На Донеччині від російських обстрілів загинули двоє дітей

Дата: 24 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

На Великдень, 24 квітня, в Очеретинській громаді Покровського району на Донеччині російські окупанти вбили двох дітей.

Про це повідомив очільник Донецької ОВА Павло Кириленко.

Джерело: Christopher Furlong/Getty Images

Російський снаряд зруйнував будинок на вулиці Миру, де жила родина, дівчатка 14 і 5 років загинули, розповів він.

Кириленко звернувся до земляків, які “легковажать небезпекою і недооцінюють нелюдську жорстокість росіян”, і вкотре закликав місцевих мешканців евакуюватися з прифронтової зони.

“Бережіть життя — своє і своїх дітей. Саме це, а не обжиті квартири й будинки, є найвищою цінністю. Усе зруйноване відновимо. Головне — зупинити орду. А цивільним — вижити”, — написав він.

За даними Офісу генпрокурора, за два місяці повномасштабної збройної агресії Російської Федерації в Україні постраждали понад 600 дітей. Станом на ранок 24 квітня, 213 дітей загинуло та понад 389 поранено.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій й на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 122, Київській — 114, Харківській — 91, Чернігівській — 66, Херсонській — 44, Миколаївській — 43, Луганській — 37, Запорізькій — 27, Сумській — 17, у Києві — 16, Житомирській області — 15.

Нагадаємо, що коаліція “Україна. П’ята ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.
 
Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, зґвалтування, руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення як “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні й культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.
 
Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.
 
Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter