Міжнародний суд ООН почав слухання в справі про геноцид з боку РФ

Дата: 07 Березня 2022
A+ A- Підписатися

У Міжнародному суді ООН у понеділок розпочалися слухання за позовом України проти Росії в справі щодо звинувачень у геноциді.

Про це повідомили в МЗС. 

Делегація України на доручення президента Володимира Зеленського представляє в суді правову позицію в справі проти Росії відповідно до Конвенції від 1948 року про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. Україна просить суд визначити забезпечувальні заходи щодо Росії, зокрема ухвалити термінове рішення із зазначенням РФ негайно припинити військові дії.

Російські представники в суді брати участь відмовилися. 

“Той факт, що місця російської делегації порожні, кажуть самі за себе. Вони не тут, у цьому суді. Вони на полі бою ведуть агресивну війну проти моєї країни. Це те, як Росія вирішує суперечки. Але Україна дотримується іншої позиції та поважає національне право і цей суд”,заявив під час слухання представник України Антон Кориневич.

Він зазначив, що за останні два тижні багато людей у світі згадували про Другу світову війну:

“Росія опоганює пам’ять про Голокост, заявляючи, що “денацифікує” Україну. “Денацифікує” Україну від її демократичного уряду… Я чув, як дехто зазначав, що Європа не бачила такої агресії та конфлікту з часів Другої світової війни. Справді, доречно згадати про Другу світову війну, але з інших причин… Ми повинні згадати, що на попелі Європи після Другої світової війни світ побудував сучасні стовпи міжнародного права. Два з цих стовпів найважливіші. Світ став свідком агресії та відповів на неї Статутом ООН. Світ став свідком Голокосту та відповів на нього Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. Світ сказав “Ніколи більше” двом виявам зла нацизму – агресії та геноциду. На жаль, сьогодні Росія перекрутила ці слова”. 

Кориневич сказав, що, якщо Росія сама не повернеться до дотримання міжнародного права, суд має обов’язок діяти:

“Росія належить до вашої юрисдикції щодо Конвенції про геноцид. Наразі вона ображає та порушує цю конвенцію, щоб убивати українців та зруйнувати Україну. Росію треба зупинити! І суд має в цьому брати участь”. 

Нагадаємо, що напередодні представники українських організацій громадянського суспільства звернулися до ООН з вимогою створити спеціальний міжнародний трибунал над президентом Росії Володимиром Путіним та всіма посадовими особами РФ, які відповідають за розв’язання загарбницької війни з найтяжчими наслідками для народу України.

Автори заяви наголошують, що повномасштабне вторгнення Росії є частиною збройного конфлікту, який триває на території України з 2014 року та розпочався із захоплення Кримського півострова, окремих територій Луганської та Донецької областей. 

Фотографія обкладинки: Getty Images 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter