Українці допомогли зібрати майже 5 тисяч матеріалів щодо воєнних злочинів Росії

Дата: 30 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Від початку старту роботи єдиної платформи для збору інформації про воєнні злочини Росії в Україні громадяни подали вже 4935 матеріалів доказів. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

Наслідки російського обстрілу в Чугуєві. Фото: AFP

Для того щоб надіслати інформацію, треба: 

  • описати дані про себе;
  • описати порушення із зазначенням точного місця та деталей (потерпілих, пошкодження тощо);
  • завантажити фото або відео.

В Офісі генпрокурора наголошують, що всім, хто завантажує матеріали на платформу, гарантують конфіденційність і захист персональних даних.

“Сьогодні кожен з нас – безцінний свідок, а в недалекому майбутньому – член багатомільйонної команди обвинувачів з народу. Вся країна долучається до збору доказів звірств російських загарбників. Прокуратура, правоохоронні й державні органи, правозахисні та громадські організації, експерти та фахівці, міжнародні інституції, журналісти та звичайні громадяни мають можливість діяти єдиним фронтом щодо документування вчинених російським агресором страшних злочинів”, – кажуть правоохоронці. 

Нині в Офісі генпрокурора зареєстрували вже 3411 злочинів агресії та воєнних злочинів, з яких щонайменше 3306 випадків кваліфікували за статтею щодо порушення законів та звичаїв війни. Кількість підозрюваних у їхньому скоєнні – 207. 

Окрім цього, сформували й робочу групу з міжнародних правників, які надаватимуть рекомендації та забезпечуватимуть потенційне представництво України в цивільних і кримінальних справах, зокрема щодо отримання репарацій. 

До складу групи ввійшли провідні юристи з прав людини, які виконуватимуть свою роботу на безоплатній основі. Серед них Амаль Клуні, королівський радник Річард Гермер, королівський радник Тім Отті, Філіппа Вебб, баронеса Хелена Кеннеді, яка очолює Інститут прав людини Міжнародної асоціації юристів, і Лорд Нойбергер – колишній голова Верховного суду Сполученого Королівства.

Доєднаються до роботи і юридичні експерти з фірми “Covington & Burling LLP” зі США на чолі з Ніхілом Гором, французької фірми “Sygna Partners” на чолі з Люком Відалом, а також фірми “Withers” на чолі з Еммою Ліндсі. Кожна з цих фірм уже представляє інтереси України, зокрема у випадку “Covington” і “Sygna”, у Міжнародному суді ООН.

Підтримку надаватимуть і науковці в галузі міжнародного гуманітарного права, зокрема професор Марко Міланович з Ноттінгемського університету, професор Ендрю Клепеман з Женевського академічного інституту, а також Центр із питань міжнародного управління та врегулювання спорів при Королівському коледжі в Лондоні, Фонд Клуні “За справедливість” та Інститут прав людини Міжнародної асоціації юристів.

Технологічним партнером робочої групи виступить корпорація Microsoft, що також безоплатно допомагатиме в питанні захисту, аналізу та обміну зібраними доказами.

Нагадаємо, що в Україні працює коаліція з документування воєнних злочинів “Україна. П’ята ранку / Ukraine 5 AM Coalition”, до складу якої входить і Центр прав людини ZMINA. Нещодавно правозахисники розповіли про те, як на тимчасово захоплених територіях Росія викрадає активістів, політиків та журналістів, навіщо це роблять окупати та хто їм у цьому допомагає.

Детальніше ви можете почитати про це за покликанням

Фотографія обкладинки: AP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter