстокіше покарання на лаві підсудних в Гаазі, Нюрнбергу та перед обличчям українського народу”. 

“Трибунал, а потім пекло! Це – геноцид українського народу відповідно до Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду і покарання за нього, злочин проти людяності, визначений Статутом Міжнародного військового трибуналу та Римським статутом Міжнародного кримінального суду”, – зазначає Денісова. 

Своєю чергою очільник українського МЗС Дмитро Кулеба вже закликав світ ввести жорсткіші санкції щодо Росії через “різанину в Бучі”

“Різанина в Бучі була навмисною. Росіяни прагнуть знищити якнайбільше українців”,написав він у твіттері. 

Нині факти вчинення росіянами воєнних злочинів, зокрема страти цивільних, зґвалтування та крадіжки на Київщині, Чернігівщині та Харківщині вже задокументували правозахисники з Human Rights Watch. 

Документують воєнні злочини й у коаліції “Україна. П’ята ранку / Ukraine 5 AM Coalition”, до складу якої входить і Центр прав людини ZMINA. 

Допомогти фіксувати злочини росіян може кожен, хто стає їх свідком. Зробити це можна за допомогою єдиної платформи для збору інформації. Українці вже допомогли зібрати майже 5 тисяч матеріалів щодо воєнних злочинів Росії.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter