Окупанти повідомляють про загибель 40 полонених українців унаслідок обстрілу колонії в Оленівці

Дата: 29 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Російські пропагандисти заявляють про загибель 40 українських військовополонених, унаслідок обстрілу колонії в Оленівці Донецької області, де утримують українців.

Про це повідомляє пропагандистське інформагентство ТАСС, а також видання “Українська правда” та український онлайн-ресурс “Мілітарний“.

Скриншот з відео пропагандистів

Пропагандисти заявляють, що нібито “ЗСУ прицільно били по бараках, де утримуються полонені українські військові“. Росіяни пишуть, що по колонії били прицільно, щоб убити полонених, які “почали свідчити”. Про що саме “показання” – невідомо.

Натомість джерела “Української правди” наголошують, що удару по українцях завдала Росія. Представники української розвідки повідомили виданню, що зафіксовано артилерійські удари росіян у напрямку Оленівки. Атака була з боку окупантів.

Про те, що українських військовополонених вбили саме росіяни, заявив і радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко, коментуючи повідомлення російських ЗМІ про те, що “у результаті удару ЗСУ по тюрмі в Оленівці 40 людей загинули, 130 – поранені”.

Чергова російська брехня. Поки немає точної інформації, але лінія фронту не дозволяє нанести артудар по Оленівці нічим… З огляду на свідчення полонених і звільнених з фільтраційної тюрми в Оленівці про тортури та страти росіян наших українців, після вчорашнього відео про тортури та вбивство українського полоненого, це може бути лише одне – чергове знищення доказів воєнних злочинів. Нелюдяності в росіян на це вистачить“, написав радник мера.

Відомо, що саме в Оленівку були доставлені бійці, які вийшли з території заводу “Азовсталь”.  Зокрема і велика кількість бійців полку “Азов”.

Ймовірно, РФ вчинила тяжкий воєнний злочин – масове вбивство полонених.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на своїй твіттер-сторінці закликав світ засудити цей обстріл російськими силами колонії в окупованій Оленівці, де вони утримували українських військовополонених, та визнати Росію державою-терористом.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter