П’ятьох поліцейських з Луганщини, які пройшли співбесіду в окупантів, підозрюють у колабораціонізмі

Дата: 25 Березня 2022
A+ A- Підписатися

На Луганщині п’ятьом працівникам поліції повідомили про підозру у колабораційній діяльності.

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

Будівля відділку поліції у Старобільську. Фото: Вікімапія

У березні п’ятеро співробітників поліції у Старобільську, Щасті та Станиці Луганській пройшли співбесіду з бойовиками так званої “ЛНР”, аби отримати посади в російських окупантів. У ході “працевлаштування” вони надали згоду на добровільний вступ до лав незаконно створеної “міліції” та присягли на вірність бойовикам. 

Їм оголосили про підозру за частиною 7 статті 111-1. Згідно зі змінами, нещодавно внесеними парламентом, їм може загрожувати: 

  • позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років;
  • виправні роботи на строк до 2 років;
  • арешт на строк до 6 місяців;
  • штраф до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • позбавлення волі на строк до 15 років;
  • довічне позбавлення волі.

Нині в Офісі генпрокурора вирішують питання щодо їх затримання. 

Ілюстративне зображення. Фото: the-village.com.ua

Окрім цього, на Харківщині Державне бюро розслідувань розпочало досудове розслідування за фактом держзради колишнього міського голови міста Ізюм, двох чинних депутатів Ізюмської міської ради та колишнього працівника поліції. 

Слідчі встановили, що зловмисники перейшли на бік ворога та почали надавати інформацію російським окупантам про розташування військ ЗСУ, місцевих активістів, підприємців, учасників тероборони та членів їхніх сімей, а також активно займатись дезінформацією місцевих. Так, вони почали розповсюджувати фейки про начебто здачу українською владою Києва, Харкова та Ізюма й  закликати ізюмців до співпраці із загарбниками.

Кримінальне провадження щодо цього факту розпочали за статтею “Державна зрада”. У разі доведення провини їм загрожує позбавлення волі на строк 15 років або довічне з конфіскацією всього майна.

На початку березня ДБР  розпочало кримінальні провадження щодо державної зради стосовно декількох працівників поліції у Маріуполі. Водночас у відомстві наголошували, що фіксують лише поодинокі випадки переходу правоохоронців на бік окупантів, а переважна більшість не зраджує народові України та продовжує героїчно боронити Батьківщину.

Нагадаємо, що від початку повномасштабного російського вторгнення парламент вже двічі вносив зміни до Кримінального кодексу й посилив відповідальність за колабораціонізм та пособництво Росії. Однак щодо останніх змін у правозахисників є певні застереження через нерозуміння того, що саме на практиці вважатимуть пособництвом державі-агресору. Детальніше про це ви можете прочитати за покликанням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter