Окупанти в Енергодарі посадили на місце “мера” чергового депутата від ОПЗЖ

Дата: 27 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Російські окупанти в Енергодарі утворили так звану “народну раду”, очільником якої зробили депутата від “Опозиційної платформи – За життя” Андрія Шевчика. 

Про це повідомив чинний мер міста Дмитро Орлов

Депутат від ОПЗЖ Андрій Шевчик

Інформацію про те, що росіяни збираються призначити “мером” міста Шевчика, ще 18 березня публікували у телеграм-каналі ДП “Енергоатом”. Новини про це є у медіа, однак саме повідомлення у каналі державного підприємства нині немає. 

У опублікованому Шевчиком 27 березня відео він розповів, що метою утвореної окупантами “ради” є “комунікація всіх небайдужих відповідальних містян”. Також він сказав, що активну підтримку “раді” нібито надає Союз афганців Енергодара та місцеве козацтво.

Як наголосив чинний мер Енергодара Дмитро Орлов, так звана “народна рада” на чолі з Шевчиком немає жодного відношення до юрисдикції України. 

Депутат Шевчик не єдиний депутат від ОПЗЖ в Україні, який почав співпрацювати з російськими окупантами. Раніше у Мелітополі росіяни після викрадення чинного міського голови Івана Федорова назвали “виконуючою обов’язки” очільника міста депутатку від ОПЗЖ Галину Данільченко. Їй вже оголосили про підозру за держзраду. 

Рада національної безпеки та оборони на час воєнного стану призупинила діяльність низки проросійських партій, зокрема й ОПЗЖ. У відповідь на це лідер ОПЗЖ Юрій Бойко закликав депутатів місцевих рад усіх рівнів, обраних від партії, на цей час створювати депутатські групи “Платформа за життя та мир”.

Від початку повномасштабного російського вторгнення парламент вже двічі вносив зміни до Кримінального кодексу й посилив відповідальність за колабораціонізм та пособництво Росії. Відтепер за колабораційну діяльність можна отримати: 

  • позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років;
  • виправні роботи на строк до 2 років;
  • арешт на строк до 6 місяців;
  • штраф до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • позбавлення волі на строк до 15 років;
  • довічне позбавлення волі.

Нагадаємо, що ДБР розслідує вже майже 200 справ щодо держзради та колабораціонізму.

Розпочали розслідування, зокрема, щодо колишнього міського голови міста Ізюм, двох чинних депутатів Ізюмської міської ради та колишнього працівника поліції. Вони, за даними слідства, не тільки розповіли російським загарбникам про розташування українських військових, але й здали окупантам ізюмських активістів, підприємців, учасників тероборони та членів їхніх сімей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter