У Херсоні зник журналіст Костянтин Риженко: раніше він повідомляв, що його розшукують окупанти

Дата: 01 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У телеграм-каналі херсонського журналіста Костянтина Риженка з’явилося повідомлення, яке сигналізує, що журналіст втратив доступ до зв’язку.

Про це повідомляється на сторінці Національної спілки журналістів.

Костянтин Риженко. Джерело: фейсбук-сторінка журналіста

“Привіт, якщо ви читаєте цей текст, це означає, що щось трапилося. Це відкладене повідомлення, дату публікації якого постійно переношу на день-два. Якщо воно опублікувалося, це означає, що я не зміг вчергове відтермінувати дату. Сигнал, звичайно, неприємний, але не варто одразу панікувати”,написав Риженко у телеграм-каналі 31 березня.

Він наголосив, що причини його зникнення з соцмереж можуть бути технічними або його могли затримати силовики РФ. Раніше журналіст повідомляв, що його розшукують окупанти в Херсоні, тож він змушений постійно переховуватися.

У НСЖУ, з посиланням на джерело, близьке до Риженка, розповіли, що, за інформацією дружини журналіста Олександри, за адресами рідних Костянтина у Херсоні одночасно прийшли російські військові. Брата журналіста затримали.

Кілька днів тому Риженко розповів Медузі, що його розшукують російські військові.

“Місто у нас не дуже велике, і з початку війни я відслідковував російські фейки і спростовував їх. Після цього російські солдати стали ходити моїми місцями проживання і запитувати, де можна знайти такого журналіста”, — цитує видання слова українського медійника.

1 квітня телеграм-канал фейкового “комітету порятунку Херсонщини” повідомив, що росіяни нібито звільнили Риженка. Проте ні сам Риженко, ні його друзі про це не повідомляють.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що херсонський колаборант Кирило Стремоусов погрожував розправою проукраїнським журналістам та активістам.

З початку повномасштабного вторгнення Росії українські правозахисні організації фіксують численні випадки насильницьких зникнень громадських активістів, волонтерів, журналістів та представників місцевої влади в окупованих населених пунктах та містах в облозі, а також є випадок викрадення рятувальника, задіяного в евакуації цивільних.

ZMINA підготувала список людей, про яких відомо, що вони були викрадені представниками російської окупаційної влади. Список буде оновлюватись.

Нагадаємо, у вівторок, 29 березня, в центрі Львова відбулась акція в межах міжнародної кампанії #TheTaken, яка покликана привернути увагу світу до викрадених російськими окупантами українців на тимчасово захоплених територіях і домагатися їхнього звільнення.

Станом на цю дату Центр прав людини ZMINA задокументував близько 30 випадків насильницького зникнення громадських активістів, журналістів та представників муніципальних органів, що відбулися на тимчасово окупованих російськими військами територіях і в українських містах, які залишаються в облозі.

Кампанію #TheTaken підтримала низка світових політиків і знаменитостей, серед яких британський мільярдер Річард Бренсон, історики Тімоті Снайдер і Френсіc Фукуяма, голови британського та шведського МЗС Ліз Трасс і Карл Більдт та інші. На своїх сторінках у твіттері вони закликали російську владу звільнити затриманих українців.

Коаліція “Україна. 5 ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.
 
Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, згвалтування, руйнування і привласнення майна, не викликане військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення в якості “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні і культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.
 
Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті  на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.
 
Якщо у є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитись до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter