Російські окупанти викрали понад два десятки українців на тимчасово захоплених територіях

Дата: 28 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну на територіях, які тимчасово захопили російські військові, правозахисники з організації Truth Hounds зафіксували щонайменше 22 випадки насильницьких зникнень українців, зокрема журналістів, політиків та активістів.

Про це повідомили в коаліції з документування воєнних злочинів “Україна. П’ята ранку / Ukraine 5 AM Coalition”.

Представники Росгвардії затримують людей у Херсоні. Фото: truth-hounds.org

Судячи з націленості окупаційної влади саме на журналістів, політиків та активістів, метою насильницьких зникнень, як наголошують аналітики, є придушення спротиву населення на окупованих територіях та створення нових керованих псевдореспублік, аналогів так званих “ДНР” та “ЛНР”.

“Ще до початку вторгнення РФ до України США оприлюднили розвідувальні дані про те, що Російська Федерація планує атаки проти політиків, активістів та російських  дисидентів після вторгнення в Україну. Як зазначалося, такі атаки, “які в попередніх російських операціях передбачали цілеспрямовані вбивства, насильницькі викрадення, застосування катувань, ймовірно, будуть спрямовані на тих, хто виступає проти дій Росії”, – кажуть автори доповіді

Серед викрадених людей: керівник військово-цивільної адміністрації на Луганщині Володимир Тюрін; працівник військкомату з Херсонщини Олександр Федюнін; активіст Сергій Кричук; депутатка Запорізької облради Лейла Ібрагімова; міський голова Мелітополя Іван Федоров; футбольний уболівальник з Херсона Андрій Соловей; активіст Леонід Кондрацький; журналістка Вікторія Рощина; активістка Ольга Гайсумова; журналіст Олег Батурин; активіст Сергій Цигіпа; голова Мелітопольської райради Сергій Прийма; мер Дніпрорудного Євген Матвєєв; тікток-блогерка під ніком Giga_mo, яку росіяни викрали під час прямого ефіру; священник Олег Николаєв; активіст Максим Негров; активіст Віталій Шевченко; родич депутатки із Запоріжжя Сергій Славов; мер Скадовська Олександр Яковлєв; секретар Скадовської міськради Юрій Палюх; секретар Новокаховської ОТГ Дмитро Васильєв та голова Великобурлуцької громади Віктор Терещенко.

Частину людей з цього списку вже звільнили, однак щодо інших інформації немає досі.

Фото: Shutterstock

Викраденнями займаються військовослужбовці РФ та колишні співробітники українського спеціального підрозділу міліції “Беркут”, які перейшли на бік Росії після Революції гідності й тепер працюють у Росгвардії. Відомо й про участь у таких діях співробітників поліції Краснодарського краю РФ, тимчасово окупованого росіянами Криму та представників так званого “МДБ ЛНР”.

На збудованих блокпостах, наприклад, вони можуть перевіряти телефони та машини, а в разі, якщо їм щось не подобається, – затримувати. 

“Деяких людей шукають за їхніми домашніми адресами. Це стосується переважно учасників АТО / ООС, українських правоохоронців та представників кримськотатарської спільноти. При цьому, приміром, мародери окупантів не цікавлять, і їхній незаконній діяльності не перешкоджають”, – кажуть правозахисники. 

Допомагають окупантам і деякі місцеві, наприклад у Херсоні блогер Кирило Стремоусов погрожує інакодумцям російським ув’язненням. Чоловіка підозрюють у зв’язках з російськими силовиками з ФСБ, а окупанти зробили його очільником так званого “комітету за мир та порятунок” – бутафорної організації, яку намагаються зобразити як перехідний легітимний орган влади в Херсонській області. 

Примушення до співпраці місцевих посадовців для реалізації сценарію зі встановлення бутафорних республік на окупованих українських територіях є однією зі складових сценарію РФ. Нині відомо про щонайменше два таких випадки: 

  • У Мелітополі, де окупанти після викрадення чинного міського голови Івана Федорова назвали “виконувачкою обов’язків” очільника міста депутатку від ОПЗЖ Галину Данільченко. Їй уже оголосили про підозру за держзраду;
  • В Енергодарі, де окупанти створили так звану “народну раду”, очільником якої зробили депутата від “Опозиційної платформи – За життя” Андрія Шевчика. Про оголошення підозри йому ще поки не відомо. Місцеві депутати заздалегідь склали повноваження, щоб уникнути тиску та примусу росіян у створенні так званої “народної республіки” в регіоні.

Для утримання людей використовують захоплені СІЗО, а, судячи зі свідчень місцевих, наприклад, у Новій Каховці для цих цілей використовують гаражі та підвали.

Будівля Херсонської облради, 4 березня 2022 року. Фото: фейсбук-сторінка Сергія Павлюка

Складнощі під час підрахунку кількості викрадених українців, як говорять правозахисники, виникають на територіях, які тимчасово контролюють бойовики так званих “Л/ДНР”. Зокрема, через побудовану проросійськими бойовиками за час війни в Україні “систему органів безпеки” за зразком радянської правоохоронної системи 1937 року й повне відчуття безкарності та відсутність контролю. 

“Із 2014 року на території так званих “республік” створювалася мережа місць позбавлення волі, яку умовно можна розділити на офіційні та неофіційні. Якщо отримати інформацію про затриману особу, яка знаходиться в “офіційних” установах виконання покарань (тобто будівлях тюрем, які функціонували до створення “республік”), ще часом вдається, то інформацію про осіб, які утримуються в місцях, подібних до “Ізоляції”, отримати в більшості випадків неможливо”, – кажуть правозахисники. 

Раніше правозахисники вже розповідали про таємні катівні бойовиків так званої “ЛНР”, в яких знущаються з людей та вбивають їх. Ви можете прочитати про це за покликанням

ZMINA веде перелік людей, про зникнення яких стає відомо на тимчасово окупованих Росією територіях. 

Фотографія обкладинки: фейсбук-сторінка Галини Захарченко 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter