У Львові відбулась акція на підтримку українців, викрадених російськими окупантами

Дата: 29 Березня 2022
A+ A- Підписатися

У вівторок в центрі Львова відбулась акція в межах міжнародної кампанії #TheTaken, яка покликана привернути увагу світу до викрадених російськими окупантами українців на тимчасово захоплених територіях і домагатися їхнього звільнення. 

Про це повідомляє кореспондент ZMINA.

Під час акції обличчя низки викрадених окупантами українців спроєктували на стіну будівлі в центрі міста і зачитали їхні імена. Серед них – українська волонтерка-парамедик Юлія Паєвська, захоплена в заручники в Маріуполі, голова Мелітопольської районної ради Сергій Прийма, активіст із Бердянська Віталій Шевченко та інші.

“Ми задокументували близько 30 випадків насильницького зникнення громадських активістів, журналістів та представників муніципальних органів, що відбулися на тимчасово окупованих російськими військами територіях і в українських містах, які залишаються в облозі, – розповіла дослідниця Центру прав людини ZMINA Анастасія Москвичова. – У Мелітополі, Бердянську, Херсоні на інших містах їхні мешканці чинять спротив російським військам і виходять на мирні мітинги проти російських солдатів і танків. У відповідь на це росіяни жорстоко розганяють протестувальників, самовільно затримують найактивніших з них і тримають у заручниках днями чи навіть тижнями. І вже є свідчення жорстокого поводження із заручниками”.

Москвичова наголосила, що подібну практику російські окупаційні війська здійснюють ще з моменту вторгнення в український Крим у 2014 році, маючи на меті заглушити громадянське суспільство. Нині, під час повномасштабного вторгнення, вони роблять так само.

“Наша організація в співпраці з Медійною ініціативою за права людини та Кримською правозахисною групою збирає інформацію про цивільних, які стали заручниками Росії. Такі викрадення є воєнними злочинами, і ми фіксуємо їх для міжнародних судів. Наша кампанія #TheTaken спрямована на привернення уваги міжнародної спільноти до долі цивільних заручників, утримуваних російськими воєнними злочинцями. Як показує практика, така реклама може допомогти цим людям залишитися в живих і змусить росіян звільнити їх”.

Стрім з акції можна переглянути тут.

У заході взяли участь представники українських та міжнародних ЗМІ. У зв’язку з увімкненням під час акції сирени у Львові учасники перемістилися в бомбосховище в готелі поруч.

Напередодні кампанію #TheTaken, організовану Центром прав людини ZMINA, підтримали низка світових політиків і знаменитостей, серед яких британський мільярдер Річард Бренсон, історики Тімоті Снайдер і Френсіc Фукуяма, голови британського та шведського МЗС Ліз Трасс і Карл Більдт та інші. На своїх сторінках у твітері вони закликали російську владу звільнити затриманих українців.

ZMINA закликає долучатися до кампанії всіх небайдужих і робити дописи в соцмережах на підтримку викрадених українців та публікувати їхні фото. Можна використовувати такий текст для дописів: “Путін не може забрати Україну, тому він забирає її людей. Десятки мирних жителів зникли безвісти, тисячі депортовано до Росії. Ці люди мають імена та обличчя. Будь ласка, поширте їх та вимагайте їхнього безпечного повернення. Запитайте @KremlinRussia_E “Де знаходяться викрадені?” #TheTaken”.

Список зниклих осіб

(доповнюється)

Список зниклих безвісти осіб, підтверджений ZMINA, з додатковою інформацією про кожен випадок.

Микола Маслій – депутат міської ради Куп’янська Харківської області. Зник 1 березня 2022 року під час мітингу проти окупації. За повідомленнями видання Newsroom, його покликали на бесіду російські військові, після чого вони почали стріляти й випускати димові заряди, а Маслія кудись забрали. Інших повідомлень про нього знайти не вдалося, його офіційна фейсбук-сторінка не оновлювалась із 27 лютого 2022-го.

Сергій Цигіпа – громадський активіст із міста Нова Каховка Херсонської області, керівник ГО “Каховський плацдарм”. 12 березня 2022 року прямував до Таврійська із собакою, щоб передати ліки для своєї тещі, а тоді перестав виходити на зв’язок. Місце перебування невідоме. За непідтвердженою інформацією, може бути вивезений до Херсона.

Сергій Прийма – голова Мелітопольської районної ради Запорізької області. О 7:30 13 березня 2022 року представники російського силового відомства прийшли до нього додому, обшукали помешкання, вилучивши електронні пристрої і носії та забравши його із собою. Місце перебування невідоме.

Віталій Шевченко – активіст із Бердянська Запорізької області. Був викрадений представниками Росгвардії 15 березня 2022 року після мітингу проти окупації в Бердянську, коли зайшов у кафе “Капучино”. За даними видання “Українська правда”, разом з ним затримано ще кілька активістів.

Максим Негров – громадський діяч із Херсона, директор ТОВ “Таврійський парк”, член партії “Європейська партія України”, ветеран АТО. Перестав виходити на зв’язок 15 березня 2022 року. Як повідомляли знайомі активіста, є очевидці, що бачили його затримання російськими окупантами. Також зазначається, що на момент зникнення в Негрова були проблеми зі здоров’ям. Місце перебування невідоме.

Дмитро Васильєв – секретар Ради Новокаховської об’єднаної територіальної громади Херсонської області. За повідомленням видання “Українська правда”, його схопили росіяни, ймовірно, 16 березня 2022 року та утримують у підвалі місцевої поліції.

Юлія (Тайра) Паєвська – українська волонтерка-парамедик, була захоплена в заручники разом зі своїм водієм Сергієм у Маріуполі Донецької області 16 березня 2022 року. Місце перебування наразі невідоме. Про її зникнення повідомило видання Hromadske з посиланням на волонтерку та політикиню, близько з нею знайомих.

Тетяна Свириденко – голова Іванківської селищної ради Вишгородського району Київської області. Про її викрадення повідомила на брифінгу 17 березня 2022 віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук. ICTV повідомляє, що українська влада працює над звільненням заручників, зокрема Тетяни Свириденко.

Микола Сікаленко – голова села Циркуни Харківської області. 21 березня 2022 року був викрадений із власного будинку. Як повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов, його повезли в напрямку села Липці Харківської області. Місце перебування невідоме.

Віктор Маруняк – староста села Стара Збур’ївка Херсонської області, яке нині перебуває під тимчасовою окупацією Росії. 21 березня 2022 його викрали представники окупаційних силових структур, але потім відпустили. 23 березня, за даними від місцевих активістів, його привели додому в наручниках, зробили там обшук. Віктор Маруняк встиг сказати дружині, що його б’ють. Потім його забрали.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter