На Сумщині від рук російських окупантів загинули понад 100 людей

Дата: 13 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

На території Сумської області від рук російських окупантів загинули понад 100 людей, пошуки зниклих тривають. Крім того, збитки внаслідок знищення місцевої інфраструктури перевищили 10 мільярдів гривень.

Про це повідомив голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький під час брифінгу в медіацентрі “Україна”.

Тростянець. Джерело: телеграм-канал Дмитра Живицького

Загинуло понад 100 мирних мешканців. Але, на жаль, ця цифра збільшується з кожним днем, бо знаходять тіла – зі зв’язаними руками, зі слідами катувань, розстріляні пострілами в голову, це страшні речі. Багато людей зникли безвісти. Є люди, які знаходяться в полоні, – по них працює переговорна група. Дуже багато громадян, про долю яких ми взагалі нічого не знаємо, – на дорогах і трасах, у лісах знайдено розстріляні машини, а що сталося з людьми з цих машин – достеменно невідомо”, – розповів Живицький.

Він також зазначив, що зараз у лікарнях Сумської області та інших областей багато поранених. Крім того, люди, які перенесли окупацію або через населені пункти яких проїжджали колони з тисяч одиниць ворожої техніки, мають дуже серйозні психологічні травми. Адже російські окупанти обстрілювали все навколо, стріляли з танків, автоматів, гранатометів по мирних мешканцях.

“Наші люди на болотах ховалися, на сільгосппідприємствах, у силосних ямах. Це був терор і жах, який чинили росіяни в нас у регіоні”, – сказав голова Сумської ОВА.

Він додав, що, за попередніми оцінками, збитки внаслідок знищення місцевої інфраструктури перевищили 10 мільярдів гривень.

“Неможливо поки що порахувати збитки, завдані економіці, неотримані прибутки, несплачені податки, непрацюючі підприємства“, – наголосив Живицький.

На відновлення найбільш ушкоджених унаслідок російського вторгнення міст Охтирка, Тростянець, Боромля, Краснопілля, Конотопського району вже отримано 250 млн грн на першочергові роботи.

Нагадаємо, що коаліція “Україна. П’ята ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.
 
Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, зґвалтування, руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення як “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні й культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.
 
Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.
 
Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter