Російські окупанти системно викрадають активістів і журналістів в Україні. Список викрадених (оновлюється)

Дата: 30 Березня 2022
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабного вторгнення Росії українські правозахисні організації фіксують численні випадки насильницьких зникнень громадських активістів, волонтерів, журналістів та представників місцевої влади в окупованих населених пунктах та містах в облозі, а також є випадок викрадення рятувальника, задіяного в евакуації цивільних.

ZMINA підготувала список людей, про яких відомо, що вони були викрадені представниками російської окупаційної влади. Список буде оновлюватись.

Євгеній Матвєєв – міський голова Дніпрорудного Запорізької області. 13 березня 2022 року стало відомо про його зникнення, він перестав виходити на зв’язок. Місце перебування невідоме.

Євгеній Матвєєв. Фото з соцмереж

Віталій Шевченко – активіст із Бердянська Запорізької області. Був викрадений представниками окупаційної Росгвардії 15 березня 2022 року після мітингу проти окупації, коли зайшов у кафе “Капучино”. За даними видання “Українська правда”, разом із ним були затримані ще кілька активістів.

Віталій Шевченко. Фото з соцмереж

Сергій Цигіпа – громадський активіст із міста Нова Каховка Херсонської області, керівник ГО “Каховський плацдарм”. За повідомленнями, 12 березня 2022 прямував до Таврійська із собакою, щоб передати ліки для тещі, а тоді перестав виходити на зв’язок. За словами дружини активіста, їй пізніше переказували, що бачили, що його затримали на блокпосту російських окупантів, а собаку вона знайшла прив’язаним біля місцевого виконкому. Місце перебування невідоме. За непідтвердженою інформацією, може бути вивезений до Херсона.

22 квітня проросійські канали в телеграмі та ютубі оприлюднили відео з Цигіпою. На ньому чоловік, відомий своєю проукраїнською позицією, розповідає про “сумнівну стратегію української армії”. В описі відео активіста представляють як “старшого офіцера командування Сил спеціальних операцій української армії, який переїхав до Росії”.

Знайомі чоловіка, зокрема журналіст Олег Батурінвказують на те, що така позиція і поведінка йому не притаманна. Тож відео з такими заявами, найімовірніше, Цигіпа записав під примусом окупантів.

Сергій Цигіпа. Джерело: фейсбук-сторінка громадського діяча

Юрій Палюх – секретар міської ради Скадовська Херсонської області. Був викрадений представниками окупаційної влади 16 березня 2022 року разом із міським головою Олександром Яковлєвим. Останнього того ж дня допитали і відпустили, а Палюх станом на 17 березня все ще перебував у заручниках окупантів.

Максим Негров – громадський діяч із Херсона, директор ТОВ “Таврійський парк”, член партії “Європейська партія України”, ветеран АТО. Перестав виходити на зв’язок 15 березня 2022 року. Як повідомляли знайомі активіста, є очевидці, що бачили його затримання російськими окупантами. Також зазначається, що на момент зникнення у Негрова були проблеми зі здоров’ям. Місце перебування невідоме.

Максим Негров. Фото з соцмереж

Тетяна Свириденко – голова Іванківської селищної ради Вишгородського району Київської області. Про її викрадення повідомила на брифінгу 17 березня 2022 віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук.

Тетяна Свириденко. Фото з соцмереж

Олексій Данченко – помічник начальника зміни Оперативно-координаційного центру ГУ ДСНС України у Київській області. Був викрадений окупантами, коли брав участь в евакуації людей із Гостомеля Київської області: супроводжував колону у погодженому гуманітарному маршруті у Білогородці. Точна дата не називається публічно, приблизно це сталося 10 березня 2022 року. За даними віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук, станом на 13 березня заручник утримувався на території склозаводу у місті Гостомель.

Олексій Данченко. Фото з тг-каналу ДСНС

Володимир Тюрін – заступник керівника Щастинської міської ВЦА Луганської області. За даними керівника ВЦА Сергія Гайдая від 17 березня 2022 року, Тюрін зник 4 березня 2022 року, інформації про його місце перебування і зв’язку з ним немає.

Володимир Тюрін. Фото з соцмереж

Юлія (“Тайра”) Паєвська – українська волонтерка-парамедик, була захоплена у заручники разом зі своїм водієм Сергієм у Маріуполі Донецької області 16 березня 2022 року. Місце перебування наразі невідоме.  

21 березня 2022 року російський канал НТВ опублікував записане відео з Юлією Паєвською, підтвердивши захоплення її в заручники окупаційними військами та називаючи її при цьому “учасницею націоналістичного батальйону “Азов””. Відео із заручницею вони називають “інтерв’ю” і обіцяють опублікувати повну версію 27 березня.

Юлія “Тайра” Паєвська. Фото з соцмереж

Микола Маслій – депутат міської ради Куп’янська Харківської області. Зник 1 березня 2022 року під час мітингу проти окупації. За повідомленнями видання Newsroom, його покликали убік на бесіду російські військові, після чого вони почали стріляти і випускати димові заряди, а Маслія кудись забрали. Інших повідомлень про нього знайти не вдалося, його офіційна фейсбук-сторінка не оновлювалась із 26 лютого 2022.

Микола Маслій. Фото з фейсбук-сторінки політика

Іван Самойдюк – перший заступник мера Енергодара Запорізької області.  За інформацією міського голови Дмитра Орлова, окупанти викрали його, ймовірно, 19 березня. На зв’язок з того часу чиновник не виходив. Місце перебування невідоме.

Іван Самойдюк. Джерело: сайт міськради

Микола Сікаленко – сільській голова с. Циркуни на Харківщині. Російські окупанти викрали його 21 березня з власного будинку. Місце перебування невідоме.

Микола Сікаленко. Фото з соцмереж

Максим Левін – український журналіст і фотодокументаліст, що співпрацює з агентствами Reuters, BBC, TRT World, Associated Press, LB.ua, Hromadske та іншими. Зник 13 березня 2022 року у Київській області близько пів на дванадцяту годину дня. За повідомленнями друзів Максима Левіна, він виїхав на зйомку власним авто, яке залишив біля села Гута Межигірська, а сам пішов у бік села Мощун. 

1 квітня після тривалих пошуків у районі села Гута Межигірська на Київщині поліція знайшла тіло фотожурналіста та документаліста Макса Левіна. 

Як повідомили Інституту масової інформації в Офісі генерального прокурора, “за попередньою інформацією беззбройного Максима Левіна військовослужбовці збройних сил РФ вбили шляхом двох пострілів зі стрілецької зброї”.

Вишгородська окружна прокуратура веде кримінальне провадження за фактом порушення законів і звичаїв війни (ст. 438 КК України).

Максим Левін. Джерело: фейсбук-сторінка фотожурналіста

Олександр Пономарьов – депутат Верховної Ради від ОПЗЖ із Бердянська Запорізької області. 20 березня його приймальня повідомила, що із Пономарьовим зник зв’язок, коли він працював у гуманітарному штабі Бердянська.

22 березня Бердянська міська рада підтвердила, що Пономарьова захопили російські військові, і заявила, що низка місцевих промислових підприємств, пов’язаних із ним, призупинила роботу, поки його не відпустять. Місце перебування невідоме.

Олександр Пономарьов (фото з сайту партії ОПЗЖ)

Олена Плаксіна – депутатка міської ради Токмака Запорізької області від партії “Європейська Солідарність”.

Як повідомив речник Запорізької обласної військової адміністрації Іван Ареф’єв, 21 березня близько 21:30 вона була затримана працівниками МВС РФ.

Олена Плаксіна (фото з сайту партії “Європейська солідарність”)

Дмитро Афанасьєв – депутат Корабельної районної у місті Херсон ради, представник партії “Європейська Солідарність”. Крім того, Афанасьєв відомий як спортсмен, тренер збірної команди України з Таеквон-До ІТФ.

Як  повідомив депутат Херсонської облради Сергій Хлань, 22 березня після розгону проукраїнського мітингу у Херсоні Дмитро Афанасьєв захищав свою дружину, яку намагались затримати окупанти, і за це чоловіка жорстоко побили: у лікарні йому діагностували численні гематоми та зламані ребра.

Через дві години додому до родини прийшли з обшуком російські військові. Вони знайшли посвідчення депутата райради, вилучили відео з камер спостереження та мобільні телефони членів родини. Усіх чоловіків, які були у будинку, затримали, серед них були й друзі Дмитра. 

23 березня, за інформацією Сергія Хланя, окупанти провели повторний обшук, але відпустили одного із затриманих, який повідомив про те, що окупанти застосовували тортури до нього та інших.

Дмитро Афанасьєв. Джерело: сайт Федерації Таеквон-До ІТФ України

Олександр Медведьов – міський голова Сновська  і голова Сновської територіальної громади Чернігівської області.

За даними “Суспільного.Чернігів” з посиланням на голову Корюківської районної військової адміністрації Івана Ващенка, його було затримано разом із місцевим бізнесменом і ексдепутатом обласної ради Григорієм Божком: окупанти прийшли до них зранку 25 березня, попередньо відомо, що везуть їх у напрямку Городні Чернігівської області.

Олександр Медведьов (ліворуч) та Григорій Божок (колаж: “Суспільне.Чернігів”)

Ольга Сухенко – староста села Мотижин Київської області. Як повідомило “Суспільне”, була викрадена разом із чоловіком Ігорем і сином Олександром російськими окупаційними силовими структурами з їхнього дому 23 березня 2022 року. Також окупанти обшукали будинок і вкрали автомобіль, що належав родині (Тойота Авенсіс сірого кольору AI7077AO).

І Ольга, і Олександр публічно декларували свою проукраїнську позицію, є свідчення, що Олександр як волонтер допомагав жителям Мотижина, перебуваючи там.

Після звільнення села від російських загарбників подружжя та їхнього сина знайшли вбитими.

Ольга Сухенко (праворуч) із сином Олександром (у центрі) та ймовірно чоловіком (фото: з соціальних мереж)

Роман Семененко — житель міста Пологи на Запоріжжі. Не погодився виїхати з окупованої території, доки була можливість, а вирішив доглядати за мамою та допомагати Руху спротиву окупантам.

На початку травня російські військові викрали, два дні катували 47-річного чоловіка, після чого вбили.

Роман Семененко. Фото з соцмереж

Олександр Бабич — міський голова Голої Пристані на Херсонщині. Викрадений російськими окупантами 28 березня 2022 року. Місцеперебування його невідоме.

Олександр Бабич. Джерело: фейсбук-сторінка міського голови Голої Пристані

Костянтин Риженко — херсонський журналіст, волонтер. Перестав виходити на зв’язок 31 березня. У цей день в його телеграм-каналі з’явилося повідомлення такого змісту: “Привіт, якщо ви читаєте цей текст, це означає, що щось трапилося. Це відкладене повідомлення, дату публікації якого постійно переношу на день-два. Якщо воно опублікувалося, це означає, що я не зміг вчерге відтермінувати дату. Сигнал, звичайно, неприємний, але не варто одразу панікувати”.

Раніше Риженко розповідав, що його розшукують окупанти. За інформацією його дружини, в день зникнення журналіста за адресами рідних Костянтина у Херсоні одночасно прийшли російські військові. Брата журналіста затримали.

3 квітня журналіст залишив повідомлення у телеграм-каналі “Очі кобзаря Херсонщина”, який пов’язаний з його волонтерською діяльністю. Він повідомив, що на волі, але вимушений переховуватися.

Костянтин Риженко. Джерело: фейсбук-сторінка журналіста

Михайло Бурак — голова Бехтерської громади Залізного Порту на Херсонщині. Про його викрадення російськими військовими 4 квітня повідомив перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський. Чоловік не виходить на зв’язок, місцеперебування його невідоме.

Михайло Бурак. Джерело: фейсбук-сторінка Бехтерської об‘єднаної територіальної громади

Віктор Дудка — депутат Запорізької облради. Викрадений росіянами 6 квітня в селищі Михайлівка Запорізької області. Місцеперебування його невідоме.

Джерело: zor.gov.ua
 

Іван Малєєв — селищний голова Кирилівки, що у Запорізькій області. 17 квітня 2022 року приблизно о 13:00 військові Російської Федерації вивели його з приміщення селищної ради, посадили в машину і відвезли в невідомому напрямку, вірогідно, в комендатуру Мелітополя. 25 квітня його звільнили.

Вранці 24 травня в Запорізькій області російські військові вдруге викрали Малєєва та його заступника Ігоря Коробку. Наступного дня після викрадення до Кирилівки окупанти завезли три десятки одиниць військової техніки.

Іван Малєєв. Джерело: фейсбук-сторінка першої заступниці голови Кирилівської селищної ради Марини Логінової

Олександр Панченко — мешканця Приморська Бердянського району Запорізької області, активіста та юриста викрали російські військові 22 квітня. Про це повідомила його донька Єлизавета Соловйова. Де утримують чоловіка, невідомо.

Олександр Панченко. Джерело: фейсбук-сторінка Елизавети Соловйової

Ігор Дудар — сільський голова Чорнобаївки на Херсонщині. Про те, що російські окупанти взяли його в полон, стало відомо 2 травня, сказала віцепрем’єрка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Згодом на сторінці Чорнобаївської сільради з’явилася інформація, що з 2 травня чоловік перебуває в лікарні у тяжкому стані, за самою лікарнею ведуть нагляд російські солдати. Через відсутність на території громади мобільного зв’язку та інтернету з 30 квітня по 4 травня не було можливості висвітлити достовірну дані про чоловіка.

Ігор Дудар. Фото з соцмереж

Євген Гур’янов — волонтер. Викрадений російськими окупантами в Бучі на Київщині від 18 березня. Місцеперебування його досі не відоме. 

Євген Гур’янов. Фото надане родиною волонтера

Ірина Горобцова — жителька Херсона. Російські окупанти викрали її 13 травня без жодних пояснень. Місцеперебування жінки невідоме.

Ірина Горобцова

Сергій Певнев —  тренер, чемпіон України та світу, заслужений майстер спорту з паверліфтингу. Спортсмена викрали російські військові 15 травня в тимчасово окупованому Бердянську в Запорізькій області. За даними бердянських посадовців, інформацію щодо цього вже передали правоохоронцям та до Запорізької ОВА.

Сергій Певнев. Джерело: Бердянська міськрада

Олексій Полухін — екоактивіст і волонтер. Після початку повномасштабного вторгнення Росії хлопець лишився в місті та допомагав в ініціативах, що надавали гуманітарну допомогу херсонцям. Зник у тимчасово окупованому Херсоні.

На зв’язок з друзями та рідними він перестав виходити 8–9 травня. За даними джерел Центру прав людини ZMINA, 11 травня Полуніна могли бачити в громадському транспорті, однак їхав він за нетиповим для себе маршрутом. Є припущення, що в такий спосіб волонтер намагався уникнути переслідування.

Олексій Полухін. Фото з соцмереж

Сергій Черноусов — вчитель фізичної культури Чорнобаївського ліцею та депутат Чорнобаївської сільської ради. Російські військові викрали чоловіка прямо з його будинку 8 червня. Про це повідомила його дружина.

Сергій Черноусов. Фото з відкритих джерел

Артур Ярошевський — 18-річний студент, голова студради Ногайського професійного коледжу Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного. Окупанти викрали його в місті Приморськ на Запоріжжі. Спочатку шукали його на роботі, потім приїхали додому.

Вони вилучили всю техніку хлопця, а також його матері та брата. Російські військові відвезли Ярошевського нібито на профілактичну бесіду, бо той “поводить себе неправильно”, та обіцяли повернути назад, однак не зробили цього. 

Артур Ярошевський. Фото з відкритих джерел

Звільнені

Віктор Терещенко – голова Великобурлуцької громади Харківської області. За даними голови Харківської ОВА Олега Синєгубова, Терещенка викрали прямо з робочого кабінету 17 березня 2022 року та утримували у приміщенні місцевого відділку поліції. 18 березня голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов повідомив, що Терещенка відпустили. 

Віктор Терещенко. Фото з відкритих джерел

Олег Батурін – журналіст газети “Новий день” із Каховки Херсонської області. Близько 16:30 12 березня вийшов на зустріч зі знайомим біля автостанції неподалік від дому, після чого з ним зник зв’язок.

За повідомленням у місцевих чатах у соцмережах, близько 16:50 біля автостанції перебували російські військові.

20 березня окупанти відпустили Батуріна. Через фейсбук-сторінку свої сестри він повідомив, що майже вісім днів, 187 годин, провів у полоні росіян практично без їжі, кілька днів майже без води, без мила та змінного одягу, при цьому майже вісім днів сидів з низько нахиленою або покритою чимось головою.

Олег Батурін. Фото з соцмереж

Вікторія Рощина – журналістка hromadske, яка знімала відео та писала статті з гарячих точок на Сході й Півдні України з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. За повідомленнями редакції, зв’язок із журналісткою зник 12 березня, а 16 березня в редакції дізналися, що, ймовірно, 15 березня Рощину затримала ФСБ РФ. Останній раз до зникнення її бачили в Бердянську Запорізької області, після чого Рощина планувала рухатися в Маріуполь, що перебуває в російській облозі. 22 березня 2022 року Hromadske повідомило, що 21 березня окупанти відпустили журналістку, змусивши записати відеозвернення.

Вікторія Рощина. Фото з соцмереж

Сергій Кірічко – голова Охтирської районної ради від партії “Слуга Народу”. Чоловік тиждень перебував у полоні російських військових, його тримали в підвальних приміщеннях. 22 березня голова партії “Слуга Народу” Олена Шуляк повідомила, що Кірічка звільнили з полону.

Сергій Кірічко. Джерело: dovidka.com.ua

Олександр Книга – генеральний директор Херсонського обласного муздрамтеатру, президент міжнародного театрального фестивалю “Мельпомена Таврії”, голова Євразійської театральної асоціації. Був викрадений вранці 23 березня 2022 прямо з дому. Про це повідомили колишній депутат Херсонської міської ради Віталій Богданов та міський голова Олешків Євген Рищук. Цього ж дня, згідно з повідомленням Рищука, окупанти відпустили Олександра Книгу. 

Олександр Книга (фото з фейсбук-сторінки Віталія Богданова)

Михайло Кумок – видавець “МВ-холдинг” з Мелітополя Запорізької області. Був викрадений російськими військовими разом з дружиною Вірою Кумок та дочкою, учасницею мітингів проти окупації Тетяною Кумок, а також трьома журналістками холдингу Євгенією Борян, Юлією Ольховською та Любов’ю Чайкою 21 березня 2022 року у Мелітополі (за повідомленнями холдингу, усіх забрали з дому вранці цього дня). Відомо, що окупанти проводили зі усіма бесіди “для налагоджування співпраці”. Усіх відпустили згодом того ж дня після медійного розголосу. Вилучили особисті телефони.

Михайло Кумок (фото з його фейсбук-сторінки)

Лейла Ібрагімова – депутатка Запорізької обласної ради, директорка Мелітопольського міського краєзнавчого музею, членкиня Мелітопольського регіонального комітету сприяння поверненню кримських татар на історичну батьківщину “Азат” . Була викрадена з власного будинку у Мелітополі о шостій ранку 10 березня 2022 року людьми у військовій формі. При цьому у помешканні депутатки ці люди здійснили обшук і забрали її телефон.

 

Про викрадення повідомив Ескендер Барієв, член Меджлісу кримськотатарського народу, голова Кримськотатарського ресурсного центру.

Того ж дня об 11:15 у коментарях до свого допису він зазначив, що Ібрагімову відпустили.

Лейла Ібрагімова (фото з фейсбук-сторінки Ескендера Барієва)

Тетяна Тіпакова – активістка із Бердянська Запорізької області, дуже активна учасниця протестів проти російської окупації, блогерка. Як повідомила її дочка, ативістка була викрадена близько десятої ранку з дому у Бердянську: приїхали дві машини і відвезли її в невідомому напрямку.

21 березня знову зі сторінки дочки Тетяна Тіпакова повідомила, що вже перебуває на волі, однак зазначила, що у неї забрали телефон.

Тетяна Тіпакова (фото з фейсбук-сторінки активістки)

Йосип Залізецький – батько мелітопольської журналістки, головної редакторки РІА “Мелітополь” Світлани Залізецької. За словами дочки, його захопили в заручники з метою тиску на неї 23 березня 2022 року: о сьомій ранку троє чоловіків (один в цивільному, двоє у одностроях і з автоматами) прийшли до них додому у Мелітополі Запорізької області (там перебували 75-річний Йосип з дружиною), обшукали помешкання, вилучили телефони подружжя, а потім забрали Йосипа Залізецького у невідомому напрямку.

У НСЖУ повідомили, що Світлану Залізецьку шантажують окупанти: батька змусили їй подзвонити 23 березня близько восьмої вечора, він сказав, що його тримають у підвалі, і вимагають, аби вона повернулась у Мелітополь.26 березня Світлана Залізецька повідомила, що її батька відпустили ввечері напередодні, після того, як вона виконала вимоги окупантів – передала їм управління сайтом РІА “Мелітополь”.

Йосип Залізецький (фото надане родиною)

Ольга Гайсумова – громадська активістка з Мелітополя Запорізької області. Викрадена під час мітингу проти російської окупації у Мелітополі 12 березня 2022 року. За свідченнями очевидців, група осіб у чорному одязі посадила її в машину і відвезла у невідомому напрямку. Місце перебування невідоме, зв’язку з нею немає. Її профіль у соцмережах видалений.Як повідомило видання РИА Мелітополь (підтвердження з іншого джерела немає), 20 березня Гайсумову росіяни вивезли в поле за 25 кілометрів від міста і кинули там. За словами активістки, її тримали сім днів із мішком на голові ймовірно у будівлі військкомата, не застосовували фізичного насильства, але чинили на неї психологічний тиск. Як розповіла в інтерв’ю згаданому виданню Ольга Гайсумова, її відпустили, змусивши підписати так звану відмову від організації акцій протесту та участі в них, а також так званий документ про інформаційне співробітництво та участь у денацифікації.

Ольга Гайсумова

Юрій Фомічев – міський голова Славутича Київської області, член партії “Слуга народу”. 26 березня окупанти захопили місто і взяли його в заручники. Згодом цього ж дня голова партії “Слуга народу” Олена Шуляк повідомила, що Фомічев вже на свободі, а в місті тривають мітинги проти окупації.

Юрій Фомічев (фото: фейсбук-сторінка Ольги Бондаренко)

Костянтин Овсянников – громадський активіст, керівник керівник громадських організацій “Приморськ 24/7” та Молодіжний центр “Портал це” у місті Приморськ Запорізької області.

Як повідомили правозахисниця Ольга Веснянка та ГО “Театр змін”, Овсянников був викрадений 26 березня 2022 року з власного помешкання у Приморську. 

Пізніше з’явилася інформаця про його звільнення.

“Станом на 15.50, 26 березня Костянтин був звільнений та перебуває в окупованому місті Приморськ Запорізької області”,повідомили на сторінці ГО “Театр змін”.

Костянтин Овсянников (фото надала Ольга Веснянка)

Дмитро Бодю  – пастор церкви “Слово життя” у Мелітополі Запорізької області. Про його викрадення ймовірно 19 березня 2022 року повідомило видання Inform zp.ua.21 березня цю інформацію підтвердив міський голова Мелітополя Іван Федоров, зазначивши, що пастор перебуває у заручниках росіян.

28 березня його дружина написала на своїй сторінці у фейсбуку, що пастора звільнили.

Дмитро Бодю. Джерело: RISU

Сергій Чудинович — священник Православної церкви України, настоятель церкви Пресвятої Богородиці, відомий у Херсоні громадський діяч та волонтер. Його прямо з церкви викрали невідомі представники “міліції” 30 березня о 8:30 ранку.

Протоієрей залишався в тимчасово окупованому росіянами місті разом зі своїми парафіянами і до останнього продовжував проводити богослужіння. Звільнений 30 березня.

Сергій Чудинович. Джерело: фейсбук-сторінка священника

Олександр Шаповалов – міський голова Берислава Херсонської області. Російські окупанти викрали його 19 березня.

2 квітня він особисто повідомив журналістам, що його відпустили.

Олександр Шаповалов. Джерело: фейсбук-сторінка мера Берислава

Ірина Дубченко — запорізька журналістка, співпрацювала з виданнями “Суббота плюс”, “Политсовет”, на сайті “Depo.Запоріжжя”, інформагенції УНІАН. Про те, що російські окупанти затримали її та вивезли в Донецьк із окупованого села Розівка на Запоріжжі, стало відомо 28 березня. Там вона доглядала за хворою бабусею. Дубченко звинувачують у підтримці та переховуванні українських військових. 

Cестра Дубченко — Олександра 29 березня звернулася до Президента України, міжнародної спільноти й усіх українців по допомогу у визволенні журналістки. За її словами, Ірина зателефонувала їй 26 березня з Розівки й повідомила, що хтось із місцевих розповів про її волонтерську і журналістську діяльність окупантам. Після цього зв’язок із сестрою перервався.

11 квітня стало відомо, що Ірину Дубченко звільнили з російського полону. 

Ірина Дубченко. Фото з соцмереж

Віктор Маруняк – староста села Стара Збур’ївка Херсонської області, яке нині перебуває під тимчасовою окупацією Росії. Про його насильницьке зникнення повідомив голова Голопристанської міської ради Олександр Бабич 22 березня. Також, за словами Бабича, був затриманий житель Нової Збур’ївки (ім’я невідоме).

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко розповів у фейсбуку, що 23 березня, за словами очевидців, Маруняка привели додому в наручниках, провели обшук у помешканні, в процесі якого підкинули туди гранати і почали погрожувати родині тюремним ув’язненням за законодавством Росії.

Окрім того, 24 березня окупаційні силові структури знову приходили додому до старости Старої Збур’ївки. За словами правозахисника, є інформація, що Віктора Маруняка били, до того ж, чоловік має хронічні хвороби, йому життєво необхідно регулярно приймати ліки.

12 квітня в Голопристанській міськраді повідомили, що окупанти відпустили Маруняка.

Віктор Маруняк (фото з його фейсбук-сторінки)

Сергій Прийма – голова Мелітопольської районної ради Запорізької області. О 7:30 13 березня 2022 року представники окупаційного силового відомства прийшли до нього додому, обшукали помешкання, вилучили електронні пристрої і носії і забрали його самого. 

26 квітня стало відомо про те, що російські військові звільнили Прийму. Про це повідомив начальник Управління внутрішньої політики Запорізької ОВА Володимир Марчук.

Сергій Прийма. Фото з соцмереж

Дмитро Васильєв – секретар міськради Нової Каховки на Херсонщині. Про його викрадення повідомила 18 березня в соцмережах дружина. Чоловіка утримавали в підвалі місцевої поліції, яку окупанти використовують як офіс так званої “комендатури”. Росіяни вимагали від Васильєва змінити його гостро негативну позицію до Росії на лояльну. За словами його дружини Людмили, до чоловіка застосовували стандартний набір фізичного та морального тиску, зокрема елементи тортур.

4 травня Васильєва звільнили після 46 днів полону.

Дмитро Васильєв. Джерело: фейсбук-сторінка Людмили Васильєвої

Анатолій Стоцький — член Фундації сприяння громадянській активності. Про викрадення його та голови організації Євген Криницький в Херсоні російськими окупантами стало відомо 2 травня. 

12 травня Стоцького звільнили, про долю іншого чоловіка досі нічого не відомо.

Анатолій Стоцький. Фото з соцмереж

Іван Сеник — голова Новоуспенівської ОТГ на Запоріжжі. Вперше російські окупанти викрали його 7 квітня. Тоді у нього забрали телефон, дозволили заїхати додому переодягтися та відвезли у невідомому напрямку. За добу чоловіка повернули назад. З ним нібито провели “профілактичну бесіду”, однак від коментарів журналістам посадовець тоді відмовився. 

Вдруге Сеника викрали 13 квітня. У повідомленні про його викрадення не зазначили ні місця, де це сталося, ні будь-яких інших деталей. 

25 квітня мер Києва Віталій Кличко повідомив про звільнення голови Новоуспенівської ОТГ. 

Іван Сеник. Джерело: телеграм-канал “Викрадені маріупольці”

Ірина Петрова — футбольна суддя та тренерка. 9 травня у тимчасово окупованій Новій Каховці на Херсонщині її викрали п’ятеро чоловіків у цивільному одязі з георгіївськими стрічками.

Медіа повідомляли, що напередодні Петрова відмовилася судити футбольний матч, організований російськими окупантами.

За словами очевидців, викрадачі були нетверезі та змусили Петрову піти разом з ними до відділення поліції.

13 травня Петрову відпустили з полону.

Ірина Петрова. Фото: Українська асоціація футболу

Євген Родіонов — заступник сільського голови Чорнобаївки на Херсонщині. Окупанти утримували його в полоні від 2 травня, відпустили 14 травня.

Євген Родіонов. Фото з соцмереж

Віктор Пендальчук — директор школи у місті Каховка на Херсонщині. Російські окупанти викрали його прямо з дому 30 квітня. Звільнили чоловіка 14 травня, після майже двох тижнів незаконного утримування. 

Віктор Пендальчук. Фото з соцмереж

Олексій Воронцов — інженер “Суспільного Херсон”. Окупанти викрали його в Херсоні 16 травня. Редакція звернулася до української влади та міжнародної громадськості із закликом усіма можливими способами сприяти поверненню свого співробітника. Негайно звільнити Воронцова закликали в ОБСЄ. В організаціїї назвали неприпустимими напади на працівників медіа.

21 травня чоловіка звільнили.

Олексій Воронцов. Джерело: suspilne.media

Галина Турбаба — селищна голова Дворічного на Харківщині. 22 травня стало відомо, що російські військові викрали її та не відпускають протягом чотирьох днів. 

25 травня окупанти звільнили жінку.

Галина Турбаба. Колаж: Суспільне

Олена Строгіна — мешканка села Козачі Лагері Горностаївського району на Херсонщині. Російські військові викрали її 25 березня 2022 року. Очевидці повідомили, що до неї застосували силу.

9 червня в Каховській міській територіальній громаді повідомили, що Строгіна повернулась додому, але без жодних деталей щодо її стану чи умов утримання. 

Олена Строгіна. Фото з соцмереж

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter