Геноцид РФ в Україні: Міжнародний Суд ООН встановив подальші строки розгляду справи

Дата: 25 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Міжнародний Суд ООН встановив подальші строки розгляду справи щодо звинувачень Росії у геноциді в Україні.

Про це повідомив представник України в суді Антон Кориневич на своїй сторінці у фейсбуку.

Представники України в Міжнародному Суді ООН Оксана Золотарьова та Антон Кориневич. Джерело: фейсбук-сторінка Оксани Золотарьової

“Керуючись усталеною практикою, суд встановив, що Україна має подати свій меморандум у строк до 23 вересня 2022 року, а Росія відповідь на нього до 23 березня 2023 року”, — написав він.

Водночас Кориневич уточнив, що ці строки не є остаточними, і Росія має право подати свої заперечення щодо наявності юрисдикції протягом трьох місяців з дня подачі України.

“Справа впевнено рухається далі, міжнародне право є ефективним механізмом для захисту порушених прав України. Наказ Міжнародного Суду ООН від 16 березня 2022 є чинним, і Росія має його виконати! Слава Україні!” — підкреслив Кориневич.

Нагадаємо, що Міжнародний Суд ООН 7 березня 2022 року розпочав слухання за позовом України проти Росії в справі щодо звинувачень у геноциді.

Україна просила суд визначити забезпечувальні заходи щодо Росії, зокрема, ухвалити термінове рішення із зазначенням РФ негайно припинити військові дії. Російські представники в суді брати участь відмовилися.

16 березня Міжнародний суд ООН в Гаазі зобов’язав Росію припинити розпочаті 24 лютого 2022 року воєнні дії в Україні, заявленою метою яких було “запобігання і покарання” нібито геноциду в Луганській та Донецькій областях України.

Прессекретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що Росія “не зможе взяти до уваги” це рішення.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Україні запрацювала коаліція з документування воєнних злочинів “Україна. П’ята ранку / Ukraine 5 AM Coalition”, до складу якої ввійшли 16 українських правозахисних організацій, зокрема й Центр прав людини ZMINA.

Вона потрібна, щоб захистити жертв російської збройної агресії в Україні й притягнути до відповідальності вище керівництво РФ і безпосередніх виконавців воєнних злочинів та злочинів проти людяності, повідомляє ZMINA.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter