Міжнародний суд ООН у Гаазі зобов’язав РФ негайно припинити війну проти України

Дата: 16 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Міжнародний суд ООН у Гаазі ухвалив рішення в справі про війну Росії проти України: зобов’язав її негайно припинити вторгнення в Україну.

Про це 16 березня повідомив президент Володимир Зеленський у твіттері.

Джерело: ЕРА

“Україна здобула повну перемогу в справі проти Росії в Міжнародному суді ООН. Суд зобов’язав РФ негайно припинити вторгнення в Україну. Наказ є обов’язковим для виконання Росією згідно з міжнародним правом. Ігнорування рішення приведе РФ у ще більшу ізоляцію”, – написав він.

Рішенням від 16 березня суд у Гаазі вводить такі тимчасові заходи щодо Росії:

  • негайно припинити військові операції, що розпочалися на території України в лютому 24 лютого 2022 року;
  • забезпечити, щоб будь-які військові або регулярні озброєні підрозділи, а також інші організації або особи, які контролює Росія, не вживали заходів щодо продовження військової операції.

Україна подала позов до Міжнародного суду ООН з проханням оголосити ухвалу про тимчасові заходи проти Росії через відкриту агресію проти нашої країни 28 лютого 2022 року.

У ньому вона наполягала на тому, що Росія хибно стверджувала про наявність нібито “актів геноциду” в Донецькій і Луганській областях, що стало підставою для визнання так званих “Л/ДНР” і початком “спеціальної військової операції” проти України.

У такий спосіб Київ оскаржив підстави Москви для початку вторгнення і вимагав ужити заходів для завершення війни.

Також Україна внесла пункт про репарації до свого позову проти Росії.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Україні запрацювала коаліція з документування воєнних злочинів “Україна. П’ята ранку / Ukraine 5 AM Coalition”, до складу якої ввійшли 16 українських правозахисних організацій, зокрема й Центр прав людини ZMINA.

Вона потрібна, щоб захистити жертв російської збройної агресії в Україні й притягнути до відповідальності вище керівництво РФ і безпосередніх виконавців воєнних злочинів та злочинів проти людяності, повідомляє ZMINA.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter